Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС

Искат и регламентиране на бакшиша
20 яну 2020 09:30, Красимир Ангелов
161
Хотелиерите и ресторантьорите готвят протести, искат 9% ДДС
Снимка: Булфото

Хотелиери и ресторантьори обмислят протести с искане ДДС в сектора да бъде намалено на 9%.

Управителният съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и областните ръководства се събират във Велико Търново, за да приемат обща петиция и да обявят намеренията си за бъдещи стачни действия, съобщава БНР.

Още по темата
Целта на срещата е да се приеме стратегията за протестни действия на заетите в бранша, съобщи Петър Стефанов - председател на БХРА във Велико Търново. Хотелиерите и ресторантьорите искат ДДС да бъде намален на 9%.

Настояват и за намаляване на административния произвол над малкия и средния бизнес. От БХРА искат и законови промени за регламентиране на бакшиша.

Недоволството се очаква да започне с поставяне на надписи "Протест" на заведенията. След това е възможно и да се стигне до затваряне на заведения за един ден, поясни Петър Стефанов.

Ако и това не даде резултат, от БХРА предвиждат представителите на бранша да се организират в масов протест в София, като може да има и дългосрочно затваряне на обектите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във Велико Търново има един търговско-развлекателен комплекс - бившата "Полтава" и -О, изненада !!! Собственик се оказаха бивш сервитьор и някакъв червен комуноид. Със сигурност парите и възможността да придобият 4 етажен комплекс на най-центъра са напълно законни.
66
1
 
12
 
! Отговори
келнер преди 4 години
До до келнерАко не си в състояние да предлагаш качествена услуга на клиентите - храна със сертифицирани продукти, лицензиран алкохол, да плащаш реални заплати на персонал, но все пак си изтънчен кулинар, можеш да се развихриш в домашно-селска обстановка със зеленчуци от двора, месо от домашни животни и ракия от селския казан...
65
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Комунизма свърши,бизнесмени,явно само завас не е. Народа също иска 9 процента ДДС на всички стоки,и цени на тока,водата и парнтото.
64
0
 
20
 
! Отговори
търговец преди 4 години
Когато се опитвам да търгувам със собственици на хотели и заведения, т.н. ХоРеКа канал, обикновено първия въпрос, който ми задават е: - А без ДДС може ли ? Аз лично не се съгласявам, но има много колеги, които го правят. По мое скромно мнение около 70 % от това, което се продава на крайните клиенти е абсолютно нелегално. Съответно и сега реално сектора не плаща повече от 9 % ДДС.
63
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В гърция нали пак бачкат за стотинки по хотелите проблема е че тук и работа за 700 лв не сте свършили а искате 1500 аха.На необразовани и мързеливи, намусени и крадливи колко да се плаща.Само да кажа че нямам нищо общо с този бизнес.Да не ме изкарате Ветко Арабджиев
62
5
 
12
 
! Отговори
до келнер преди 4 години
Ако едно заведение / без тия от веригите/ обяви всичко при тези цени ще фалира на втория ден . За да не фалират трябва цените да задминат тези в Гърция , където до скоро нямаше и касови апарати . Впрочем в целия свят да отидеш на заведение е скъпо удоволствие , само у нас са толкова ширико достъпни именно защото се скрива част от оборота , от което печели клиента . Но може би е по-добре високи цени и ДДС , че да има пари хазната за Столипиново , Факултето и прочее хай-тек кампуси.
61
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не забравяйте да си вземете тоалетна хартия за Гърция че кенефите са по 1?-2?.. кухи туристи от такива файда няма само замърсяват плажовете, по добре си стойте по реките и блатата
60
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 100% собствениците на големите хотели и ресторанти са мафиоти-демократи, смесица от политици и криминални престъпници!
59
2
 
7
 
! Отговори
Първо преди 4 години
съвета ми към псевдо хотелиерите в Бг да се научат да плащат тогава да искат намаляване на ддс
58
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 55Пич ти вестници не можеш да продадеш кафе ще отваряш.АхххааКви връзки бълнува за да отвориш заведение.В 21 век сме я се осъзнай
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аверче, с тия моабети колко е зле в гърция няма да ни върнеш! Докажи , че ти си по- добър! ама гола вода сте , а искате бизнес. Ми не ставате бе, основния пазарен принцип за некадърниците е -фалираш и твойто място го заема конкурентен бизнесмен!
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поне 80% от собствениците на големите хотели и ресторанти са микс на комунисти, ченгета и мутри! Рядко в тях ще срещнеш човек ,който вижда разликата за него процентите на ДДС,
55
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо скачане на бизнеса тая злоба ще ви погуби.Жалки сте.Марш в Гърция наведени роби.Там кафето ви почва от 5лв но ви е много евтино
54
2
 
12
 
! Отговори
до 50 преди 4 години
там е работата,ч е вие не сте си разработили бизнеса, ами ви го даде партията! За тва нищо не става от вас - не се справяте в конкурентна среда! И тоя лаф я си откриитте вие фирма, да видите колко е лесно, вече ми писна1 Да открия, ама си дай и връзките в партията...Щото без връзки ще ми пратят бухалките...Много знаете тук бизнесмените, ми що просите от държавата, като много знаете?
53
2
 
30
 
! Отговори
келнер преди 4 години
Сектора, който генерира основната част от сивата икономика наглее !!! Ако някой знае заведение, което да купува всички консумативи с данъчни фактури всичкия алкохол с акциз и всички хранителни продукти със сертификати, което да осигурява работниците си на пълен размер на възнаграждението в което да се работи по 40 часа на седмица, моля да сподели ! Аз, такова "чудо" не знам да съществува !
52
7
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Интересно защо най-скъпите заведения и кафенета по Витошка са пълни до дупка целодневно ? Нали не ходите у нас да ви обират чорбаджиите -изедници с AMG-тата , а ходи да си пиете кафето в Солун на бул. Никис ?! Май нещо не се връзва .
51
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като бях в Гърция и гледам нашите платили за почивка и цял ден ми гладуват и ядът дюнери и пици, и после разправят че било без пари.. Да транспорта до Гърция е евтин и частните квартири и долнопробните хотели
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бакшишът - 0, всичко трябва да е сметнато в цената на продукта, а не да са на минимална заплата и да гледат да си заработват единствено от бакшишите! ДДС-то да е 20% както за всички в тази страна!
49
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Идеята не е лоша но да се вдигнат и заплатите.Коментиращите под мен доста злобни.Като нямате пари не ходете по кафетата а работете.Като знаете много направете и вие по едно кафе да видим дали ще искарат и 3 месеца.Еи от всичко разбирате а живота си не можете да оправите.С такива злобни и завистливи хора няма да се оправим никога.
48
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При отчетените доходи не знам защо се притесняват за ДДС.Те винаги са на "загуба".