Срещу фалшиви болнични: Лекари с копие и до работодателя

Така щял да се засили контрола в реално време
14 фев 2020 10:26, Петя Славова
36

Лекари искат да изпращат електронно копие от болничния лист на работодателя, така както изпращат сега до Националния осигурителен институт. Това предложение е направило Сдружението на общопрактикуващите лекари в свое становище. Според медиците по този начин ще се прекъснат злоупотребите с т.нар."фалшиви болнични".
Още по темата

"Трябва да се засили контролът в реално време. Той да бъде не само за лекарите, защото част от болничните са от болници и комисии", каза за "България сутрин" д-р Георги Миндов, председател на столичното сдружение на общопрактикуващите лекари и допълни, че не може да се говори за злоупотреби, тъй като такива документирани има за цялата страна под 10.По думите му, става въпрос за мнение на финансистите в НОИ, които отчитат голям преразход за болнични.

Няколко са нужните мерки според него - контролът да бъде от самия работодател, като първите 3 дни болнични да са за сметка на НОИ, защото другото е било само антикризисна временна мярка. Също така лекарите предлагат работниците да минават прегледи всяка година през служби по трудова медицина.

Миндов  отхвърли и идеята хората с болничен да не могат да излизат от страната. "Човек може да се лекува в чужбина. Част от лекарствата на пазара ни нямат заместител. Хората отиват до съседни страни да си ги купуват, защото там ги има и са по-евтини. Не може да кажем, че този човек е отишъл на почивка, ако е например в Турция за един ден.", отсече лекарят пред Bulgaria ON AIR и допълни, че е ясно, че има и злоупотреби. Лекарят обясни още, че не може човек да си стои само у дома и на легло седем дни.

Миндов преброи, че през зимните месеци има бум на болничните, както и по време на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 години
До От Германия 9 Това което си написал за Германия , не ми изглежда никак просто. При нас е по добре.
13
3
 
9
 
! Отговори
Драган преди 4 години
Не мога да разбера защо тия управляващите крадат, а народа не може да се възползва от тая дупка в закона и да изкяри нещо ! Тия отгоре може да краднат, а народа не може ! Защо така ?
12
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системата с болничните в България от край време работи добре и даже демократите не посмяха да я развалят..... досега. Единственото, което не е добре е размерът на болничните през първите три дни, но това са параметри на системата, които не променят системата.
11
3
 
10
 
! Отговори
Съвет преди 4 години
" Болния " да води лекаря при работодателя за доказателство.Гаранция че повече болнични няма да има.Умирай на работа..Съвременен лозунг.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То и сега болничният лист се носи от работникът на работодателя, а лекаря изпраща болничният и в НОИ. Какво предлагат да се промени?! И хайде стига с тези фалшиви болнични - няма такива. Ако има 1 фалшив болничен на 10000 болнични листа, това значи, че няма фалшиви болнични.
9
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като в Америка - да се взимат от платения или друг вариант е да не се плащат изобщо въпреки че се води вид застраховка но трябва да има граници а че между сухото ще гори и мокрото, по тези ни ширини това е ясно!!
8
3
 
9
 
! Отговори
От Германия преди 4 години
До три дена не ми трябва болничен, просто се обаждам и казвам че съм болен .Работодателят плаща 100% !!! за първите шест седмици. След това плаща здравната каса около 67%.Болничният лист се издава в три екземпляра ,един за здравната каса ,един за пациента и един за работодателя ,както за работодателят е посочена само датата от до , без да е записано какво заболяване имаш.За всеки отрасъл си има статистика ,колко процента боледуват годишно и това е включено в цената на крайният продукт.Просто.
7
2
 
6
 
! Отговори
дедо Йов преди 4 години
"копие от болничния лист на работодателя" и какво ще промени това когато и работодателя е в играта...... има колеги който ВСЯКА година си ползват едни 52-53 дни болнични, че даже и черпят началника с локум след завръщане от почивка в Турция :)
6
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не виждам защо някой, който се в болнични заради някаква травма, да не може да отиде в Гърция на почивка. Примерно операция на коляното и синът на човека го кара в Гърция на почивка в края на болничните.
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пренебрежимо малко са сега фалшивите болнични. През 2009-2010 години бяха повече, когато работодателите искаха от работниците да си пускат фалшиви болнични, когато нямаше работа. Аз лично за 42 години трудов стаж не съм видял някой да използва фалшиви болнични, докато обратното съм го виждал много пъти - болен ходи на работа.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кой ще докаже дали си болен или си си уредил болничен ? - или ще ни карат да минаваме на лекарска комисия като с ТЕЛК вете.А там па няма никаква корупция ! - ама ХИЧ.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
никой не говори като си болен да не си с болничен. само че ако аз съм си вземал болничен за да отида в гърция на море а ти опъваш каиша и работиш а аз после имам и отпуска да ползвам .
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А аз искам да разбера, защо болничния струва нещо на НОИ? Кажете ми, моля ви!
1
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко в държавата е цъфнало и вързало и най-големият проблем са болничните.Човек като се разболее от грип и не му платят болничният ще ходи на работа и ще натръшка всичките си колеги.И кво става ? - много изгодно за работодателя , че не му е платил болничния.Ама акъл море а глава празна като шамандура ! - е те така е всичко в нашата мила родина.