Дирят роднини до четвърто коляно за донорство

1050 души чакат за трансплантация
15 фев 2020 10:15, Петя Славова
29
Дирят роднини до четвърто коляно за донорство
Снимка: БГНЕС

Роднините до четвърто коляно, включително при родство, възникнало при осиновяване, но не по-рано от три години от осиновяването, ще бъдат питани дали органите ни да бъдат предоставени за трансплантация, ако български гражданин изпадне в мозъчна смърт и няма по-близки роднини.

Това предвижда проект за промяна в Закона за трансплантациите чрез изменения и в Закона за лечебните заведения, който беше разгледан от здравната комисия в парламента.

Целта е да се увеличи броят на донорите у нас, особено по отношение на чакащите за трансплантация на бъбреци и черен дроб, обясниха вносителите от Министерството на здравеопазването.

Според сега действащата нормативна уредба се питат за съгласие съпруг, съпруга, родители или един родител, ако другият е починал, дете, брат или сестра, съобщава "Монитор".

Искането на съгласие е независимо от изказаната приживе воля на лицето, което я отбелязва на предпоследната страница в здравноосигурителната си книжка. Там то вписва само несъгласието си, като до подписа му се подписва неговият личен лекар, който подпечатва със своя печат волята на своя пациент. Когато няма отметка за отказ, се смята по презумпция, че  човекът няма нищо против да стане дарител на органи ако изпадне в мозъчна смърт.

Измененията прокарват и възможността за т.нар. кръстосано донорство – при наличие на двама реципиенти и съответно двама донори (техни роднини), които желаят да им дарят орган или тъкан, но са биологично несъвместими, да се допусне трансплантация на тези двама нуждаещи се пациенти чрез размяна на донорите (нероднини), ако те са съвместими.

Да се разреши донорството на матка по подобие на бъбреци. Тази идея също е залегнала в проекта за промяна.

Критериите дали една жена, която вече е родила деца, може да дари този свой орган на друга, която не е в състояние да износи бебето си, ще бъдат определени от лекари и специалисти за всеки конкретен случай.

Според водещи медицински специалисти в България са налице възможности за такава трансплантация, с което ще се даде възможност на жени без матка да родят своите деца

Според тях това е орган, който се използва и може да се взема от жена, която вече е родила, казва в мотивите си здравният министър Кирил Ананиев, който е вносител на законопроекта. По-нататък той уточнява, че този нов метод е с малък световен опит.

Междувременно началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница проф. Емил Паскалев уточни пред БНР, че кампанията на МЗ за популяризиране на трансплантациите дава положителен резултат. Той обясни, че 36 са извършените трансплантации на бъбреци за миналата година у нас. 1050 са чакащите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
2
 
! Отговори
факт преди 4 години
Убийци, България няма да стане Косово. Сзмърт на герБ.
21
0
 
1
 
! Отговори
@15 преди 4 години
Има 1 (ЕДНА) трансплантация на бял дроб по евротрансплант в последните 5 години. През които ние сме изнесли поне 5 бели дроба. За съжаление трансплантациите на бял дроб са най-трудните и най-гадните, а ставащите органи, заради цигарите са много малко. По света се прави рехабилитация на органите и се увеличава процентът, но в БГ, дето няма и един хеликоптер, положението е трагично. Положението за всички чакащи трансплантация на бял дроб е много неоптимистично.
20
2
 
8
 
! Отговори
fact преди 4 години
сега нече ше убиват напрао!и нема никой да ив търси сметка. влизаш в болница със смъртна присъда в джоба.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
vseki e svoboden da si prodava organite na svetovnia pazar bez podpis i pechat za proizhod na stokata
18
0
 
3
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
Иначе друга гаранция е, че материална печалба от органи, дадени в Евротрансплант нама, печели в последствие друг нашенец, който се нуждае от орган и има такъв в друга държава.Все пак това, че у нас се извършва трансплантация на бъбрек и има донор, не означава автоматично, че има съвместим реципиент за този бъбрек, та не са само органите, за които не извършват такива операции у нас.
17
3
 
4
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
@17: Ами няма как, освен да разчиташ на законите. Те в белите държави се спазват. Публична тайна е, че заможни нашенци ходят за бъбречни трансплантации в Турция и бившите съветски републики. Аз поне не съм чел и чувал за такива, на запад.Моите са си за даряване, ако стане нещо което ме прави "зеленчук". Така или иначе няма да ми трябват, по-добре е да помогнат на някой друг.
16
1
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 4 години
Няма как човек е напълно сигурен, че се изнасят единствено органи, за които тук няма подходящ реципиент. Принуден си да вярваш на това, което ти кажат без доказателства. За белите дробове е ясно, че тук не се прави такава трансплантация и ги изнасят вчужбина. Освен това по закон нямаш право да знаеш кой е получил дарен орган, дори човекът, който го е получил да не иска да е анонимен. Законът позволява всичко да остане пълна мъгла, което спира хора (вкл. мен) да пожелаем да бъдем един ден донори
15
2
 
8
 
! Отговори
Абсурдистан forever преди 4 години
Пффф...Лекари=бизнесмени=***!!! Гнусно и неестествено е да ТЪРГУВАШ с човешки органи търсейки здрави хора който да осакатиш!!!...Има да ме търсите ама съм далече назапад касапи алчни...
14
3
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 4 години
До 12. Това "споразумение се нарича Евротрасплант. Не се търгуват органите в него, схемата е като на национално ниво, но между държавите в ЕС. Малка подробност е, че всяка страна членка на Евротрансплант, участва с органи, които не може да използва на собствена територия. В България например не се извършва трансплантация на бял дроб и по линия на Евротрансплант имаше няколко трансплантации на българи
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Айде бе ще питат до 15-то коляно. Тия нормални ли са? Да приемат донорство по подразбиране и точка. Само така ще се вдигне донорството. Има разлика в това да питаш хора в траур дали искат да нарежеш любимия им и да им съобщаваш, че ще го направиш, защото това е волята му. Освен това, аз просто не разбирам как може ако ти приживе си изявил изрично съгласие, когато те няма вече, някой друг да се разпорежда с тялото ти.Това е като завещание, ако си го решил, това е твое право.Как може да се оспорва
12
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"други неевропейци" - значи, може и на руски олигарси, закъсали с цирозата?
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малка подробност е, че България има споразумение за обмен на органи и тъкани със страните от Западна Европа. Ако се съгласите вашите или на ваш роднина органи да бъдат дарени за трансплантация, всичко може да отпътува за чужда страна, без да ви уведомят, въпреки че тук имаме чакащи за трансплантация. Отделно пък в Западна Европа правят трансплантации за богати араби и всякакви други неевропейци. Става така, че орган, дерен безвъзмездно, може да бъде изнесен и изтъргуван съвесем легално.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ли е оцелявало човечеството преди да има трансплантации.Днес роднини четвърто коляно, утре ще го олабят до познат или случаен минувач.
9
0
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
"Искането на съгласие е независимо от изказаната приживе воля на лицето"!!!! Т.е без значение какво съм декларирал пред личен лекар, нотариус или който и да е, решение ще бъде взето от 5-тия ми братовчед?! Как е възможно такова грубо посегателство над личната воля?! Ако това се приеме, ако личната воля няма никакво значение, това означава че утре може да приемат закон за отнемане на органи на живи хора при съгласие на 10-тите им братовчеди, които според друг закон, ще получи възнаграждение!!
8
3
 
13
 
! Отговори
аз-ът преди 4 години
Значииии...Аз разбирам на че докторите много им се иска да могат да ТРАМБОВАТ всеки починал на маста, и то не толкова че има чакащи - колкото за собственте иим кариери - да направиш подобна операция е наистина нещо, което ще седи добре в характеристиката ти или CV или както там да си наричат историята....ОБАЧЕ НЯМА ДА СТАНЕ ! Донорството е много, ама много личен акт. И НЯМА ДОКТОРЧЕТО ДА ГО РЕШАВА ТОВА !
7
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 4 години
Нямам нищо против и ще даря, но ако направите болница някъде в средата на България където да се правят тези операции. Например в Търново или Стара Загора.Ако пак всичко ще е в Сопия да ме прощавате ...... в Княжеството също са хора....
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всичко е наред, спете спокойно овце ... бееебееее Бойко поръча нов самолет за правителството да ги разкара, линейки без навигация, а вие събирате капачки нали? Беее бееее спете още
5
0
 
4
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Под коляното или над коляното?
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
2 Парадокс е че, в много държави докторските яйцеклетки не са разрешени, но присаждат матка. Вярвам, че медицината върви напред, но това е прекалено според мен. Наистина сурогатното майчинство е за предпочитане.
3
1
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ЕЙ СЕГА ОТИВАМ ДА СИ ДАМ БЪБРЕКА , ВЕРВАЙ СИ ТИ :D