Промени във висшето образование: Ще повишат ли качеството?

Отговаря Милена Дамянова
13 фев 2020 22:08, Петя Славова
14

3137 гледания   |  Още видео
В Народното събрание бяха гласувани промени в Закона за висшето образование у нас. Какво целят те и какво предстои да се случи?

"Промените имат една цел - да възстановят и да повишат качеството, доверието и контрола във висшите училища и без революционни промени да дадат възможност на университетите да се развиват", каза депутатът от ГЕРБ Милена Дамянова в студиото на "Денят ON AIR".

Промените са в няколко направление - по отношение на управлението, контрола и акредитацията. Има промени, които касаят преподавателите, студентите и връзката на висшите училища с общините и бизнеса.

Депутатите гласуваха създаването на Национална карта на висшето образование. Тя трябва да определя профилната и териториалната структура на висшето образование в страната по професионални направления и специалности от регулираните професии в съответствие със социално-икономическото развитие и потребностите на пазара на труда.

"Целта на тази карта е да представи много ясно приоритетите във висшето образование, съобразени с икономическото, академичното и научното развитие", отбеляза Дамянова пред Bulgaria ON AIR.

Картата трябва да бъде разработена и приета в рамките на една година.

"Другата важна промяна по отношение на управлението е министърът да сключва договор за управление с ректора на съответното висше училище. Този договор ще бъде гаранцията за това, че ще бъде проследявано управлението и при неспазване на държавната политика висшето училище ще бъде санкционирано от държавната си издръжка", зави депутатът.

Една от основните промени, които касаят преподавателите, е прекратяването на мандата на лице, заемащо ръководна длъжност над 65 години.

"Става въпрос за това хората, навършили 65 години, да не могат да се кандидатират за ръководна длъжност. Заварените положения се довършват. Никой не забранява на никого да работи", категорична беше Дамянова.

За студентите отпадат таксите за някои административни услуги. Дава се възможност за сключване на договори между студентите и работодателите. Предвижда се и освобождаването от такси на студенти, които са избрали защитени специалности.

"Висшите училища трябва сами да разберат, че има нужда от промени. Те се съревновават не помежду си, а с другите по света. Даваме възможност без революционни промени за промяна, но трябва да има усилия и от академичната общност", каза още Дамянова.

Тя допълни, че се очаква по-голяма ангажираност от всички заинтересовани страни и промяна, която да мотивира младите хора да изберат университети в страната ни.

"Имаме голяма нужда от страна на бизнеса за реклама на някои специалности. Консервативна е българската образователна система. Но се надявам и висшите ни училища да се отворят към по-добри решения", завърши депутатът от ГЕРБ.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
АНАЛИЗИРАЙТЕ преди 3 месеца
ПРОБЛЕМЪТ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРОСТ – ДОСТАТЪЧНО Е ДА ПОГЛЕДНЕТЕ ГОДИШНАТА СВЕТОВНА КЛАСАЦИЯ НА УНИВЕРСИТЕТИТЕ.
ЕДНА СТРАНА КОЛКОТО ПОВЕЧЕ УНИВЕРСИТЕТИ ИМА В ПРЕДНИ ПОЗИЦИИ - ТОЛКОВА ПО БОГАТА Е.
НА ПЪРВИТЕ МЕСТА СА АМЕРИКАНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ - ЕВРОПЕЙСКИТЕ СА ЗАД ЧИСЛОТО 100.БЪЛГАРИЯ - 1460 МЕСТО ЗА "С.У."-ДРУГИТЕ ГИ НЯМА
СЕГА НА ЯСНО ЛИ СТЕ ЗАЩО ЦВЕТА НА БЪЛГАРИЯ СЛЕДВА В ЧУЖБИНА
ЕДИНСТВЕНО МЕДИЦИНСКИТЕ Б.Г. ДИПЛОМИ СА ПРИЗНАТИ.
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Факт е че липсват добре подготвени кадри в потчти всички отрасли, също е факт че няма български университет, който е в топ 1000 на света. Пълна трагедия като всичко в държавата. Без реформи ще стигнеме до третия свят.
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Като гледам какви излизат от университетите, въобще не мисля да си губя времето и парите, ако ще уча висше ще е в чужбина.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Българските университети са "български", т.е. всичко което е в сила на нашата територия е вярно и там - партийни назначения, роднински и любовни връзки. Най-апетитните и добре платени часове се дават на "наши хора"! Няма значение научни постижения и педагогически умения!
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Важното е всеки милиционерски *** дай с вишу. Педагогика, от Търново, че по-лесно.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Нищо нма да стане и не става от висшето ни оразование с толкова университети. Стартира се с орязване на половината университети. Без друго за нищо не стават.
8
0
 
9
 
! Отговори
Право в СУ преди 3 месеца
Имам познати, които влачат изпити от по четири-пет години и не могат да се явят на държавни. А учат здраво. Познавам и хора, които учеха пиар, културология и друго такива, взимайки си изпитите с петици и шестици с по един доклад. Та си зависи и от специалността. Правото поне в СУ е така - учиш като ненормален ПОНЕ пет години и накрая те взимат някъде да носиш кафенца за по 800 лв на месец (ако нямаш връзки).
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Подобрение ще има само когато бройката места във ВУЗ от такава над тази на завършилите средно през годината стане на 20ина% от нея. Иначе какво качество, като ве може да скъсат студент, за да не закрият специалността, или приемат хора, които нямат база да научат нещо от новия материал? Не липсата на места или цените карат младите да учат в чужбина, където завършването е много по-тежко, а липсата на качество и непризнатите от бизнеса като индикатор за умения дипломи. Броят ВУЗове е прекалено голя
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Отговарям аз:

Не, няма да го подобрят. Всички промени във всяка област, включваща експертизата на държавния служител към момента, са подбудени от желанието да се демонстрира дейност, с която да се оправдаят получените надници. Това не променя факта, че почти всичките замесени лица са пълни дембили и не бихте им поверили дори чистенето на входа на кооперацията си. По-лошото е, че тези "подобрения" се оказват реалност за рекордно кратко време. Примери - бол, ако някой иска - може да даде.
5
5
 
18
 
! Отговори
От къде накъде?! преди 3 месеца
Никой не бил забранявал на никого да работи!
А в случаите, при които един и същи човек "бозае" от няколко места и по този начин пречи на способни млади хора да започнат работа?
Някой си на 65 и повече години ще продължава да заема място в БАН, без да върши нищо там и същевременно ще "преподава" в няколко ВУЗ-а, четейки там стари и негодни лекции. Но той е хабилитиран, има връзки и си урежда да получава пари от няколко места, а млади отличници ще стават консултант-продавачи!
4
1
 
12
 
! Отговори
100дентски преди 3 месеца
всички промени се правят за пари ...връщат се стари практики ам в друго време и кактовинаги обикновените студентите и половината преподаватели го отнасят
останалите и на повисоките етажи си пълнат джобовете и накрая положението е
както в ьелия студентски град лъскави коли и заведения тесни улици всичко това в едно
3
1
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 3 месеца
Калинката Дамянова оправи средното образование и започна висшето ??
2
2
 
13
 
! Отговори
Не го водете висше! преди 3 месеца
Толкова неграмотно пишат, че е срамно да ги наричате висшисти. Вече и с двойки се завършва това туморно "образование"!?
1
2
 
12
 
! Отговори
Сержант преди 3 месеца
Качеството се подобрява само с безкомпромисен контрол и взискателност, не само към ученици и учители , ни и в доста голяма степен към родителите.