Китайският коронавирус съвсем нов, хората нямат защита

За момента рискът за българското общество е нисък
28 яну 2020 09:36, Ния Христова
22

Китайският коронавирус вече се предава с лекота от човек на човек. 106 са смъртните случаи до този момент в Китай. Нови 1300 души са заболели, което прави общият брой повече от 4000 души, съобщава Bulgaria ON AIR.

"Обстановката е много динамична, всеки ден се наблюдава увеличаване на случаите. Вирусът е съвършено нов, населението по света няма абсолютно никаква защита. В началото не се предполагаше, че той се предава от човек на човек. Още не е оценена неговата способност продължително да се предава от човек на човек. Досега в Китай са доказани 4 поколения на предаване", съобщи проф. Нели Корсун от Националния център по заразни и паразитни болести.

Още по темата
Тя подчерта, че до този момент няма данни за хора, които скоро са се завърнали у нас от Китай и да са развили симптоми на остри респираторни заболявания.

"Проби при нас не са постъпвали и няма съмнения. Разработени са методи за доказване, в процес сме на закупуване на реактиви за диганостика на този вирус. Реактивите се синтезират от производител в Швейцария и ще пристигнат в най-скоро време", каза още проф. Корсун.

Според експерта не всички развиват тежки симптоми. Между 18 и 25% от инфектираните са тежко болни, всички останали изкарват заболяването сравнително леко. Извън Китай не са установени тежки случаи на заболяването.

Проф. Корсун потвърди, че симптомите на китайския коронавирус са сходни с тези на грипа, но отбеляза, че при новия вирус не се наблюдават симптоми като кихане, хрема и болно гърло. Главните симптоми са температура, задух, учестено дишане и кашлица.

"Първите случаи са свързани с хора, които са посещавали пазари за живи животни и са били в контакт с тях. Засега няма данни български животни да са източник на тази инфекция. Храната трябва да се обработва добре термично. Вирусът не се съхранява дълго в околната среда, в продължение на няколко часа", допълни още проф. Корсун.

"Притеснена съм с оглед на това, че бързо се разгръща епидемията. Рискът за българското общество засега е нисък. Трябва да се приложат мерки за превенция, за да не се достигне до силно разрастване. В София се разкриват помещения в Инфекциозна болница и във Военна болница, където евентуално заболелите ще се лекуват", поясни тя.

Проф. Корусн успокои, че грипната епидемия у нас не се различава с нищо от предходни години. А пикът все още не е достигнат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
1
 
! Отговори
Тя знае ВМА преди 4 години
Питайте Д- р Михайлова от ВМА. Тя много разбира от вируси... И се смее, че такъв няма как да стигне до БГ.Смях, смях...до напикаване.
14
0
 
3
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Защо просто не се затворят границите, ами чакаме това чудо да ни мори ?!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С това темпо на разпространение до края на зимата ще заболеят над 1 мил.С всекиизминал ден броят на заразените се удвоява,както и смъртните случаи.
12
6
 
1
 
! Отговори
123 преди 4 години
Господи,молим те! Прати този вирус в България АМИН
11
0
 
14
 
! Отговори
Анти-Сорос преди 4 години
Да се разреши на заразен китаец и да кихне в парламента!
10
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За сега само азиатци.
9
0
 
11
 
! Отговори
МУНЧО преди 4 години
-Гн Борисов, разрешете да доложа, че в България няма Китайски коронаровирус!- Да се внесе незабавно!- разпореди г-н Борисов!
8
1
 
9
 
! Отговори
Сега е момента преди 4 години
СЗО да пуснат поредното скъпоструващо лекарство, което всички държави да си закупят, както направиха за "свин-ския грип" преди години. Ден година храни , както се казва отново ще напълним гушите на "бялата мафия".
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До друго е интересноВируса американски ли е,или е китайски!?савецки е. Като ти гледам писаниците предполагам вече си заразен.
6
1
 
5
 
! Отговори
CDC преди 4 години
До Повечко истерияХал хабер си нямаш какво е можело да стане ако не бяха се уплашили и не се лекуваха. За геометрична прогресия чувал ли си, тогава и от близките си ще страниш ...
5
3
 
13
 
! Отговори
Повечко истерия преди 4 години
Иначе като започнат рекламната кампания за новото антивирусно супер "лекарство" (помните ли онзи въздух под налягане "Тамифлу", който донесе милиарди на мошениците?), народецът няма да захапе голата кукичка. Никой нямал защита, ау, измряхме. Тогава защо смъртността се кламбуца около 2%, а не е 90-100%? Вчера някакъв със страхова невроза ревеше в коментарите как сме подценявали опасността. Я такива като него бързо на опашката за новия пенкилер, че няма да стигне за всички абдали.
4
2
 
9
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Явно новината, че са открили лечение е пълна лъжа ... Медиите са пълна подигравка ...
3
2
 
11
 
! Отговори
друго е интересно преди 4 години
Вируса американски ли е,или е китайски!?Щото *** човек като се прави на Господ и докарва нещата до нужника!А разликата между *** китаец и *** американец не е голяма!
2
23
 
4
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
По добре. Да намалеят малко пенсионерите та да има пари за нас по младите.
1
0
 
10
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 4 години
Няма проблем, две смърти няма, без една не може:)