Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им

С вода от язовир "Белмекен" се поливат земеделските култури в района
21 яну 2020 09:43,
42
Пазарджишките чушки под заплаха, няма да има вода за поливането им
Снимка: БГНЕС

Решението на правителството да се подава вода от язовир „Белмекен“ към Перник ще доведе до липса на поливна вода през летните месеци в цялата област Пазарджик. За това сигнализира доц. Христина Георгиева, директор на Опитната станция за поливно земеделие в Ивайло. Липсата на вода за поливане на земеделските култури ще влоши качеството на продукцията и ще намали добивите, допълни още доц. Георгиева, пише Телемедиа.

Още по темата

За решаване на кризата с водата в Перник в края на миналата седмица правителството реши миньорският град да получава вода от язовир „Белмекен“ през софийската ВиК инфраструктура. За перничани ще бъдат осигурени по 300 л. в сек. или 700 хиляди кубични метра на месец. Според директора на Опитната станция за поливно земеделие в Пазарджик, отклоняването на вода от язовира ще намали количеството на поливната вода в цялата област.

Според доц. Георгиева трябва да се работи по проблема за опазване на наличната вода и нейното придвижване по каналната мрежа.  Според нея в Пазарджишкия регион има и подземни води, така че част от необходимата вода за поливане на зеленчуковите култури се осигурява с помпени станции, но пък проблемът с липсата на вода по каналите все още е налице. Тя прогнозира, че с водоподаването от язовир „Белмекен“ към Перник той ще се задълбочава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари