Нарастването на доходите - неусетно, заради повишаващите се разходи

Скокът в цените удрят най-вече средната класа
7 фев 2020 14:20, Петя Славова
25
Нарастването на доходите - неусетно, заради повишаващите се разходи
Снимка: Bloomberg

Ако ви се струва, че в днешни дни работите по-усилено само за да плащате сметките си, може да се почувствате по-добре, когато разберете, че не сте сами: нарастващите разходи за жилища и здравни грижи, както и липсата на работни места за служители със средна квалификация, са факт в по-голямата част от развитите страни, пише в свой анализ Bloomberg.

Това е едно от заключенията на McKinsey Global Institute, който открива сходства в 22 развити страни по отношение на икономическите промени след 2000 г. Множество страни в Европа и Азия, заедно със САЩ, се радват на силни пазари на труда през последните години, но ползите са много неравномерни.

Още по темата

Работните места, изискващи средно ниво на квалификация, като административните позиции или тези в производството, липсват в Европа и САЩ, а това разделя работната сила на такава с висока или ниска квалификация. Междувременно нарастващите разходи – особено за жилища – изяждат по-голямата част от ръста на заплатите през 21 век, твърди изследването.

"Работниците със средна квалификация и средни доходи са изтласкани от трудовия пазар", сочат резултатите от доклада. Младите хора, които са около 170 млн. в изследваните страни, също са сред губещите. Тези на възраст между 15 и 30 години изпитват „затруднения при получаването на добре платена и висококвалифицирана работа“, а по отношение на жилищния пазар ситуацията е много по-трудна за тях, тъй като богатството им е по-значително по-малко от това на същата група две десетилетия по-рано.

Проучването е изготвено в 22 развити страни, част от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

Основен извод от изследването на McKinsey’s е, че служителите и потребителите разчитат все повече на себе си, за да се справят с житейските предизвикателства. Пример за това са колективните трудови договори, които са покривали средно 44% от работниците през 2000 г. Тази цифра пада до 38% през 2017 г., сочат данните.

Купуването на повече продукти

Със сигурност глобализацията, аутсорсингът и напредъкът в други направления облагодетелстваха десетки милиони чрез понижаването на цените на повечето продукти, които не са от основна необходимост. В днешно време с работа 6 седмици по-малко на година човек има възможност да си купи същото количество дрехи, мебели, да инвестира за развлечение, продукти за комуникация и услуги, както и през 2000 г.

Въпреки това други основни разходи се повишават, като те изяждат голяма част от ръстовете на заплатите, които хората са получили през последните две десетилетия. Средните заплати се повишават само с 0.7% на година в 22-те развити страни между 2000 и 2018 г., което е по-малко от половината от средногодишния темп на растежа на БВП от 1.6% за същия период.

Великобритания беше засегната особено тежко на фона на увеличението в цените на жилищата, образованието и здравните грижи, които поглъщат 107% от средния ръст на доходите, твърди изследването на McKinsey. Франция се представя малко по-добре, като тези разходи "изяждат" 87% от ръста на заплатите, докато в САЩ и Австралия въпросните потребителски разходи са изяли 54% от увеличението на заплатите.

Вижте още по темата в  Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При укриването на доходи прти работниците се губят осигуровките, които плаща работодателя, а това са много милиони. С данъка върху дохода е малко по-различно, но като цяло работниците не печелят от това. Защо е така е дълга тема.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей най-после обясниха на народа къде е ключа от палатката ! - важното е обаче ,че всичко е стабилно и уверено ни се увеличават доходите.Ще го усетите след 100-200години ! - то изведнъж не става.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз се чудя защо немам пари а то нарастването им било неусетно !И аз съм един български реотан , докато загрея ми мина живота.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОнннТи си плащаш осигуровките така ли? Теглиш си от заплатата и си плащаш осигуровките?Тва е от любов към шефът ти ?
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 18Хаха разбира се че бих предпочела пари в плик пред имагинерната идея за 200 лв пенсия като стана на 70 - 75 г. Даже не смятам че ще ги доживея. Изобщо не желая да плащам масрафа на цялата клика държавни хрантутници и след данъците да получавам по- малко от тях. Стига да имам възможност ще предпочета да съм в дивия сектор и да взимам едно няколкостотин лв повече от сега.
18
7
 
2
 
! Отговори
Оннн преди 4 години
До Анонимен12значи на теб избора ти е заплата в плик или да ти вземат от заплатата за осигуровки ?щото незнам дали знаеш но тези от нас който отказват да взимат в плик реално си плащат осигуровките от заплататаако всички мишкуваме на дребнопосле нито пенсии нито нищода не говорим че точно от тези пари се оправя донякъде държаватада крадат се достаспор немано знам как беше преди 20 годинизнам как е и сегавсе е зле но предпочитам както е сега вместо както беше преди 20 години
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До: 14Ти пък къде си виждал капитализъм та да ти разбира шишарката какво е???
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да сме учили ( имали родители да ни стимулират и изучат) и да сме станали високо квалифицирани кадри! Уви,като е сме ще си броим стотинките и ще си опъваме крадците според чергата. Никой не ни е виновен c est la vie.
15
1
 
12
 
! Отговори
ми така де преди 4 години
Когато властта краде от народа открито, "средната класа" получава заплатите си в плик,такава е системата, "на *** език казано"...
14
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При капитализма е така .По силния ограбва по слабия и го мачка до смърт. В света няма вече равновесие.Алчните боготаши се сплотиха и ще изпият кръвчицата на сиромасите.
13
1
 
36
 
! Отговори
КО преди 4 години
Каква средна класа в България?
12
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да не вземали заплата в плик...Абе хора вие в България ли живеете?Ми бг работодателите са на принципът "като не искаш заплата в плик,няма заплата въобще".Или ще те осигуряваме ама от тая заплата дето я вземаш сега ще дръпнем осигуровките...'" ,Какъв избор имаш ти ? Да се оплачеш на ония смешници дето трябва да ги проверяват и санкционират ? Хахаха та те за малко пари в пликче биха прерязали гърлото на майка си камо ли да ти защитават интересът. Осъзнайте се и не говорете детски глупости.
11
10
 
8
 
! Отговори
до 8 преди 4 години
Децата да не взимат заплатите си в плик, като 70% от работещите, и милите родители, които и те са лапали под масата в плик, ще имат добри пенсии. Защо моите родители взимат тавана на пенсиите? Защо техните приятели- също?! Защото цял живот са били честни и са се интересували от бъдещето си. А не ден да мине, друг да дойде. Днеска взимаме 1000лв. недеклариран надник от нещо си и утре ревем, че имаме 300лв. пенсия.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз все още раста кариерно и сменям позиции и компании (2 досега) и всяка година имам ръст на доходите с поне едно 20%. Преди 10 години взимах 1200лв. чисто- виждаха ми се огромна сума. Към днешен момент само ДОД ми е повече от това. Но съм близко до този момент, в който вече съм достигнал върха. В тези случаи вече няма как на човек да му расте доходът особено много, ако е на заплата. За мен върхът е висока мениджърска позиция в технологична компания, а за друг- управител на супермаркет.
9
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има едно нещо наречено покупателна способност. Това показва какъв ти е дохода. Ако ти е нарастнала покупателната способност,значи ти е нарастнал дохода. А иначе дори да ти дават 50 000 / а преди си вземал 40 000/ако не можеш да си купиш с тези пари това които си купувал преди,значи дохода ти е паднал
8
1
 
18
 
! Отговори
ДА преди 4 години
А за пенсиите-нищо ли няма да кажете!?С тия пенсии,децата,които работят помагат и на родителите си и за тях остават още по-малко!
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро нищо няма да има значение!В България са регистрирани 107 000 руски фирми, които изкупуват земя и имоти като обезумели!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИвече се почуствах по-добре, като ми се изясниха нещата
5
0
 
19
 
! Отговори
И по-зле има преди 4 години
Извън развитите страни поне 1 милиард градски маргинали са с работа от дъжд на вятър предимно в "сивата" и "черната" икономика и поне 2 милиарда селяни и семействата им едва се прехранват и почти не участват на пазара. Колкото по-пълна картинка се мъчиш да съставиш, толкова по-неприятна става. Хайде да си гледаме повече нашите проблеми, че вече 30 години все сме в преход от недоразвит социализъм към развит и процъфтяващ бандитизъм.
4
2
 
20
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Епа нищо по различно от преди 4000-5000г само, че когато преди 4000-5000г е можело да хванеш гората и да се оправиш сега и гора нема и нищо не можеш да хванеш освен буските на дупето отзад и да ги разтвориш по-широко! Та така!!!