Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си

"Гори" левче на 70 километра
31 яну 2020 13:54,
23

Снимка: БГНЕС

Шуменец създава електрически кабриолет в гаража си. Започнато от нулата, превозното средство вече получава своя облик. Изобретателят има успешно реализирани подобни проекти и е убеден, че електрическите автомобили са напълно постижимо начинание, дори и в България, пише БГНЕС.

Мартин Найденов е дизайнер. Преди 20 години интересът му го отвежда към електрическите автомобили. Оттогава Мартин разработва различни прототипи – както на електрически автомобили, така и на велосипеди и части за самолет. За себе си той оставя проекта за електрически кабриолет.

Този автомобил се прави във времето, в което не е зает с други проекти. Аз се занимавам с него от 12 години – със спирания, с тръгвания, но междувременно бяха проектирани други автомобили, които са си по поръчка, казва Мартин.

Започва от нулата и създава купето около чертежите си. Всичко това – в гараж. Това е машина, която се състои от стоманено шаси и стъклопластова каросерия, която е предвидено вместо стъклопласт в бъдеще – да бъде заменен с една нова технология – с дървесни частици, която е абсолютно безвредна и е напълно рециклируема. Смисълът е в това да се търсят нови технологии, които са наистина екологични, разказва още Мартин.

Малка част от детайлите са взети от нормални автомобили, повечето – Мартин сам е изработил за своя прототип на кабриолет. Най-важен, разбира се, е двигателят на ток.

Един електрически двигател, ако е достатъчно добре направен, е много възможно животът на колата да приключи, а той да продължава да работи по същия начин, както когато е излязъл от завода.

В момента колата му е оборудвана с батерии, които се зареждат за около час в нормален електрически контакт.

С него тя може да мине между 50 и 70 километра, но спокойно колата е предвидена да може да се сложи батерия, с която да минава 300 километра. С този най-малък комплект, който е поставен, колата изгаря до левче за тези 70 километра, при това – дневна тарифа.

Очакванията са съвсем скоро електрическият кабриолет да попадне сред завършените проекти на Мартин Найденов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Пропов преди 4 години
Те всички марки така са се родили. От човек със знания, умения и идеи. Не всички са успели, но ако опиташ, шанса е реален. Определено ако седиш и плюеш по форумите шанса ти клони към 0. Този човек явно знае какво прави и му пожелавам успех. Той всъщност вече е успял, създал е нещо. Доста неща даже. Тогава му пожелавам богати и доволни клиенти да има.
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"има индекс на сайта на ООН un.org"Верно ли? Не може да бъде! Това е нещо невероятно, уникално, нечувано! Как ли сме живели досега без да прочетем индекса? Предлагам да го принтираш, да го навиеш на фунийка и да си го завреш отзад тоя индекс.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сидни, извинявай, не че нещо, но си феноменално ТЪЪПППП. Може би си най-тъъпото човешко същество бродило някога по планетата. Не те знам що за програмист си но ти нямаш наченки на логично мислене и причинно-следствени връзки. Часовника от Зрънчо как е? Още ли работи или му падна батерията?
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова труд и нерви за нищо. А и пари доста е хвърлил.
17
4
 
3
 
! Отговори
оотCиднейAвcтpалия преди 4 години
Развитите хора са развитите държави. Никой не ходи в бушменския пущиняк на Австралия да го жилят медузи и кълват птицечовки по плешивото теме.----има индекс на сайта на ООН un.org казва се девелопмент индекс по държави, Австралия е сред най развитите държави на Планетата. Така че чети и дишай по леко, виж къде си ти полудив екземплар от балканските племена.И още нещо, не съм плешив за разлика от теб, имам буйна и здрава коса
16
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз на такова нещо не се качвам.
15
5
 
2
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
Щом колата върви значи има шанс да стане хит на пазара ако се пусне за продажба.Не знам защо се подценява труда на човека.----значи според теб автомобилите ги създават в разни квартални гаражи някакви шушляци? Знаеш ли колко математика има в проектирането, колко сертификата, тестове, застраховки, лицензи, патенти, държавни комисии. Това да не ти е кварталната бозаджийница
14
4
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
"шумналия" казват местните потурнаци.
13
1
 
2
 
! Отговори
до 1 преди 4 години
"шумналия" казват местните потурнаци.
12
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател до 1 преди 4 години
Пиши се с име анонимналия вместо анонимен след като шуменец е шумналия.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Развитите хора са развитите държави. Никой не ходи в бушменския пущиняк на Австралия да го жилят медузи и кълват птицечовки по плешивото теме. Освен един, ама той е кукуруку завалията.
10
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До от сидниАав$тралияЩом колата върви значи има шанс да стане хит на пазара ако се пусне за продажба. Не знам защо се подценява труда на човека.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До любопитен 720 бона е съвсем нормала цена за кола в целия ЕС с изключение на България.
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мисля, че този човек може да пусне бг електрически автомобил за серийно производство и ще има купувачи.
7
0
 
8
 
! Отговори
любопитен преди 4 години
а колко СТРУВА да се изработи въпросния електромобил ? защото ако е 20 бона, и без пари да върви, пак не си струва ..@3 евалата за припомнянето за мокавената сапунерка :) вършеше работа за ония години :)
6
19
 
7
 
! Отговори
от сидниАав$тралия преди 4 години
няма ли кой да му каже къде е най близкия авто дилър за електрички? Необходимо ли е да става Индиец? Само в Индия може да видите сами да си правят коли от нищо. В развития свят това го няма
5
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само адмирации за човека!Обаче гледам тука разни "охльови" го оплюват-
4
8
 
11
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Аз като го гледам и самият той е кабрио.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"една нова технология с дървесни частици, която е абсолютно безвредна и е напълно рециклируема"Технологията е всъщност доста стара! Потърси "Трабант" в гугъл и ще видиш, г-н изобретател
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
УжасТ!