Лекари спасиха бременна и бебето след 23 дни в реанимация

Майката е постъпила с остра вирусна инфекция
6 фев 2020 12:36,
10
Лекари спасиха бременна и бебето след 23 дни в реанимация
Снимка: УМБАЛ „Пълмед“

Бременна в 6 месец жена и бебето й спасиха специалистите от пловдивската болница УМБАЛ „Пълмед“. 32-годишната Зорница получава задух и посещава Спешно отделение на лечебното заведение с данни за остра вирусна инфекция. Спешните медици я консултират с д-р Спас Патишанов, началник на АГ отделението в болницата. След извършване на изследвания лекарите установяват, че тя е развила бактериална пневмония, която застрашава както нейния, така и живота на бебето й. Тя веднага е преведена в Отделение по анестезиология и интензивно лечение, по -известно като реанимация, където цели 23 дни екипът се бори за живота й, както и този на неродения й син, съобщават от здравното заведение.

Още по темата

 
„Пациентката дойде при нас по спешност с тежка дихателна недостатъчност, с клинични и параклинични изяви на сепсис. Приехме я в септичен шок, което наложи включването й на белодробна вентилация и като цяло провеждане  на сериозно интензивно лечение. Състоянието й изискваше ежедневно мониториране на плода от АГ специалистите, кардиолозите ни също извършваха ежедневен мониторинг. Колаборацията между всички отделения беше на най-високото възможно ниво, включително направихме консултация и с националния консултант проф. Чавдар Стефанов, което изключително много ме радва.  Зорница бе във вече стабилно състояние на 17,18 ден от интензивното й лечение, но пролежа в реанимация още седмица“, коментира д-р Ангел Балинов, и.д. началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Пълмед“.
 
След преведените реанимационни действия пациентката е преведена за наблюдение за още месец в АГ отделението на болницата, където д-р Патишанов и екипът му следят нейното състояние и това на бебето ежечасно.
 
„След проследяване на бремеността до термин се взе решение за родоразрешение чрез Цезарово сечение, впредвид едрия плод и избягване на контакт с грипните вируси.Радвам се, че при Зорница и бебето й всичко се разви по най-благоприятния възможен начин и днес държи в ръцете си най-голямото щастие“, коментира д-р Патишанов.
 
На 23-ти януари 2020г. се ражда синът на Зорница- Константин с мерки от 3,750кг. и 51см. Те са изписани от лечебното заведение на 28-ми януари.

„Цялото ми семейство отправя истински благодарности към екипите на отделение по „Анестезиология и интензивно лечение“ и отделение по „Акушерство и гинекология“ ръководени от доктор Ангел Балинов и доктор Спас Патишанов, като им пожелава да бъдат все така всеотдайни към професията, която са избрали и чрез високия си професионализъм, да връщат усмивките на хората“, споделя Зорница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
5
 
! Отговори
Ь преди 4 години
Поздрави и за микробиоложката на болницата, която откри какво причинява сепсиса, не се поколеба да иска от нас консултация и приложи правилната терапия. Няма я на снимката, а трябва да е там.
6
0
 
4
 
! Отговори
ETO PRIMER преди 4 години
BRAVO
5
0
 
13
 
! Отговори
Ристу преди 4 години
Браво! Такива новини ми се четат. Браво на лекарите и целия персонал, който е помогнал. Хвала на такива хора. Истински професионалисти! България има нужда от вас. Обикновено в ежедневието си рядко забелязваме хората, които са си свършили работата както трябва. Забелязваме ги, само ако нещо се обърка. Например ако си се обръснал перфектно, никой няма да ти каже браво, но ако си оставил едно парче косми на бузата, всички ще те коментират. А не трябва да е така. Перфектната работа трябва да се цени
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
наистина сме имали лекари в България..да са живи и здрави и успешни.
3
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Търговци с беши престилки. Да се смажат от бой!
2
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бременната и бебето са спасили специалистите?
1
1
 
28
 
! Отговори
похвала преди 4 години
ОГРОМНО БРАВО !!! има и Лекари в България!