ПСС за изчезналите баща и син: Няма шанс да бъдат намерени живи

Може да са затрупани от сняг и да не можем да ги видим, посочи Емил Нешев
10 фев 2020 10:09, Красимир Ангелов
51

Прекратиха акцията по издирването на изгубилите се баща и син под връх Ботев. Пред Bulgaria ON AIR ръководителят на акцията Емил Нешев от Планинската спасителна служба заяви, че вече няма шанс двамата да бъдат намерени живи.

В продължение на 4 дни планински спасители и доброволци претърсваха района при силно влошени метеорологични условия. И военни се включиха в претърсването, но безуспешно.

Още по темата
"Балканът и условията са изключително сурови, не успяхме да ги открием... Те са се качили до върха, минали са покрай Райското пръскало, били са в 4.10 ч. на връх Ботев, около 20-часов преход са направили", каза за "България сутрин" Емил Нешев.

По думите му бащата и синът са тръгнали надолу с други двама души, решили са да вървят с хора, които познават района. Двойките са се разделили около заслон "Бункера", има подадена отметка от мобилните оператори, където последно са засечени, но именно там периметърът за обхождане е огромен.

"Джендемът е изключително опасен и труден район, което може да се обходи е претърсено. Може да са затрупани от сняг и да не можем да ги видим. Спорна остава информацията за намерения челник, дали изобщо е техен. Със сигурност не са в постройка, проверили сме всичко", посочи Нешев.

Според данните на придружавалите ги други двама туристи, мъжът и момчето са вървели много бавно.

"Това не е бил нормален ход. Все пак са ги изчакали до влизането в горския пояс, където въпреки всичко са се объркали за посоката. Основна причина, според нас, е подценяване на условията в планината. Когато са тръгвали, времето е било прилично и по-топло, но имаше предупреждения за влошаване. Няма сигнали от тях, дори когато са знаели, че са се загубили. Към сегашния момент няма шанс да бъдат открити живи", допълни Нешев.

Той припомни за пореден път, че планината е по-силна от всички и наказва жестоко непознаващите я.

"Те са минали покрай хижа Рай, дори не са се обадили, че отиват нагоре. Можеше да звъннат и в ПСС за съвет", каза още Емил Нешев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вероятно не можете да си представите колко бързо се променя времето в планината аз съм го преживявал ......буквално за секунди !
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простотията е по-силна и от пранината.
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 39Много първосигнално мислене.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36Много първосигнално мислене.
40
1
 
13
 
! Отговори
до 40 преди 4 години
Планинските спасители са доброволци!Всеки, който смята че може да се справи по-добре от тях - да заповяда. А на хора, който са отделили не малко време и усилия, в т.ч рискуват живота и здравето си за да помогнат на на друг - НА ДОБРА ВОЛЯ, някой дето не си е мръднал з..ка от компютъра НЕ МОЖЕ ДА ИМ ТЪРСИ СМЕТКА.
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ако загине пътник в самолет след падане на самолета от 10 000м, загиват всички останаи барабар с екипажа, думите са на мажо Хасан от СтолипиновоПартенките за леко облечените баща и син ще паднат ако бъдат намерени телата им.Само измъквари които са тръгнали късно след сигнала за помощ и не са си взели те самите каквото е нужно за да бъта хората намерени имат интерес от такива партенкиПод клетва всички участници в спасението и онези двама които уж били известно време с хората да се разпитат!!
38
4
 
5
 
! Отговори
Я па ти.. преди 4 години
До Анонимен 36 И като вървели необичайно бавно , какво ? Трябвало е да ги убият ли ?
37
5
 
2
 
! Отговори
ИЗМЪВАРИ - 2 преди 4 години
до всички които псуват автора на Имъвари са това, 23говньвци, ако тръгнеш с маратонки по снега на 100-ната крачка маратонките стават мокри и на 200-ната си обратно вкъщиНяма евиденции че бащатата и сунът са били леко и лабаво облечени.а 25 номер звучи като шофьор згазил дете , пресичащо на червено, оправдавайки се с думите " ко търси на пътя кът му свети цървената", още по-лошо като шеф на спасителна група когото някого поради некадърност е допуснал смърт на хора в опасностГовньо ский се
36
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 32Трупове може да се търсят и като се оправи времето. Не е нужно да се рискува живота на още хора
35
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами ако е убийство ! Тази версия задължително се проверява.Последните свидетели обяснили, че изоставили бащата и седемнадесет годишния му син, защото вървяли "необичайно бавно" !!!
34
12
 
3
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Очевидно е че става въпрос за склоняване към самоубийство на двама души - баща и син, да отидат показано да се самоубият, разпитана ли е жената на бащата? Други роднини?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 30 Алоуууу , ядосания малоооумник, когато Тодор намира хижата е имало в нея мъж и жена само и едно куче до хижата. палячоооо!
32
2
 
16
 
! Отговори
Морето преди 4 години
От морето съм и зная,ако не се пазиш ще се удавиш. Жалко за хората...но да виним всеки друг,само не и неподготвените е все едно да обвиниш бг народът, че сме бедни,а не управляващите ни крадци.
31
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки човек трява да се търси до намирането му, независимо дали е жив или мъртъв !Отказа на тези "спасители" е неоправдан.Това не са овце, а хора бе !!!Засрамете се бе ! Оставяте една майка да полудее от мъка, че не може да погребе мъжа си и невръстния си син, ако са загинали !
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ядосан, какво да ти разкавам за спасителите? Аз ти разказвам какво е имал в раницата тоя Тодор, че да оцелее 7 дни и 3 снежни бури докато намери хижата. К'во ме интерсуват ония спасителите, бе? Ти нормален ли си? А ти си мислиш пък че тия дето са търсили бащата и сина пак са били някъде пред камина в някоя хижа и са пукали вино и мезета?? Я ти разкажи за тях като си толкова осведомен...Разкажи , разкажи!Палячоооо, палячооо!
29
16
 
4
 
! Отговори
Ядосан до 27 преди 4 години
Алоуууу, ти друго разкажи. За екипа по спасяване на Тодор разкажи! Докато го "спасяваха" ПСС седнали в хижата до огъня на ракии и вина три дена! За това разкажи !!! Че като го видели жив и здрав си казали "е, много пихме"! Разкажи, разкажи!
28
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Неутрален...много ясно че не са били по маратонки- журналистическа измислица, но за такива условия са нямали необходимото зимно облекло и обувки. Факт- казват го хижарите горе на върха.
27
10
 
6
 
! Отговори
Неутрален преди 4 години
Това, че били по маратонки и без екипировка се оказа, че НЕ Е ВЯРНО. Сега не ми се рови из ФБ за конкретните имена, но точно двамата с които са тръгнали да се спускат от Ботев го опровергават. Имам подозрение, че става дума за нещастен случай. Подхлъзване някакво. То великия ПСС спасител е цопнал в реката като аматьор, че се е наложило той да бъде спасяван.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 21 Алооооуууу, ядосания...... Тодор от Русе е бил добре екипиран за разлика от тези, Тодор от Русе познаваше региона за разлика от тези, Тодор от Русе имаше палатка, за разлика от тези. Тодор от Русе имаше и вино и бренди и суджук, сланина вафли , ядки и газова бутилка и спален чувал за разлика от тези. Не можеш да сравняваш изобщо двата случая.И Тодор от Русе накрая след 7 дни в планината беше свършил всички хранителни провизии и газта и в последния момент на крайно изтощение намира хижата.
25
4
 
13
 
! Отговори
аз преди 4 години
До Анонимен 7 Ама никой не им е длъжен. Не са били от една група, че да им се държи сметка защо са ги оставили. Просто някакви хора, с които си се засекъл някъде по пътя...