БАБХ изтегли 675 кг стари храни, намерени в зимните курорти

Най-често са откривани храни без етикет и срок на годност
5 фев 2020 07:18,
10
БАБХ изтегли 675 кг стари храни, намерени в зимните курорти
Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще унищожи 675 кг храни с изтекъл срок на годност, открити при проверки в ски курортите през януари. От тях 40 кг са от животински произход, 634 кг - от неживотински, съобщиха от агенцията.

Инспекторите от ОДБХ Благоевград, Смолян, София-област и София-град провериха 313 обекта, издадоха 2 акта и 29 предписания за открити нарушения, пише "Монитор". Най-често проверяващите откриват храни без етикет от производител и идентификационна маркировка за произход и годност, и неправилно съхраняване и третиране на кухненски отпадъци.

Още по темата

Наскоро БАБХ установи високо съдържание на немлечна мазнина в проба от сирене, взета при проверка в края на януари.

Засиленият контрол на инспекторите в зимните курорти продължава до края на зимния туристически сезон - 15 март 2020 година. Проверяват се обекти за търговия на дребно с храни, подвижни, временни и сезонни обекти, такива с дейност кетъринг, заведения за обществено хранене, включително намиращите се на територията на хотелски комплекси, и туристически обекти, предлагащи услугата all inclusive.

Инспекторите следят произхода и правилното съхранение на суровини и храни, срокове на съхранение и етикетирането и действащите системи за управление на безопасността на храните. При необходимост и по преценка проверяващите вземат проби за лабораторно изпитване, уточниха от агенцията по храните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Алчността граници няма - при цени на порции в пъти над нормалното да ползваш стока за бракуване....
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато изземвал НЕ ЗАБРАВЯЙ и да затвориш обекта за 1 година поне. Само така ще се научат изедниците престъпници на дисциплина
7
0
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Пишете бе хора имената на заведенията и хотелите!Само тъй може да се пребори тези негативни тенденции у нас!
6
0
 
4
 
! Отговори
Спокойна съм преди 4 години
И тази година не можахме да съберем пари за Банско и Велинград. Ами...пак ще си ходим у чужбина.
5
3
 
3
 
! Отговори
В.Узунов преди 4 години
Аз кат работих на Пампорово даже от нас носих ядене дето ме съмнява и с готвача си разделяхме парите.Един път един кон бяха изхвърлили умрял в яма и му се обадих. Бутовете и на кайма.
4
3
 
3
 
! Отговори
Инспектор преди 4 години
При проверени 313 обекта 40 кг. животински и 634 не животински храни с изтекъл срок но годност е НИЩО. Хотелиерите спазват правилата и тук беше мястото да се похвалят , а не БАБХ.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То сигурно затова един боб с наденица на Боровец е 15 лева, а кюфтето 5 кинта
2
0
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Старите храни ще преминат през кухните на големите хотели. После всички дружно ще дрискат по ски-пистите :)))))))))))))))))))))))
1
2
 
8
 
! Отговори
Мери преди 4 години
Защо бе, нека се тъпчат с кренвирши и ГМО , още повече по- залежали от Тутанкамон. Новото поколение така си угажда и тъпче багера с ***.