Има ли двоен стандарт при храните? Днес да внимаваме с промоциите!

КЗП: Шоколадовите бонбони в България съдържат повече протеини
14 фев 2020 09:00, Ния Христова
30

3023 гледания   |  Още видео

Производителите непрекъснато си измислят различни рецепти за държавите, в които доставят продуктите си. От Комисията за защита на потребителите установиха разминавания в съдържанието на различни стоки у нас и в страни като Гърция, Испания и Германия, съобщи Bulgaria ON AIR.

"Нашето проучване показа, че разлики има, но те не са по признака изток - запад или втора и трета категория потребители. Най-важното нещо беше признакът идентичност - да набележим продукти, които са еднакви като марка и продукт. В шоколадовите бонбони в България има повече протеини, тоест повече сухо мляко, от тези, които се продават в Германия. В шоколада в България пък има по-малко протеини, отколкото има в шоколада в Испания", коментира Маргаритов.

Според него проучването е установило, че има съществени разлики в някои продукти. Председателят на Комисията за защита на потребители обясни, че когато някой произвежда подобни стоки, той трябва да бъде длъжен да го обозначи.

"Когато се установят такива съществени разлики, без значение на какво се дължат, това трябва да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика", отбеляза той. По думите му глобите за такива производители и търговци трябва да са в голям размер.

"Трябва да се добави по-прецизна дефиниция на понятието "съществена разлика". Трябва да работим в тази посока", каза още Маргаритов.

Той смята, че всички на терена си взимат поуки от това, което се случва в момента, но нещата трябва да бъдат оставени на експертно ниво. Не е редно да се играе с чувствата на хората, защото те реагират импулсивно, когато някой им каже "вие сте втора категория, защото някой ви продава лоши продукти", смята Маргаритов.

Той предупреди всички потребители, че покрай днешните празници на виното и любовта може да бъдем подведени с фалшива промоция за изгодна цена, която предлага и програма в заведение, но изисква допълнително заплащане.

Предварителната подготовка е препоръчителна, защото съществуват рисковете да бъдем измамени в последния момент с уж изгодна оферта. Да не се доверяваме на съмнителни сайтове, само защото тази оферта ще бъде налична за няколко часа, съветва Маргаритов.

"Приканвам, хората винаги да изискват предоставянето на документи, с които впоследствие ще могат да докажат, че нещо не е наред, когато отидат на място. Важно е хората да реагират, реакцията е необходима", посочи той за финал.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Смехурко

Много си досетлив. Друг едва ли би могъл да направи логичния извод, че аржентинският шоколад се произвежда в Аржентина.
Но аз исках да кажа друго. В супермаркетите се намират стоки, предлагани от търговци на едро. Но в други магазини не видях такъв шоколад. Затова се чудя как е пристигнала толкова малка партида? Дали някой лично е донесъл малко шоколад, връщайки се от Аржентина?
Ако внесат голямо количество, ще конкурира повечето шоколади, които днес намираме в търговската мрежа.
27
0
 
1
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
До Анонимен
Преди повече от една година случайно попаднах на чудесен шоколад, внесен от Аржентина. Купих го в един неголям супермаркет в центъра на София. Не знам откъде го бяха доставили.

Ами, да ти открехна. Доставили са го от Аржентина. Те там обикновено отглеждат говеда, но явно правят чат-пат и шоколади.
😊
26
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Та за газката:

Някой ядоса шофьора, че много закъснява и той се изплю върху ламаринения под.
После свали половин прасе от един ченгел и с една ръждива кука започна да го влачи по пода, на който се беше изплюл!

Това е истината за комунизма,! Всеки, който е живял тогава това го знае много добре,.
Дали ще го признае- въпрос на политически пристрастия и отговорност !
Та, сега може да има нарушения и пропуски, но са несравними с времената по които някой червени кърлежи въздишат.
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да забравя, по времето на комунизма, прибирайки се от училище видях пред кино “Севастопол” опашка, чакаща за сладолед!
Скочих от теамвая в последният момент и се наредих на опашката. Дойде ми реда, купих си желаният сладолед и като го захапах...... в устата ми сирийска подсладени ледени кристали! Тази комунистическа отврат няма да я забравя никога!
Веднъж чаках на опашка за месо ,което още не бяха получили. Месото пристигна към 18 ч и шофьора слезе да го разтовари от една газка с ламаринен
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Sashkodg (15)

Някои помним времето, когато имаше "Кореком".
Шоколадите, които се продаваха там бяха с по-друго качество от тези, които ни предлагат днес като стока, внесена от Западна Европа.
Преди повече от една година случайно попаднах на чудесен шоколад, внесен от Аржентина. Купих го в един неголям супермаркет в центъра на София. Не знам откъде го бяха доставили.
23
1
 
5
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
Има хора, които, докато не убедят самите себе си, че някой непременно ги лъже и ги краде, сън не ги хваща.
Представете си какъв окаян живот водят, жал да му стане на човек.
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всеки който е ял шоколад от западна европа знае че има огромна разлика само ни баламосва тоя
21
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хич му нямам вяра на този отдавна съм се уверил ,че е в услуга на големите компании пример ааа има заразено пилешко ама няма да ви кажем кое тровете се и т.н. а пък да подадеш сигнал ти трябват куп глупости електронен пидпис и разни други за да те откажат само трошат държавни пари и си раздават бонуси това колата на запад да е със захар а тук с глюкоза не е различие спирод него а просто заместител и дали е сухо мляко или не също не е проблем се е мляко
20
1
 
12
 
! Отговори
8988 преди 1 месец
Чудя се този човек някога ходил ли е наистина на работа. Не да лежи в един кабинет, говоря наистина да контролира нещо в тая държава. Ако знае колко *** фирми само има бушони, които спъват реално работещите търговци. Кога най на края ще дойде някой дето да работи за всички данъкоплатци
19
11
 
5
 
! Отговори
Безкомпромисен преди 1 месец
Кога ще бъдат осъдени комунягите за престъпленията които са извършили срещу българският народ и българската държава?
Отговорът е никога защото от 1944 до сега са на власт комунистическите палачи...
18
5
 
5
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
До дедикина-плиткоумният!
ГМО се старая да не ям ,ям проста и бедна храна,та нямам страх... .А ПО ПОВОД ТОРБАТА с парите за хляб и това съм минал -нямам страх от миналото ,а и гледам към бъдещото и реалноста ,а таквиз като теб ,могат да се върнат на лампи с газ, с магарето ...оФчар можеш да станеш като дядо си ...,чернобел телевизор,то е по-безопасен ... . Тъй че,един човек който гледа постояно миналото-далеч няма да стигне .а все ще рИве по форуми и кафенета как е лошо ... и нищо да не прави .)
17
1
 
14
 
! Отговори
дедедкин преди 1 месец
До Ром"с

Рупай ГМО и не се изказвай за Валутния борд, щото без него, щеши да ходиш с една торба пари за хляб.
16
3
 
9
 
! Отговори
Ром"с преди 1 месец
Различи сурвини с различни цени в един същ проодукт и затова и качеството и цената е различна,не може у нас да се продава кока-кола(или шоколад) кенче по 3-4 лв ,нали разбирате .че много малко ще си позволят тази напитка ,защото стандарта е нисък с този валутен борд и оборота спада.та затова има и двойни стандарти в храните,а не само в храните и в битовата химия -също.
15
5
 
5
 
! Отговори
Sashkodg преди 1 месец
А когато същите тия *** е продаваха по корекомите,не ви бяха отвратителни.Аман от упорки и комисии,които се занимават с глупави изследвания и харчат народна пара.
14
7
 
9
 
! Отговори
Sashkodg преди 1 месец
И кво сега?Въртехте,сучехте и накрая нищо не намерихте.Имало разлики навсякъде.Ами а добро утро.Тези разлики се наричат регионални вкусови предпочитания.Дори в съседните нам страни имат различни и продукти, и храни, и напитки.Всичко останало с еднаквите сдандарти е комунизъм.Няма как всичко да ви е еднакво.После ще правите проучване за глобализъм и пак запада ще ви е виновен.Изтъркахте се вече с това противопоставяне на Изтока със Запада,и колко било хубаво едно време,и как сега ядем ***.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Че

Дрън, дрън. Аман от многознайковци които си фантазират да се чувстват важни.
12
4
 
6
 
! Отговори
Сп€€€нс преди 1 месец
това с двойните стандарти е още от соц-а . тогава беше като да удариш 6-ца от тотото да отидеш в супера и да видиш че са върнали нещо от износ и да се насладиш на качествени продукти. Всичко качествено отиваше за износ, а за пролетариата Н-то качество и сегиз-тогиз нещо дето са ни го върнали. Така че напълно в реда на нещата е западните пройзводители да спазват правилата, с които сме свикнали.
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Трябвало това, трябвало онова...Ама на вас за какво ви дават заплати бе, Маргаритов? Калинки заспали смотани...
10
1
 
8
 
! Отговори
. преди 1 месец
Има! И не само при храните.
9
1
 
0
 
! Отговори
Sahkodg преди 1 месец
До Анонимен

Ако е качествено като строителството им....