Пускат горещ телефон за лекари срещу агресивни пациенти

Обвиняват медици в грешки без да са виновни
Обновена: 5 фев 2020 11:27 | 5 фев 2020 09:53, Петя Славова
18

Горещ телефон ще предава информация за проблеми до главната прокуратура, като така се създава максимално бърз път за лекари, станали жертва на агресия, или ако срещу тях са заведени дела.

"Ще създадем горещ телефон на сайта на БЛС до края на месеца, на който колеги от цялата страна ще могат да докладват за насилие срещу тях. Досега споразумението беше само за спешните центрове, сега включваме всички кабинети и медицински центрове", обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в "България сутрин".

Още по темата

Освен това лекарите вече могат да откажат помощ на пациенти, които са агресивни. Мярката идва след нова серия нападения над медици.

"Във взаимоотношението лекар - пациент на първо място стоят етичните норми на лекаря да помага. Чак тогава отиваме в случаите, в които самият пациент няма доверие и унижава, или се отнася с увреждащо поведение спрямо своя лекар", посочи д-р Маджаров пред Bulgaria ON AIR.

По думите му става въпрос за отказ в случаи, при които тези взаимоотношения са продължителни - например с общопрактикуващите лекари, но категорично това не би трябвало да застрашава живота на пациент.

Според него в държавата ни трябва да има регистър на неблагоприятните изходи от лечението, защото лекарите твърде често са обвинявани в грешки без да са виновни.

"Допустимо е да има неблагоприятен изход, защото това е медицина. Но невинаги се касае за лекарска грешка", категоричен бе Маджаров.

Той е на мнение, че има празнота в законодателството ни, но не е проблем да копираме добрите практики от други държави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разделяй и владей! Простичко!Всеки и всичко е важно-лекарят, учителят, фермерът, гробарят, чистачът, политикът.Парите не са хора и хората не са пари. Престанете да се зомбирате на тема пари, екскурзии, джаджи, джуки, бройки.Някак трябва да направим гражданското общество реалност.Половин Охан сме, за Бога!
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки път като имате проблем с лекари , вадете телефона и снимайте на видео всичко Това е голямо оръжие Ще имате запис за наглото поведение на лекарите Болниците са обществено място и дейността на лекарите е обществена и затова според закона - Закон з авторското право и сродните му дейности ч. 13 ал 2 , имате право да снимате там
10
1
 
3
 
! Отговори
Жулиен - психиатър преди 4 години
Чувството за емпатия ако липсва не се получава добър лекар. Но постоянната отговорност за човешкия живот прави лекарите цинични и ако не са устойчиви прегарят бързо. Просто лекската професия не е за всеки. Но да се слагат всички под общ знаменател е грешка. Както и при всяка професия - има кадърни, има и некадърни.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Боят над един лекар е трагедия, хилядите пострадали от тях пациенти е статистика"Лекарите се оправдават със статистиката. Те са единствената гилдия, която се оправдава със статистикатаа. Шофьорите и другите професии не могат да се оправдават със статистиката и влизат в затвора.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Че те лекарите и мед. сестрите в повечето случаи са си за бой...Чудя се къде ми ходят здравните осигуровки след като те гледат в ръцете, за да им дадеш някой лев под масата !!!
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ceco . Изтегли парите от копаенето на биткойн и пиши отново.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи ще има Регистър за случаите с фатален край поради лекарска грешка,а срещу недоволните и "агресивни" пациенти ще има дела?
5
3
 
1
 
! Отговори
Ceco преди 4 години
Здравейте,искам да ви предоставя възможност да "копаете" Биткойни без да инвестирате нищо,а просто на всеки час "цъкате".Преди 3 месеца ми се стори странно и реших да пробвам,като изкарах и натрупах 168 лв от нищо...и ето сега реших да споделя моят опит,да дам и кажа за това.
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма да забравя баща ми като получи инфаркт и го вода на лекар а онез без да го погледнат му казват-най вероятно ти е висока захарта-ама ние не мерим захар,добре,може ли с линейка да го закараме до другата болница-нямаме линеики,а на паркинга стоят 3-след много мрънкане-ни поискаха 30 лв за транспорт.Моя баща почина от лекарско бездействие
3
6
 
10
 
! Отговори
MMA преди 4 години
Водя малката 8г.при един м.Ъ.рлйо меко казано.Висока температура повръща ,спазми.2 часа стоим пред вратата му въпреки ,че сестрата излезна на 5 пъти и ни гледа.Тоя прегледа за 2 часа една бабичка и остаанлото време от час и 40 миннути стоим и чакаме.Чува се как говори по телефона си.Как се хили като оли.г след 2 часа излиза и ми вика ама вие още ли сте тук.Мислех си че ско му ударя един челюста му ще потъне отзад в малкият мозък и ще умре на място и ще ме съдят за убийство и детето ще остане без
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А кога ще пуснат еквивалентен такъв за оплакване срещу некомпетентни лекари ?
1
7
 
5
 
! Отговори
F5 преди 4 години
А докторята трябва да се трепят!