Китайският коронавирус съвсем нов, хората нямат защита

За момента рискът за българското общество е нисък
28 яну 2020 09:36, Ния Христова
22

4079 гледания   |  Още видео

Китайският коронавирус вече се предава с лекота от човек на човек. 106 са смъртните случаи до този момент в Китай. Нови 1300 души са заболели, което прави общият брой повече от 4000 души, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Обстановката е много динамична, всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. Вирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. В началото не се предполагаше, че той се предава от човек на човек. Още не е оценена неговата способност продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай са доказани 4 поколения на предаване", съобщи проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата
Тя подчерта, че до този момент няма данни за хора, които скоро са се завърнали у нас от Китай и да са развили симптоми на остри респираторни заболявания.

"Проби при нас не са постъпвали и няма съмнения. Разработени са методи за доказване, в процес сме на закупуване на реактиви за диганостика на този вирус. Реактивите се синтезират от производител в Швейцария и ще пристигнат в най-скоро време", каза още проф. Корсун.

Според експерта не всички развиват тежки симптоми. Между 18 и 25% от инфектираните са тежко болни, всички останали изкарват заболяването сравнително леко. Извън Китай не са установени тежки случаи на заболяването.

Проф. Корсун потвърди, че симптомите на китайския коронавирус са сходни с тези на грипа, но отбеляза, че при новия вирус не се наблюдават симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Главните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

"Първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. Засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция. Храната трябва да се обработва добре термично. Вирусът не се съхранява дълго в околната среда, в продължение на няколко часа", допълни още проф. Корсун.

"Притеснена съм с оглед на това, че бързо се разгръща епидемията. Рискът за българското общество засега е нисък. Трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване. В София се разкриват помещения в Инфекциозна болница и във Военна болница, където евентуално заболелите ще се лекуват", поясни тя.

Проф. Корусн успокои, че грипната епидемия у нас не се различава с нищо от предходни години. А пикът все още не е достигнат.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Тя знае ВМА преди 1 месец
Питайте Д- р Михайлова от ВМА.
Тя много разбира от вируси...
И се смее, че такъв няма как да стигне до БГ.
Смях, смях...до напикаване.
18
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 месец
Защо просто не се затворят границите, ами чакаме това чудо да ни мори ?!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С това темпо на разпространение до края на зимата ще заболеят над 1 мил.С всеки
изминал ден броят на заразените се удвоява,както и смъртните случаи.
16
1
 
1
 
! Отговори
язе преди 1 месец
Първо тестовете не са швейцарски, а китайски и щатски, второ няма и няма да има в близките година и половина гарантирани ваксини, трето цялата патардия ще трае още около месец, до затихване на сезонните грипни епидемии. Четвърто гледате си рахатлъка и не слушайте дезинформационните медии всяващи масова паника сред населението.
15
6
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Господи,молим те! Прати този вирус в България АМИН
14
0
 
14
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 1 месец
Да се разреши на заразен китаец и да кихне в парламента!
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За сега само азиатци.
12
0
 
11
 
! Отговори
МУНЧО преди 1 месец
-Гн Борисов, разрешете да доложа, че в България няма Китайски коронаровирус!
- Да се внесе незабавно!- разпореди г-н Борисов!
11
1
 
9
 
! Отговори
Сега е момента преди 1 месец
СЗО да пуснат поредното скъпоструващо лекарство, което всички държави да си закупят, както направиха за "свин-ския грип" преди години. Ден година храни , както се казва отново ще напълним гушите на "бялата мафия".
10
0
 
5
 
! Отговори
антиджендар преди 1 месец
До 10 Анонимен
За твое съжаление той се разпространява най бързо сред ближните ти сороскигендари то скоро ще ви почисти. Природата си знае работата
9
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако могат да го модифицират да мори само путинопитеците!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До В.Узунов

никаква полза няма от чалгари като теб
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До друго е интересно
Вируса американски ли е,или е китайски!?

савецки е. Като ти гледам писаниците предполагам вече си заразен.
6
1
 
5
 
! Отговори
CDC преди 1 месец
До Повечко истерия

Хал хабер си нямаш какво е можело да стане ако не бяха се уплашили и не се лекуваха. За геометрична прогресия чувал ли си, тогава и от близките си ще страниш ...
5
3
 
13
 
! Отговори
Повечко истерия преди 1 месец
Иначе като започнат рекламната кампания за новото антивирусно супер "лекарство" (помните ли онзи въздух под налягане "Тамифлу", който донесе милиарди на мошениците?), народецът няма да захапе голата кукичка. Никой нямал защита, ау, измряхме. Тогава защо смъртността се кламбуца около 2%, а не е 90-100%? Вчера някакъв със страхова невроза ревеше в коментарите как сме подценявали опасността. Я такива като него бързо на опашката за новия пенкилер, че няма да стигне за всички абдали.
4
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 1 месец
Явно новината, че са открили лечение е пълна лъжа ... Медиите са пълна подигравка ...
3
2
 
11
 
! Отговори
друго е интересно преди 1 месец
Вируса американски ли е,или е китайски!?Щото прост човек като се прави на Господ и докарва нещата до нужника!А разликата между прост китаец и прост американец не е голяма!
2
23
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 1 месец
По добре. Да намалеят малко пенсионерите та да има пари за нас по младите.
1
0
 
10
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 1 месец
Няма проблем, две смърти няма, без една не може:)