Откриха нови 102 контейнера с боклуци на пристанище Варна

Изпращачът и получателят са същите - "Дентиче пантелоне" и "Блацион"
30 яну 2020 14:55, Анисия Иванова
62
Откриха нови 102 контейнера с боклуци на пристанище Варна
Снимка: БГНЕС

Районната прокуратура във Варна започна проверка и оглед на още 102 контейнера с отпадъци от Италия, които са складирани на пристанище Варна-запад.

В огледа участват и разследващи полицаи от ОД на МВР и представители на ДАНС, митница и РИОСВ.

Новите 40-футови контейнери са установени в хода на разследването по образуваното досъдебно производство на 16 януари тази година, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, че Районната прокуратура във Варна съобщи, че делото се води по член от Наказателния кодекс и е по повод разтоварени на пристанище Варна-запад 25 контейнера на 9 октомври м. г. Този текст  визира наказателната отговорност на всеки, който в нарушение на установения ред пренася отпадъци през границата.

Още по темата

Изпращачът и на тези 102 контейнера е същият - фирма "Дентиче пантелоне" от град Салерно. Същият е и получателят на товара - фирма "Блацион" ООД, която е регистрирана  в София.

Огледът, който започна днес, трябва да установи дали отново е налице разминаване между посоченото в митническите документи и реалното съдържание на контейнерите.

Както вече информира Апелативната прокуратура, товарът е манифестиран като пластмаса и каучук. И тези 102 контейнера са с режим на временно съхранение до 90 дни, както и първите 25. Срокът на временното съхранение обаче е изтекъл. Постъпило е и искане за реекспорт от транспортиралия контейнерите до Варна превозвач "Maersk" за 28 от тях.

Втората пратка с италиански отпадъци започва да пристига на 21 октомври миналата година. Тогава са разтоварени на пристанище Варна-запад 29 контейнера. На 6 ноември – други 28, на 22 ноември – 20, а на 29 ноември – още 25 контейнера.

При отварянето на част от първата пратка с италиански боклук в присъствието на наблюдаващия делото прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митница и МВР се оказа, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, а не декларираните пластмасови и каучукови.

Тогава беше установено също, че италианският боклук не е транспортиран във вакуумирани бали, както се изисква по закон.

Досъдебното производство за контейнерите с отпадъци от Италия, което се ръководи от Районната прокуратура във Варна, е взето на специален надзор от Апелативната прокуратура в изпълнение на  разпореждане на главния прокурор на Прокуратурата на Република България Иван Гешев.

След разпореждането административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна определи надзорен прокурор, който  оказва методическа помощ и следи за срочното и качественото изпълнение на разследването.

Представителят на Апелативната прокуратура във Варна днес също участва в огледа на новите контейнери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отровен въздух, липса на вода, и не само в Перник , отровни храни с консерванти и Е-та.................да, положението е трагично....................но всеки ден ви заливат с ненужни новини................машината за манипулация на съзнанието на хората работи с пълна сила!!После рак, болести, деца не се раждат....................трагедия е!!
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имаме евтина работна ръка, която да сортира европейския *** и да връща вторичните суровини обратно в Европа, за да ни произведат нови стоки на промоция.България е във веригата на сортировач на отпадъци. Клошарът на Европа.
12
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще разберете как сте проспали бъдещето на децата си................но ще бъде късно, много късно, един ден децата ви няма да ви го простят!!Да си свидетел на престъпление от такъв мащаб и да не се опиташ да промениш нещо.................това за мен е съучастие в престъпление!!
11
1
 
12
 
! Отговори
... преди 4 години
Добре, че бяха Биволь и няколко смели италианеца, че нашите държавници още щаха да мишкуват. Не че ще направят нещо смислено де.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те отпадъците са ясни вече ! - друго е по-важно , сума ти държави забраниха на китайците да ги посещават и отмениха всички полети до Китай и обратно.Ние кво чакаме ? - да пламнем ли или ще се усетим когато изгорим.
9
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според мен новата национална катастрофа е вече факт.......................но платените социолози и политолози все още пречат на хората да видят истинската картинка, която никак не е радостна!!!
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
*** да си го държат , а нашия къде го караме ? Или само прибираме ...
7
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо новините за отпадъците от Италия ни се поднасят всеки ден по малко??Я си кажете направо...............превърнахте България в едно сметище за мафията от Италия!!Жалко, предадохте родината си..................и децата на богатите ще умират от болести и рак!!
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
боклукчава държава..
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гешев, ти си човекът! Имало държава май.
4
2
 
13
 
! Отговори
ДГД преди 4 години
Благодарим ти, Бойко!!!
3
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не беше трагично, щеше да е смешно!!!
2
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой позволява италианската мафия да превръща България в сметище за отрови???Виновни, разбира се няма.................да, да, повярвахме ви!!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия контейнери са на промоция все пак италианецо е на посещение у нас дар от италианската мафия.