Община Банско е в тежко финансово състояние

Бившият кмет сключвал неизгодни договори, сезират прокуратурата
Обновена: 7 фев 2020 21:58 | 7 фев 2020 21:45, Анисия Иванова
46
Община Банско е в тежко финансово състояние
Снимка: Pixabay

Община Банско е в тежко финансово състояние, а основна причина са неизгодни договори, сключвани от бившия кмет Георги Икономов. Повечето ремонти са се извършвали чрез граждански договори с физически лица. Това стана ясно при дебатите по бюджета на общината, разходната част на който ще е ограничена през следващата година, съобщи БНР.

Нереалистични приходи и сериозни преразходи по всички пера са отчетени за миналата година по време на ревизията, назначена от новото общинско ръководство.

Община Банско е в тежко финансово състояние, призна председателят на Общинския съвет Димитър Русков: "Преди 8 години общината имаше 5 милиона на депозит. В момента имаме 7 милиона кредит. Значи 12 милиона са похарчени“.

За да се избегнат обществени поръчки, ремонтите на улици и тротоари са били извършвани чрез граждански договори с физически лица, като средното месечно възнаграждение е било 4000 лева. Три договори са на стойност близо 70 хиляди лева, твърдят от общината.

За всички неизгодни договори, подписвани от бившия кмет Георги Икономов, и във връзка с важни инфраструктурни проекти, парите за които са изхарчени, ще бъде сезирана прокуратурата.

Заради тежкото финансово състояние на община Банско разходната част на бюджета, приет късно вчера, е изключително рестриктивна:

"Със строга финансова дисциплина - да се знае всеки общински лев къде отива, за какво отива и какъв ще бъде ефектът от тези пари, които ще похарчим“, каза Димитър Русков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
1
 
! Отговори
Златко преди 4 години
Банско е чудесно място за зимен и летен туризъм! Ако наистина финансовото състояние на общината не е добро, то единствената вина за това може да се търси в предишния кмет, който се изявяваше като нещо подобно на феодал и е разписвал финансово-неизгодни договори!
39
0
 
0
 
! Отговори
Marinela преди 4 години
Ммдаа! Интересно. Само да се знае Ръководството на Банско е същото без Икономовия, Сашето Въчковата беше дясната ръка на Икономовия до 2017 год. Заедни с Баненски правеха обществените поръчки и строителството в Банско. Оклепаха водния цикъл, окрадоха бая. Икономов ги усти, скараха се и те напуснаха. А д нес ще ревизират себе си. Въчкова е в управата на банско от 2007 год , вечния зам.кмет. издокара краваров., сега и икономов, ред е на кадев. Митето русковото е на общинска софра от 2007г
38
0
 
3
 
! Отговори
Шофер преди 4 години
Като във всички общини има поставени хора който нищо не разбират от работата си така ще е
37
0
 
6
 
! Отговори
Коко преди 4 години
Гешев бившия кмет е от гроб него ще го разследвамели или тиквата не е наредил нали си голяма работа давай ама баира май е голям значи ако се погледне те отстрани хем ще ревете хем ще се смеете защото и мъката голяма и простотия непрогледна като пролетна мъгла
36
1
 
4
 
! Отговори
??? преди 4 години
Източваме, а, хайде сега в пандиза, да гго източат! За назидание на останалите
35
2
 
18
 
! Отговори
Waffen SS преди 4 години
""Община Банско е в тежко финансово състояние""От дописката се разбира,че общината е в тежко състояние,но бившият кмет е в цветущо,такова.Хвала на човека ,прегърнал неолибералните ценности
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е, тази новина кърти!Колко трябва да е лаком човек, за да е такава ситуацията!?!
33
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Между 2500 и 4000 автомобила дневно се качват на пистите. Едни хора от Общината прибират по 12 лв на кола на ден. Това са между 30 000 и 48 000 лв всеки ден. Или средно по 1 200 000 лв на месец или над 4 милиона на сезон . Е така ,без нито лев инвестиция, само събиране ...... Бедни били ?
32
1
 
34
 
! Отговори
Аааа преди 4 години
Лифта е 35лв. !Порцийка пържени картофки ..10лв. !Нощувка от 100 нагоре на човек !Хиляди туристи...! И никакви инвестиции !Къде са парите бе...?
31
0
 
30
 
! Отговори
Леле преди 4 години
Ако Банско е бедна община, какво да кажат общините, които нямат скъп курорт (дори за Европа) , стотици хай тек хотели и тълпи богати туристи от западна Европа, Русия и т.н.Едно кебапче 5лв........лифта 20лв..Къде отиват тия кинти ? ?А данъците от Супер, Хипер, Мега...жилищните комплекси колко са ? И къде са ?
30
9
 
2
 
! Отговори
Абе преди 4 години
***,наясно ли сте как се харчат тези средства и кой взима решенията за такива суми?Кмета изпълнява решенията на общинския съвет,има контролни органи!Прав е ББ ,бла-бла!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде са 70 хиляди, къде са 7 милиона...Май и сегашната управа не е много цвете за мирисане и се оправдава с предишната.
28
1
 
22
 
! Отговори
Off преди 4 години
Кмето на Цеко!
27
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Община Банско е в тежко финансово състояние-----------Мъ що тъй, ве?Нъл уж куроти, бизнес, англичани, германци...Де са парите, бре, айдуци!?Бах таз Сифония, Бах таз корупция Бг!!!!!!Нема лабаво, бате!!!!!Мойто си е мое, а чуждото дважди повече!
26
2
 
33
 
! Отговори
Off преди 4 години
Явно кмета е бил доста крадлив. А нещо за позлатените тоалетни чинии няма ли да напишете? А за разрешителните за строеж на хотелите, които със сигурност не са декларирани като приход? Има мнооого още...
25
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбрахте ли защо България никога няма да се управи?Крадене,крадене и пак крадене,независимо кой е на власт!На ход са борците срещу корупцията Гешефтара и ...Белият дом!
24
9
 
33
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Докато не започнат да ни управляват националисти истински да обичат родината си все така ще е-------Да нямаш предвид *** от "Възраждане", дето е безработен, но изплаща вила с 30-годишен кредит?
23
6
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Банско един ден ще се сгромоляса епично и за това са си виновни самите банскалии. Прости планински диваци.
22
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами за да станеш кмет на Банско излиза скъпо.
21
0
 
22
 
! Отговори
Снежинка - стотинка преди 4 години
Абе думи нямам...