Навъртени километри, стара техника – всяка седма линейка негодна за пациенти

До октомври 2021 г. трябва да бъдат изцяло подповени
23
Навъртени километри, стара техника – всяка седма линейка негодна за пациенти
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всяка седма линейка в страната не става за пациенти заради прекомерно навъртени километри и остаряла техника. 144 са старите коли, с които вместо пациенти се карат консумативи, кръвни проби и се ползват за транспорт на вещи, необходими за центровете и болниците, показва проучване на „Монитор“.

Още по темата

780 са колите в спешните центрове и отделения на болниците, с които се извозват болни и се оказва първа помощ на пострадали при катастрофи, инциденти и аварии. От тях общо 432 са с навъртени между 250 000 и 300 000 километра. Те са внесени преди 2007 година, но все още са с добри технически параметри, показва справка на Министерството на здравеопазването.

Доставените линейки през 2007-а са 141, през 2008 г. – 111, през 2009 г. – 180, през 2015 г. - 56, а през 2019 г. – 3 броя по линия на програмата за трансгранично сътрудничество. Те са навъртели средно по 10 000 километра. Купените в периода 1 декември 2018 – 31 януари 2020 година нови линейки с модерно медицинско оборудване са 142.

Предвижда се закупуването на още 400 напълно нови и оборудвани изцяло коли. Когато това се случи, старите ще бъдат спрени от употреба поетапно и няма да се използват дори за помощна дейност, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Подмяната им трябва да приключи до 23 октомври 2021 г., когато трябва да завърши и тоталното обновяване на самите сгради на спешните центрове, както и на спешните отделения в болниците.

Почти всеки втори спешен център в България ще бъде в съвършено нова сграда и ново, модерно медицинско оборудване. Това се отнася за 84 от общо 237 центъра в страната, съобщиха още от здравното министерство. Зданията на други 27, както и на 176 филиала ще бъдат основно реновирани и също обзаведени с техника от последно поколение.

Отделно предстои да бъдат модернизирани и преустроени според съвременните виждания за ефективност на работата при спешни състояния и 34 спешни отделения в болници.

Модернизацията на спешната помощ възлиза на 163,9 млн. лева.

„Кадровото обезпечаване, развитието и модернизирането на системата на спешна медицинска помощ са сред основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването“, посочиха от ведомството и поясниха, че финансирането на грандиозния замисъл е по оперативна програма „Региони в растеж“ и по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която със задължителни курсове се повишава квалификацията на служителите от системата на спешна медицинска помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
до 4 преди 4 години
Колкото данъци са поискали толкова сме платили.Не можеш да платиш нито по малко,нито повече.Поне за обикновените хора като мен е така.Вие като получаващи по високи доходи може би плащате повече,но разбери,че не аз определям кой колко да плаща.Колкото искат от мен плащам ги ито в срока определен за плащане.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 18А може ли да поясниш по кое съдиш, че е по-лошо? Че гледам тук темата е за линейките - УАЗ-ките, Латвиите и Волга комби по-добри ли бяха? Може би в промития ти мозък са били по-добри. Всъщност, какво те задържа тук като е толкова зле? Правиш нещо, за да се подобри ситуацията? Едно работно място разкрил ли си? Или просто докато попърдяваш вкъщи се чудиш къде да спамиш по сайтовете с носталгия по време, което съм убеден, че не познаваш от първа ръка.
16
0
 
4
 
! Отговори
До: 14 преди 4 години
Ако гледаш английски телевизии ще се натъкнеш на такива материали и там - включително и днес даваха за домовете за хора с аутизъм какви решетки, врати като в затвори, лоша хигиена и т.н. За съжаление такива неща има на много места по света.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 17Скачахте, ама и вие не знаехте за какво скачате !Единственото ясно беше, че искате да развалите старото, а новото стана по-лошо !
14
4
 
2
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Нали скачахте за капитализъм ?!Кво пищите сега ?!Един за да е добре,други трябва да са зле !
13
1
 
2
 
! Отговори
112 импулсен преди 4 години
Като се свържеш най-накрая със спешния център, след дълги разправии и жалки опити за поставяне на диагноза по телефона, ти предлагат да си вземеш такси.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Днес гледах за домовете за стари хора и психично болни, това са едни малки концлагери на Режима Борисов, оставени хората да умрат там!
11
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Геноцида на Бойко Борисов в пълна сила. Един медицински хеликоптер не е купил за 10 години, но си купи нов самолет за 40 милиона!
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 12:А за 8-те трошки (Доставка след 2-3г) от САЩ за които платиха 4 млрд нищо не казваш. Що така?
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ви пука...важното е да има нови автомобили и охрана на депутатите
8
0
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 4 години
Човекът е написал как заради заплатите в плик страдат сегашните пенсионери и честните хора. Явно не разбираш точно какво иска да каже. Да- рязко се е изказал, леко грубо, но е абсолютно прав. Това са фактите.
7
2
 
11
 
! Отговори
до 5 преди 4 години
За съжаление си прав... Огромна част от приходите от ДОД идват от една малка (400 000 души) група хора, която работи квалифициран труд за много пари. Останалите- всичко се взима под масата... Именно първите плащат пенсии, заплати на лекари итн.. А вторите- само се оплакват без да осъзнават какво сами са си докарали.
6
6
 
7
 
! Отговори
честен данъкоплатец преди 4 години
до 5Лигльо, цял живот, честно съм си плащал данъците.Така правиха и родителите ми.Какво получихме от "държавата" ?!За едни може с хеликоптер частно,за други не може !
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да де ама Боко и сие си купуват нов самолет да си возят дебелите ***. Болните сами да се придвижват...Спете още овце, спете
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За взимащите заплатите си в плик- такива линейки. Това е положението. Започнете да си плащате честно данъците и ще имате добри линейки. За нас, работещите в добри компании и плащащи всичко до стотинка- нови частни линейки. Лошото е за възрастните хора, на които отново ние плащаме заплатите, а вие лапащите- нищо не плащате. Те с какво са заслужили (ако са били честни платци) да се возят в тези линейки? За вас грам не ми пука, сами си го правите, но не и те.
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Последните линейки които доставиха-Пежо отзад друсат точно като каруци .Карал съм руски трактор Владимировец и друса по малко от последните ни линейки.Техниката в тях е последно качество китайска.Още като нови на по малко от година са и като гледам как се размества задната врата по време на път направо ми се плаче.Май са ги изровили от някой скрап.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а тези газ- анализатори ще мерят служебните коли като линейки, патрулки , микробуси и други , или те са еко от всякъде
1
0
 
15
 
! Отговори
селтак преди 4 години
Важното е ,че НСО имат нови ,скъпи бронирани коли за да пазят народните бандити от народната любов !!