Ще издържи ли Рилският водопровод налягането към Перник?

За столичани няма никакъв проблем, смята Иван Бухов
22 яну 2020 11:51, Красимир Ангелов
20

Водната криза в Перник се задълбочава, а държавата продължава да търси крайно решение. Стана ясно, че водата за града на миньорите ще идва от язовир "Бели Искър", но има ли гаранция, че няма да се появят проблеми по трасето?

Според Иван Бухов, който е участвал в създаването на пернишния водопровод, водите в България се управляват много зле. "Разпокъсаното управление води до тези неща", смята мъжът.

Още по темата
Той се съмнява, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник. Експертът каза пред репортер на Bulgaria ON AIR, че е нужно да се провери налягането на водопровода в частта между "Бояна" и "Модерно предградие".

"За столичани няма никакъв проблем по отношение водните количества, които ще се вземат. София е създадена на такова място и възможности - язовир "Искър" и с притоците, които се прехвърлят, е осигурена за дълъг период от време", каза Бухов в ефира на "България сутрин".

Самият той е участвал в създаването на пернишния водопровод и по думите му в бъдеще от проектите, по които е работил, София може да получава вода от Рилска река, Благоевградска Бистрица, че дори и от Пирин.

"Столицата ни дори да стане 3 млн., пак има откъде да се вземе вода, няма опасност относно от безводие. Тя е осигурена за 4,5 години напред", допълни той.

Според него водопроводът от водната кула на Симеоново е проблематичен. "Върви по високата част на Витоша, захранва високите квартали, минава с дюкер под река Владайска, където атмосферите са много високи. При 40 атмосфери може да стане опасно", каза още експертът.

Той посъветва да се провери колко вода може да проведе водопроводът на Мало Бучино, който ще бъде изграден, да се остави вода за нуждите на селото и излишната да се оразмери за Перник.

"Съмнявам се това да се случи за 45 дни", категоричен бе Иван Бухов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
От 11 преди 4 години
Е, след като се порових малко в книгите и помислих, разбрах я тази работа с 40 атмосфери. Иде реч за поне 400 м напор в участъка между Симеоново и Плана
19
0
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
НЕ СМЕ СЕ УСЕТИЛИ ПЪК:)))):))))
18
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Перничани си плащат за доверието към шайката.На ви сега герберски кмет!На ви герберски областен управиотел!На ви вода за пиене!Усетихте се,ама късно.
17
7
 
4
 
! Отговори
Тонката преди 4 години
На следващите избори всички перничани ще гласуват за ГЕРБ и ние пак ще ги биеме комунистите и пак ще спечелиме битката до край:)))):))))
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ако не издържи?
15
0
 
6
 
! Отговори
КЪНЧО преди 4 години
НЕМА НИКАКВИ ПРОБЛЕМИ С ВОДАТА ЗА СОФИАНЦИ И АЗ ВЕРВАМ МНОГО НА БАТЕ БОЙКО И НА КАКА ТЕМЕНУШКА И НА ДРУГАТА КАКА КАКА И БЕШЕ ИМЕТО АВРАМСКА
14
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А, трябва ли да ревна за 80%та гласуващидебили ?
13
0
 
16
 
! Отговори
картоф компиров преди 4 години
До Тогава и днесе да ама едно време вижте снимки от самоков и ще видите какъв рай е бил с красиви къщи потънали в зеленина,заобиколен от гори,пасища и овощни градини,а днес е ромска клоака с бунища на всеки ъгъл и замърсена искърска вода
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Перникто верно, като се има пред вид колко ще струва водпровода около 25 млн, по предварителни оценки, а сигурно ще надхвърли 30 млн, и като сметнем, 25 хиляди домакинства в Перник, идва все едно да се плати наема им в София за 2-3 месеца през които язовира ще се понапълни, като няма кой да точи от него в Перник, и готово :)
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тая работа с 40-те атмосфери нещо не я разбрах, ама нейсе. Може да има скрита отпратка и промисъл към ... Али баба и 40-те разбойника. Както и да е, участъкът между Симеоново и Княжево наистина може да се окаже проблематичен не само като състояние на тръбата, но и като достъп до нея при необходимост. Имам предвид ограниченсотта му, заради внезапно нароилата се частна собственост в полите Витоша, около границите на парка. Заслугата е на всички столични кметове и правителства от средата на 90-те.
10
3
 
4
 
! Отговори
Перник преди 4 години
Перничани да си наемат по една квартира в София и да не се правят експерименти и да се харчат излишни пари.
9
0
 
11
 
! Отговори
инж.Ив.Т. преди 4 години
През безводните 1993-94 направихме три водохващания на витошките реки Железнишка,Бистришка и Янчовска.Те вкарваха водата от тези реки в "Рилския водопровод". В последващите години на разруха те бяха занемарени и стоят ръждясали ,като паметник на софийското ВиК.
8
0
 
7
 
! Отговори
инж.Ив.Т. преди 4 години
Хидротехническият тунел от яз."Бели Искър",наречен "Рилски водопровод" е БЕЗна порно съоръжение. С други думи- покрит канал.Който е ходил по равната пътека от Железница до Бистрица всъщност ходи върху този водопровод.На една полянка до пътеката има като мостра бетонов сегмент(кампада) с подковообразно сечение,останал от онова далечно време.По пътеката ще видите шахти,обезвъздушители и др. съоръжения.
7
0
 
21
 
! Отговори
Тогава и днес преди 4 години
По времето, когато София е била захранвана от Рилския водопровод, софиянци пият най-евтината и една от най-качествените води в света. За всеки жител на столицата били предвидени по 200 литра вода дневно.После започват да ги поят от язовир "Сталин" ("Искър") и вече не може да става и дума за сравнение с онова водно богатство, което са имали навремето.
6
0
 
13
 
! Отговори
После смекчават тази преди 4 години
присъда, за да им създаде язовир "Сталин" (сега "Искър"). Преди това нашите умници молят Москва да им прати специалист, щото сред "техните" момчета изучените се броят на пръсти. От Москва им отговарят, че България има нужния специалист. Затова, всеки ден инж.Иванов, конвоиран от двама милицаи, отива на работа, а вечерта го връщат обратно в килията. Умир от тежко заболяване през 1956 г.Светла му памет на Иванов.Да видим сега ще издържи ли творението му новата лудория, която също е ехо от соца?
5
0
 
15
 
! Отговори
Потърсете в мрежата преди 4 години
публикации относно Рилския водопровод. Той е бил уникален за времето си и до неотдавна не е имало нужда да бъде ремонтиран. Завършен е през 1933 г.От1934 г. ръководителят на строежа на Рил.водопровод е избран за кмет на София. По негово време са построени емблематични за столицата сгради и други придобивки за града. Управлява София повече от 10 г. За награда Народният съд му иска смъртна присъда, защото бил германофил, макар че не е поддръжник на никоя партия. Заменят с доживотна.
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И рилския водопровод, и язовир Бели Искър, са проектирани от истински инженери, и са изградени от хора, които си разбират от работата, а не от храненици на правешкия селянин и падаря му от Банкя
3
1
 
32
 
! Отговори
Един преди 4 години
"За столичани няма никакъв проблем, смята Иван Бухов" - счупихте се да обяснявате, че за столичани няма проблем и няма да останат без вода. Не знам как е при другите, но аз най-много се притеснявам, когато на всяка цена се опитват да ме убедят, че няма проблем.
2
1
 
32
 
! Отговори
Когато повтарят преди 4 години
непрекъснато, че няма никакъв проблем във връзка с нещо,знай, че отделни специалисти бият тревога и са сериозно обезпокоени,че ще възникне сериозен проблем!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой е решил да го изпробва.