Грипна ваканция и във Велико Търново, обратно в клас на 10.02

Кметът е поискал грипна ваканция с превантивна цел
28 яну 2020 13:24,
0
Грипна ваканция и във Велико Търново, обратно в клас на 10.02
Снимка: Pixabay

Разпускат учениците в област Велико Търново в грипна ваканция от 29 януари до 7 февруари включително. Заповедта е на директора на РЗИ - Велико Търново след решение на Областния оперативен съвет за борба с грип и ОРЗ от 28 януари.

"Темата е особено актуална през последните няколко дни. Запознах се в детайли с всички обстоятелства относно учебния процес и присъствията. Проведох разговори с Регионалната здравна инспекция и макар процентът на отсъствия да е по-нисък от изискуемия, грипна ваканция ще има с превантивна цел", написа великотърновският кмет Даниел Панов във Facebook.

Още по темата

В 10-те общини заболяемостта от остри респираторни заболявания и грип непрекъснато се увеличава. В сравнение с периода 17.01 – 24.01.2020 г. болните са нараснали от 197 на 10 000 души население на 224,70 на 10 000 души население за периода 21.01 - 28.01.2020 г., става ясно от данните на Регионалната здравна инспекция.  Най-висока е заболяемостта във възрастовите групи 0 - 4 г., 5 – 14 г. и 15 – 29 г. Много високото ниво на заболяемост от ОРЗ и грип сред населението в областта се потвърждава и от вирусологично доказана циркулация на грипни вируси, съобщиха от инспекцията.

За да се ограничи разпространението на ОРЗ и грип сред учениците в област Велико Търново, на Регионално управление на образованието – Велико Търново е предложено прекратяване на учебните занятия в училищата на територията на всички общини в областта, за периода от 29.01.2020 г. до 07.02.2020 г. включително.

"Учебните занятия ще бъдат възобновени на 10 февруари. Настоях за този по-дълъг период, предвид предвижданията за отминаване на пика на разпространение на острите респираторни заболявания след около седмица", пише Панов.

"Скъпи ученици, бъдете разумни и се пазете - вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и местата, където се събират много хора. Предвид ангажиментите на родителите и за тяхно улеснение, детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството", призова кметът на старата столица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари