Още двама обвиняеми за водната криза в Перник

Бившият шеф на ВиК и и.д. кмет не изпълнили задълженията си
35
Още двама обвиняеми за водната криза в Перник
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Специализираната прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица заради водната криза в Перник и региона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на временно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 г. Севдалина Ковачева. Тя е била зам.-кмет по културата, но замества Вяра Церовска, когато тя излиза в кампания.

След писмено уведомяване по надлежния ред от управителя на „ВиК“ООД , че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз. Студена, и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в гр. Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения.

Ковачева не е предприела съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината, според държавното обвинение.

Към наказателна отговорност е привлечен и бившият управител на „ВиК“ ООД в Перник за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки.

В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението,стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз.“Студена“.

Въпреки задълженията си, управителят на „ВиК“ Перник умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник.

От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила от яз.“Студена“ във ВиК мрежата на града. Щетите от това деяние на обвиняемия са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в града за инкриминирания период).

На управителя на „ВиК“ Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз.“Студена“.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. „Студена“ и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за срок до 72 часа, в които ще преценено какви мерки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
Пламен преди 2 месеца
До Анонимен н-к ВиК не е изьлнил Програма воден цикьл кьсно информира има и
финансови нарушения и др
33
0
 
1
 
! Отговори
Павов преди 2 месеца
До Анонимен Виж в кв Какас Перник и др изградени канализации в скали и др за милиони
32
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
гешефта ни данс ни имунитет ще го спаси като се дигне народа...
имунитет срщу тежка черепно мозъчна травма няма
31
1
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 2 месеца
До Анонимен Глей сега лилянка и боко ги има на снимка като пионерчета с букетчета опрени до бай тошо е някак си не върви да е виновна . Ти помниш лилянче как заедно лапахме кифтетата при тато...
30
2
 
3
 
! Отговори
postradal pasi преди 2 месеца
До Анонимен Защо не дадохте видео от протестите на перничани Много ви е страх от боко и дясното му мъдо гешфтара...
29
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 месеца
ВЕЦ-ът работи ли,другари бизнесмени,или временно е спрян,докато язовира се понапълни,м?
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Прокуратурата защо не следва някаква логика като ни лъже?
Значи арестуваха Нено Димов защото отпускал вода на промишленоста като няма за населението тогава защо задържат днес шефа на ВИК ?
Той нали е казал, че няма вода на министъра защото ако не е казал значи мощинистъра е невинен а ако е казал значи не е виновен шефа на ВИК
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Простотии.Това могат,това правят.
26
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Само прокуратурата не е гледала клипа с Лиляна Павлова където говор веели не кипели ама парите ги няма!
Да ама както на дебатите за вота на недоверие от Герб ще кажат какво е било едно време не и къде са откаднатите 500 милиона за язовирите.
25
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Още не ми е ясно какво се случи с ремонта на Лилето Павлова и 38-те милиона похарчени за стената, пречиствателната станция и водопреносната мрежа на Перник преди три години. Оказва се, че нищо по тия съоръжения не е правено. Къде е прокуратурата да провери случая? Или прокуратурата проверява само в случаите, когато няма замесени представители на ГЕРБ?
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаем, че герберите са специалисти по полицейщина. Само не съм убеден, че полицейщината може да докара вода в Перник. Вероятно обвиненията са абсурдни и имат за цел само да внушат на обществеността усещането за някаква безкомпромисност и търсене на виновни. Това може и да послужи за отдушник на напрежението за момента, но това е временно.
23
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаех си че са трима виновните!
Тримата глупаци са изпили водата
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 20. Колрктива на Енергетиците с колектива на металиците Целокупно ви ограби.
21
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Перник е ЧЕРВЕН. Всички крадат каквото падне. Навика е от времето на Тоталитаризма. И продължава 30години, края не му се вижда.
Тогава се крадеше, гориво, ток, от работното време. Вода не се крадеше, защото бе стотинки и не се плащаше редовно.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нямаме нужда от изкупителни жертви а от вода!
19
1
 
24
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 2 месеца
ТОВА Е 'ПРАХ В ОЧИТЕ" ЗА НАД 100 000 ИЗЛЪГАНИ И ИЗМАМЕНИ И ЖИВЕЕЩИ В ПЪРВОБИТНИ УСЛОВИЯ ГРАЖДАНИ НА БЪЛГАРИЯ- ТЕЖКО ИМ НА ПЕРНИЧАНИ- НО И ДРУГИ ГРАДОВЕ СА ПРЕД ПОДОБЕН ПРОБЛЕМ- ВЛАСТТА МЪЛЧИ КАТО ФИЛМА -"МЪЛЧАНИЕТО НА АГНЕТАТА" (ДОБРЕ ЧЕ В ПЕРНИК НЕ ВДИГНАХА ЦЕНАТА НА ВОДАТА- КАКВАТО БЕ ИДЕЯТА НА ВЛАСТТА)
18
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нека познаем - пак не са от ГЕРБ!!
17
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това няма как да спаси баце. Пътник е. Нека останат Перник съвсем без вода и тогава да видим кон боб дали яде и
Марко каква стока е.
16
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Явно се отстрелват само дребните риби, за да не пострадат по-едрите
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И какво като са обвинени! Всички знаем как ги съдят