Откриха нови 102 контейнера с боклуци на пристанище Варна

Изпращачът и получателят са същите - "Дентиче пантелоне" и "Блацион"
30 яну 2020 14:55, Анисия Иванова
62
Откриха нови 102 контейнера с боклуци на пристанище Варна
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад.

В огледа участват и разследващи полицаи от ОД на МВР и представители на ДАНС, митница и РИОСВ.

Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари тази година, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че Районната прокуратура във Варна съобщи, че делото се води по член от Наказателния кодекс и е по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г. Този текст  визира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата.

Още по темата

Изпращачът и на тези 102 контейнера е същият - фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма "Блацион" ООД, която е регистрирана  в София.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите.

Както вече информира Апелативната прокуратура, товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач "Maersk" за 28 от тях.

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови.

Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на  разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев.

След разпореждането административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна определи надзорен прокурор, който  оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото изпълнение на разследването.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също участва в огледа на новите контейнери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
16
 
! Отговори
Гештапо преди 4 години
Фирмата явно печели от койтенерите не от *** и тук там малко трафик на дрога в ***!
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли сега, защо ви взеха в ЕС хитрите западняци???-да унищожат енергетиката ни-да откраднат златото ни-да ни превърнат в гробницата за отпадъци на ЕС.............и т.н. и т.н.Но вие сте прости селяни , само за маса и ракия ставате..............90 % от вас!!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой каквото може това взима.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Замесени са експерти от РИОСВ и министерствата, всеки средноинтелигентен българин го знае това!!Да не се правят на умрели лисици...............едва ли не сега разбират!!!
30
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новините тук се пускат за да ги коментираме ! - а кервана си върви.
29
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България - държавата където цяла Европа си изхвърля ***, честито. Спете още овце ...
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой журналист ще изкара ли списък с всички депа, в които се трупат бали с отпадъци и къде се изгарят? Толкова много пещи за горене ли има в Бг, та във всеки град се гори?
27
2
 
19
 
! Отговори
До ЕРИК преди 4 години
Може и по-лошо да стане......................но да не давам най-лошия сценарий................истината е, че България загива!!
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ред е на Киро
25
0
 
13
 
! Отговори
До Теди преди 4 години
Всичко това става с благословията на управляващата партия , министри и експерти от РИОСВ и МОСВ!!!Виновните са много........................понякога един бушон изгърмява, но схемата остава!!Спасение няма.............корабът потъва, всички ще се издавим!!
24
0
 
12
 
! Отговори
ЕРИК преди 4 години
Никога не съм предполагал,че толкова ниско може да падне демократична и неолиберална България ,както и всичките и евроатлантически правитства.Чудя се има ли къде по- надолу
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България вече е обречена................така е решил елита на Запад!!Спасение няма............................................обречени с те, и вие, и децата ви!!
22
1
 
13
 
! Отговори
Теди преди 4 години
КОЙ *** ИЛИ НЕЩАСТНИЦА РАЗРЕШИ ИТАЛАНСКИЯ *** ДА БЪДЕ ВКАРАН ТУК, ЗА ТАЯ ДЪРЖАВА ИМА САМО ЕДНА ОПРАВИЯ ДА ВЛЕЗЕ В РЕЛСИ- ГРАЖДАНСКА ВОЙНА И РЕЖИМ, САМО ЕДИН КАТО ПУТИН ЩЕ НИ ОПРАВИ НАИСТИНА И ЩЕ ЗАЖИВЕЕМ НОРМАЛНО!
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо под такива новини не се показват платените мишки на ГЕРБ Странджата, Калеко Алеко, Зозо, Тонката и др. да дадат някакъв отговор. Защо тяхното божество некадърника Борисов събира отпадъците на Европа и Африка ?
20
0
 
9
 
! Отговори
До Макара-кука 17 преди 4 години
Демокрация ли??Хаха...............таково животно НЯМА!!!Птреди ни лъжеха с комунизма, сега децата на същия "елит" ни лъже с демокрацията!!
19
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На нас не ни трябва коронавирус,ние си имаме ***-240 броя.
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо не се забрани вносът на бо.клуци?Докато има внос, ще има и нерегламентирано горене.
17
0
 
8
 
! Отговори
Макара-кука преди 4 години
Вярва ли някой още на,демукрацията А
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците си държат двойния стандарт за храните, сега тровят водите и въздуха ни..................като са много демократични и умни..................да си направят заводи за отпадъци и да добиват от тях енергия!!Но българите сте си виновни................зомбирани сте от телефони, новини, телевизия и т.н..............спасение няма ............................до 50 години няма да има българи на тая територия!!
15
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 4 години
Сега *** обратно в Италия.Всички които са знаели за вноса на *** с по една кирка и на строежа на магистралата.