Марица никога не е била замърсявана така тежко

Тонове риба са били унищожени, замърсяването е с пестициди
28 яну 2020 13:00,
25
Марица никога не е била замърсявана така тежко
Снимка: БГНЕС

Замърсяването на река Марица е с пестициди и е най-тежкото, което е било констатирано досега. Измрялата риба е с тонове“, това каза пред Марин Маринов директор на Дирекция "Мониторинг" от Басейнова дирекция на "Източнобеломорски район" на съвместна пресконференция с областният управител Дани Каназирева и директорите на РИОСВ и БАБХ в Пловдив Стефан Шилев и Камен Янков, съобщава БТА.

Още по темата

От 19 пункта в региона на Пазарджик и Пловдив са взети проби и е извършен анализ на водите по 86 показателя, които могат да предизвикат такова токсично отравяне. За част от показателите не са констатирани превишения, като цианиди, живак, арсен, разтворен кислород и неразтворени вещества. Открити са завишени концентрации до два пъти на два пестицида във водите на река Пишманка, която се влива в река Марица. Те са с много висока токсичност и са използвани за растителна защита, поясни Маринов.

Въпреки замърсяването: Няма риск за водата на пловдивчани

Мониторингът ще продължи, като ежемесечно ще се вземат проби от реката. Измрялото количество риба е с тонове, като тепърва ще бъде изчисляван точният размер на щетите. На предприятието, причинило тежкото екологично престъпление, ще бъде наложена и глоба по Закона за екологичните щети, като тя може да стигне до десетки хиляди лева, каза още Маринов.

Към момента е възстановено нормалното състояние на водата в река Марица, каза областният управител на Пловдив и поясни, че няма никаква опасност за питейната вода на града. Остава в сила ограничението за улова на риба по поречието на реката, както и за водопоя на животни.

Продължават и проверките за продажба на риба на нереламентирани тържища. Дани Каназирева заяви, че ще създаде комисия за проверка на складовете за съхранение на излезли от употреба пестициди, каквито са останали шест на територията на област Пловдив (в гр.Хисаря, с.Старосел, с. Иван Вазово, с.Старо Железаре, с.Войнягово и с.Трилистник).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Где ги наште еко-талибани,наричащи се "Природо защитници"?
17
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виновникът в затвора ,а фабриката веднага да се закрие..ама дали няма политик зад фабриката или олигар ще разберем по присъдите ако има такива...а иначе глоба от 20-30 хил лева е бъзик с народа
16
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хан Аспарух е виновен. Тази държава не трябваше да се създава.
15
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нали сме хъб за ***...
14
0
 
11
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАА преди 4 години
То и комшията му лепнаха глоба че замърсява околната среда но човеку продължава да си вее байрака.В тази фалирала държава всяко чудо за три дена.
13
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Глобите имат файда само ако са персонални и необжалваеми, иначе...Но тъй като и без това ще има жалене по дифолт, що не се пробва да се иска пред съда или да се въведе законодателно като санкция (ако такава не съществува към момента!) всички разходи по възстановяване на популацията на риби, ракообразни и др. водни организми в определен участък от течението за определено време да са за сметка на виновния за щетата. Такава възпитателна мярка би намалила безхаберието и мераците за тарикатлък
12
3
 
1
 
! Отговори
чарли преди 4 години
До Анализатор:И Путин !
11
13
 
3
 
! Отговори
Анализатор преди 4 години
Комунистите са виновни, само те съботират достойното правителство на Господин Борисов, от което всички българи са доволни!!!!!
10
0
 
20
 
! Отговори
rusnak преди 4 години
Гарантирано от ОПГРОБ!!!
9
0
 
30
 
! Отговори
пожелание преди 4 години
Виновникът в затвора ,а фабриката веднага да се закрие !
8
0
 
43
 
! Отговори
Някой преди 4 години
Колко деградирал трябва да е човек, за да хвърли тази отрова в реката?! Всеки замесен е виновен.
7
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това са видимите резултати на банкянския еднокнижник.
6
0
 
21
 
! Отговори
селянин преди 4 години
до журналистите като се каже пестициди е желателно да кажете и какви а не просто бля бля
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От малоумно земеделие лакомо заради евросубсидийте нищо добро не може да се получи
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
при управлението на шайката всичко е възможно! те са от някакво друго измерение тия некадърни калинки
3
1
 
21
 
! Отговори
селянин преди 4 години
ами екологичното производство (рециклирането) и екологичната енергия (вец) водят необратимо до екологични катастрофи другарки и другари слет козите и офцете през прасетата и пилците ся по директива требе да се унищожи и рибата сега в марица утре навсякъде
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха Добро Утро,нали пластмасовата млянка беше "причината"
1
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шуми Марица позамърсена.