Приходите от нощувки за година над 1.5 млрд. лв.

Скъпите хотели стават все по-търсени
1
Приходите от нощувки за година над 1.5 млрд. лв.
Снимка: архив, БулФото

5% е ръстът на пренощувалите чужденци и българи общо в местата за настаняване в цялата страна през 2019 година в сравнение с 2018 г. Това показват обобщени данни за годината, след като днес Националният статически институт  обяви данните за нощувките през декември.

Над 1,521 млрд. лева са приходите за туризма от нощувки, съобщиха от Министерството на туризма. Те нарастват с 4,5% спрямо година по-рано, показват още данните на статистиката. Постъпленията от нощувки на български граждани се увеличават със значимите 14,6 на сто и достигат над 424,688 млн. лв. Приходите от нощувките на чужденци са повече 1,097 млрд. лв., отчитайки ръст от 1,1%.

През декември общо нощувките в местата за настаняване с 10 и повече легла нарастват със 7,2 на сто спрямо същия месец година по-рано. За последния месец на годината нощувките в местата за настаняване с 4 и 5 звезди се увеличават с 11% в сравнение с предния декември, като в тях са повече от половината от реализираните нощувки на чужденци и българи в местата за настаняване над 10 легла за месец декември.

За последния месец на изтеклата година приходите от нощувки във всички места за настаняване с 10 и повече легла са 52,228 млн. лв., нараствайки с 8,1%, а постъпленията в 4 и 5 звездните хотели се увеличават с 8,5% в сравнение с декември 2018 г.

Резултатите показват устойчиво развитие на българския туризъм, независимо от предизвикателствата и трудностите през 2019 г., коментира министър Николина Ангелкова. Тя определи като положителна тенденцията за значимо увеличение на приходите от нощувки на български туристи, както и отчетеният за декември от НСИ сериозен ръст на търсене на висококатегорийни места за настаняване у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари