Боледуваме: Всеки трети развива рак в живота си

Всяка година хиляди повеждат битка с коварното заболяване
4 фев 2020 09:56, Петя Славова
21

Годината започна с надежда, че науката е на прав път в това да открие лек за най-тежката болест на съвремието ни - рака. Британски учени съобщиха, че случайно са открили нов вид Т-клетка, която атакува и "изяжда" раковите клетки.

Ежегодно у нас и по света хиляди повеждат битка с коварното заболяване. Медицината вече е предлага помощ за много от тежките разновидности на проблема. Какво не достига, за да може човечеството да пребори рака?

"Много неща се случиха в онкологията в последните 10-15 години. Първото е, че пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите. Пациентите имат време да развият своя рак. Един от трима души ще развие рак в живота си. Може да диагностицираме рака много по-рано. На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди", заяви в "България сутрин" д-р Николай Недев, специалист по радиационна онкология и лъчетерапия.

Още по темата

Той е на мнение, че хората в момента живеят най-добрите животи, които някога са имали. Специалистът посочи, че клетките ни не са еднакви, всеки е роден със собствения си набор от гени, които са различни. Някои хора са генетично предразположени към рака, твърди д-р Недев.

"Това, което можем да направим, е да не пушим. Но не може да променим кой знае какво. Затова усилията отиват в ранното диагностициране на рака. Таргетната терапия не излекува всички. Не всички раци имат ясно дефинирани таргети, но при всички случаи това е едно от големите постижения на съвременната медицина. Малък брой от химиотерапевтиците причиняват падане на косата", разясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Д-р Недев се съгласи, че надеждата е част от онкологията. Но отбеляза, че целта в онкологията невинаги е пълното излекуване. Надеждата променя крайната си цел и пътя към нея, когато заболяването е в напреднал стадий.

"Говорим за рака като триглава ламя, която напада човешкото тяло. Всъщност има около 200 и няколко глави - 30-40 вида рак и техните подразновидности. За всеки един от тези раци подходът е различен, леченията са различни", уточни медикът.

"Българският пациент не е необразован, напук на това, което се тирижира. Липсва ни организирана система, която да канализира образованието на пациентите и желанието им да открият рано рака. Имаме много хора с висок риск от рак на белите дробове", каза още гостът в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Д-р Недев е категоричен, че е необходима национална скринингова програма, каквато в момента нямаме. Скринингът е изследване на хора без симптоми. Туморните маркери не са особено добър скрининг, изтъкна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
0
 
! Отговори
Justice Defense преди 4 години
Заради комунистическата вредна храна репресии и геноцидната анти-социална корупционна политика продължаваща и сега, ограбваща все-повече бедните увеличавайки броя им и принуждавайки ги да пият замърсена вода ако изобщо я има!, да ядат храна с ниско качество и мнозина да живеят под ръба на оцеляването,да нямат и пари за лъчение и погребение.И освен това корумпираните политици внасят *** на Европа да ни отровят с канцерогенни пластмасови отпадъци и ислямска инвазия които власти още укриват
18
1
 
0
 
! Отговори
Волов преди 4 години
Анадолските хидроинжинери - туморът на България .!.
17
5
 
1
 
! Отговори
Мен преди 4 години
До АнонименПожелавам ти да се разболееш от този вирус, после да се излекуваш и да опровергаеш цялата мафия в бели престилки с доказателствата си.
16
1
 
5
 
! Отговори
Очите преди 4 години
Потресен съм от неграмотността на автора!!!От статията разбрах, че има много видове "раци". Не разбрах обаче морски ли са или речни. Разбрах също, че някакви хора - "химиотерапевтиците"(явно някаква нова професия) понякога махат косата на пациентите. Не се разбира обаче дали това се налага когато пациента е прекалил с някои от видовете "раци".
15
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 60-70 години ракът е бил екзотично заболявания. Говорил съм с възрастни лекари. Истински лекари, а не като сегашните мафиотите в бели престилки, които говорят че потенциално болен е всеки трети и доволно потриват ръце. Аз лично не познавам никой който да се е излекувал от рак. И за най-глупавите е ясно че ракът е бизнес. Доказано това е вирус, който се разпространява по изкуствен път. Най-вероятно чрез ваксините.
14
3
 
4
 
! Отговори
Тоест преди 4 години
Животът е вреден за нашето здраве ! Продължителността на живота е право пропорционална на рака.тъй като тука немогат да различа 40-те вида и 200 та та им под вида ТИ слагат погрешна диагноза назначават грешна терапия и после е късно следва ,поп ,параклис и Св Петър...,
13
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво сте се завайкали. Нали все от нещо трябва да се умре.
12
2
 
5
 
! Отговори
nfnf преди 4 години
Докторе, докторе.............
11
2
 
12
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Д-р Недев се съгласи, че надеждата е част от онкологията. Но отбеляза, че целта в онкологията невинаги е пълното излекуване..... без коментар
10
1
 
19
 
! Отговори
Рънърса преди 4 години
Самата концепция на съвременния живот е сбъркана, няма нищо по вредно и неестествено от това да се става рано и да се ходи на работа
9
3
 
35
 
! Отговори
Simvola преди 4 години
Чернобил, колко зеленчуци изядохме никой не ни предупреди, та и на манифестация ходихме дъж ни валя а наш бай Тошо даже и на трибуните го нямаше.
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав е че и да не пушите , няма да си помогнете много, по причина че кутия цигари ги дишате 1 час на ден, а праховото замърсяване - 24 часа.
7
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Продължавайте да събирате отровния и канцерогенен бо кл ук на Европа и да го трупате тук навсякъде. Внасяйте само от Турция плодове и зеленчуци с цялата таблица на Менделеев вътре и главно - палма, повече палма!Явно целта на това управление е всеки втори да получи рак.Явно целта е тази територия да се обезлюди.Не остана чисто и безопасно място в България и възниква въпроса къде е Държавата, къде са службите и защо виновните за това безобразие са ненаказуеми?
6
3
 
33
 
! Отговори
възмутен преди 4 години
Пациентите имат време да развият своя рак.Страхотно здравеопазване позволяващо болният да страда дълго!
5
8
 
18
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Много се пуши и мнооого се пие в България !После, не се чудете ...
4
1
 
41
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
По данни на СЗО болните от рак в момента са около 1,9 процента от световното население, което прави не всеки трети, а всеки петдесети. Британските учени (и по-точно Андрю Сеуел) не са открили "нов вид клетки" - случайно или нарочно - а нов механизъм на имунната система за убиване на ракови клетки. Имате една фалшива новина в заглавието и втора - в първия абзац. Не ви ли е неудобно да пишете такива глупости?
3
3
 
38
 
! Отговори
Ах вие преди 4 години
Колко пари направихте от болните.Масло от марихуана лекува 80% от рака,има хиляди коментари на хора излекували се,но не се легализира,защото с 5 семки за 100 лева човек ще се лекува цяла година.Друго си е да си продавате скъпите хапчета и да ги облъчвате,източвайки касата...90 процента от претърпелите химиотерапия си отиват...
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отровини сме.Дишаме,храним се и се обличаме с отрови.
1
2
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
бок луци срамна дума ли е, опасна дума ли е, сигнал за нещо ли е ............. та я зачерквате.Ами то като говориш требе да внимавашБроиме се в нашата служба - дали да започнем от ляво или от дясно, кой ще излезе , че е болен от рак???????