Самоуката Айтен, която рисува икони

Малката художничка е в десети клас от Търговище
14 фев 2020 09:55, Петя Славова
101

Самоука художничка от Търговище рисува икони, въпреки че никога не е посещавала курсове по иконография. Когато е вдъхновена, Айтен Мехмедова е в състояние да прекара часове наред с четката пред бялото платно.

Десетокласничката от училище "Свети Седмочисленици" в Търговище се занимава с изобразително изкуство от малка. Рисува икони и картини на различна тематика. Казва, че това я успокоява и зарежда емоционално. А желанието ѝ да рисува идва още като дете.

"Като бях на 2 годинки, прабаба ми даде един химикал и едно листче, учеше ме как да рисувам момиченце. Това ми е първият спомен и оттогава на 3 годинки ходих на рисуване в самата детска градина и просто не съм спирала да рисувам", споделя тя пред Bulgaria ON AIR.

Айтен разказва, че идеите и желанието ѝ да рисува идват спонтанно. Младата художничка скоро е завършила икона с лика Христос. Именно с нея, и по препоръка на учителката по изобразително изкуство, ще участва в национален конкурс.

"Това е третата икона, която прави на Исус Христос, първата беше на Богородица, втората на Св. Трифон, изобщо много твори, със силен замах на четката, с много талант, което е голяма рядкост", каза учителката ѝ Силвия Малинова.

Айтен все още не е решила дали ще продължи с рисуването като професия или то ще остане само хоби. Казва, че с времето ѝ се случват много неща и така опознава себе си.

Айтен също има мечти. Част от тях са на картините й. Десетокласничката получава разбиране и подкрепа от страна на родителите си. За да развие таланта си, по настояване на баща ѝ тя вече посещава школата по изобразително изкуство в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
2
 
! Отговори
ИМА ДА НАСТИГА преди 4 години
СУЗАНИТА...Не е интересно щом няма скандал
43
4
 
19
 
! Отговори
Ха преди 4 години
По добре ли щеше да ви стане ,ако бяха писали,че е родила третото си дете,направила 20 татуировка,сложила силикон,снимала се гола,пушила и продавала дрога?Пишат за дете ,което твори,защо го плюете?Какво значение има пола и етноса,прави нещо красиво и смислено?
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да е живо и здраво момичето.Хубавица!Но според мен е с татарски корени. Очите са и дръпнати а личните имена с ай-луна са много разпространени сред тях.А и татарите винаги са се отличавали с липса на верски фанатизъм.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турският посланик в Гуатемала в момента се занимава със строежа на копие на Кон Тики.Султаня му е казал,че единственият начин да се прибере е с дървен сал през Пасифика,Индийския океан и Суецкия канал, задминавайки подвига на Тур Хайердал.
40
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айтен - мюсюлманка, която ще ми говори за Християнството и още повече за православната Иконопис , каква наглост и низост от тая....
39
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Иконописта е създаден като Изкуство от Мъж. Първия Иконописец и основоположник на иконописта е свети апостол и евангелист Лука, когато той иконописва (изобразява) няколко образи на Пресвета Богородица и Дева Мария с Богомладенеца. Една от иконите на свети Апостол и Евангелист Лука е известната по целия православен Свят - Владимирска. Иконописта като призвание и професия е ПРЕДИМНО за МЪЖЕ и се изпълнява от Мъже- монаси и духовни лица. Иконописта НЕ Е за разни *** и пульо и *** женуря.
38
5
 
16
 
! Отговори
Успех преди 4 години
Успех, мило момиче!Не спирай да мечтаеш и да развиваш таланта си!
37
4
 
15
 
! Отговори
123 преди 4 години
Браво на детето!Дано доразвие таланта си!
36
3
 
12
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Сега ако има и кой да я спонсорира да учи в чужбина, може и световноизвестен художник да стане. Инъче остане ли си там в търговище, язък за таланта. като много други незнайни.п.п.религиите нямат нищо общо, все пак дарбите са от Бога, следователно алаха ви я е надарил, тоест човека не е против рисуването.
35
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
До Hak dini"Пророка" ви е бил ЖЕНА,за това е забранил да го рисуват!..Има обаче една картина от Средновековието,в която са нарисувани самия "пророк" като дете и неговата майка.-И ДВЕТЕ фигури са с "фереджета",или как там им казвате-с плътно закрити лица.Прилага се САМО към жените!
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Похвално е че на тези години момичето отделя свободното си време за да рисува, нещо което на 90% от връстниците й ще им се струва безсмислено. Радва ме че се бори да не потъне в пошлостта която ни заобикаля.
33
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
Айтен..-"луничка"...Имах една такава колежка преди "сто лета"..Беше хубавица и лудо влюбена в мен,обаче пусти нехранимайко дето бех...
32
4
 
19
 
! Отговори
бай х преди 4 години
Браво на детето !
31
5
 
9
 
! Отговори
объркана работа преди 4 години
Онези французи като нарисуваха Алах, ислямистите влязоха и ги отгърмяха, никой не се сети, че и тяхното послание беше, че религията няма значение, важни са хората. А ако Бог е един трябва всички да чува. За материалистите Бог е равновесието и автосугестия, с която можеш да качиш върха или да се излекуваш от рак. Важното е, че момичето вижда доброто, а тези дето сме християни да не се правим на талибани.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименЩОМ ГРАЖДАНСТВОТО ОПРЕДЕЛЯ ЧИЙ ГО ДИРИТЕ ПО УКРАЙНА, МОЛДОВА, СЪРБИЯ И ДОРИ КАНАДА ДА СИ ТЪРСИТЕ БЪЛГАРСКАТА ОБЩНОСТ?
29
15
 
1
 
! Отговори
Как е самоука? преди 4 години
Тази жена до нея, да не е чистачка?
28
7
 
3
 
! Отговори
. преди 4 години
Хубаво рисува, но на Господнята икона задължително е нужно да се сложат по две успоредни черти отгоре и от двете страни на "имб" -а на Господнята икона!
27
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айтен ще успее в живота с този талант , а вие ще станете обикновени мрънкащи пенсионери
26
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И хора с такива примитивни коментари имат претенции че държавата им е виновна за жалкият живот
25
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едни рисуват икони други реват и се молят пред иконата.Туй религията е яка промивка на мозъка.До сега няма нито едно доказателство че дядо господ и дядо мраз съществуват.