Емил Димитров: ВиК в Дупница, Перник и Сливен - пред фалит

В дълг сме към тези, които горят нашите отпадъци, обясни той
15 фев 2020 12:15, Петя Славова
76
Емил Димитров: ВиК в Дупница, Перник и Сливен - пред фалит
Снимка: БГНЕС

Някои ВиК в страната работят перфектно, но има такива, които са пред фалит. Това обясни пред bTV министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

По думите му, добро е състоянието на тези във Враца, Габрово, Бургас, Стара Загора.

Още по темата

В същото време пред фалит са ВиК-тата в Дупница, Перник и Сливен.

Язовир Белмекен започва да се пълни. Когато в Перник пред два месеца спряха безотчетното подаване на вода в Перник, което години наред е текло, за да покрие загубите в Радомир по мрежата, всички попитаха защо е отивала вода натам? Към момента е важно да има вода за Перник.

"Непрекъснато ме питат ще спасим ли летния сезон на морето – да, с вода ще го спасим, там няма проблем с водата. А какво правим с канализацията по морето? На единия кмет тръбите са на плажа, друг кмет пуска отходни води на плажа, за да го отрови, понеже не му харлесва концесията, на трети кмет от няколко месеца канализацията му изтича в морето. И като дойде лятото, някой чужденец ще вземе проби от водата, ще установи, че е замърсена, и ще каже "Българското черноморие не става за нищо". Тези всичките кметове сега си мълчат, чакат да създадат криза лятото, за да дойде някой от София и да ги оправи. Чудя се дали да водя кореспонденция с тях, или направо да пиша до прокуратурата", заяви Димитров.

Според него, водопроводът, който пълни язовира в Дупница, от който трябва да се захранват питейните нужди, билнадупчен на 29 места, вкюлчително и ВиК-то си захранва свои източници. "Като попитах защо го правят, след като язовирът е за всички, казват, че те с язовира отношение нямали. А на бюрото ми стои документ, в който се казва, че трябва да им разреша да ползват същия язовир".

Министърът уточни още, че дори едно село от 20 години няма нормално водозахранване, а по време на избори се обещавало на хората вода, а до момента не се е случило нищо на практика. "Вчера съм разрешил на "Напоителни системи" да ходят през нощта да пуснат вода в един завод, за да може той аварийно да захрани това село, защото хората не могат без вода. Става въпрос за язовир Дяково, от който вчера разреших 800 куб.м. вода да отидат в един един резервоар в Бобов дол, оттам с помпи да се подаде за село Палатово, защото никой не си мърда пръста от 20 години насам по въпроса. Вчера в областната администрация намерихме документи, според които пред 20 години ВиК-то казало, че водопроводът не е на селото, а държавен, и настояват да се прехвърли", уточни министърът.

Димитров коментира и източването на язовир Студена. По думите му бил източен неправомерно, но затова не бил виновен предшественика му Нено Димов.

 "Проблемът със Студена е какво във всички язовири – трябвало е да има един огромен разходомер – като водомер. Издадена е заповед да се намали потреблението на вода, и когато са отишли да видят дали тази заповед се спазва, са видели, че водомерът е бил махнат, бил под наем, някакви хора си го били взели", разясни Емил Димитров.

Министърът коментира и проблемите с отпадъците: "В момента и четирите завода, които преработват отпадъци, и ТЕЦ "Сливен", който също има право, те решават проблем на България. На всеки 100 кг. отпадък 60-65% трябва да го рециклираме, да извадим стъклото и картона и да го използваме повторно 25% трябва да ги изгорим, за да произведем енергия, а едва 10% да депонираме. Ние в момента от 90% правим камари", заяви той и уточни, че това, което влиза от чужбина, е опаковано и стои на пристанището под контрол, но нашето го няма.

"От нашите отпадъци само София произвежда RDF, който се гори в Златна Панега и Сливен. Президентът каза "хубаво е да горим нашите, а тогава да започнем чужди". По закон е 50 на 50 - наши и вносни отпадъци. Нашите 50% обаче отсъстват, няма ги. Депата работят, но не генерират такива отпадъци, с лошо качество са, така че ние сме в дълг към тези, които са тук у нас и са готови да горят нашите 50%", каза министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: ВиКфалитемил димитров
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Червена баба преди 4 години
Ревизоро някой го послъгва за сливенското ВиК! Да вземе да влезе малко в час, че тогава да говори. . .
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАбе ***,Сливен е български град,ромската махала е извън Сливен,на края на града и няма дори 3 000 човека,всичко им е незаконно там.Сливен е бил български промишлен град още през турско,много преди селото Средец да стане столица София.От там са излязли и стотици войводи и войводки,като Хаджи Димитър,Стефан Караджа,Конда войвода,Таньо войвода преминал Дунава със своята чета заедно Христо Ботев и много други.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лъжат ви,не може да има криза в Сливен за водата,защото отдавна заводите не рабоят,а част от населението се изнесе в чужбина!Тук правят някакви шашми,със сигурност,не им вярвайте!
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
10 г управление, усвояване на пари и биене в гърдите. И накрая -фалит! Сега като деца на природата се радваме на снега, за да напълни Перник.
48
3
 
6
 
! Отговори
Бат Бойко обяснява преди 4 години
Корнелие Нинова е виновна! Тя е една ненаситна ламя, взе че изпи цялата вода в Перник и сега иска да изпие и тая в Дупница! Търся Динко от Ямбол да успокои тая зла хала докато не е изпила и цялата вода в Сливен.
47
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Крайно време е Ревизоро да спре ВЕЦ овете да точат вода от питейните язовири. Да не се прави че не вижда проблема, защото ще последва Нено Димов. Има и друг начин - да направят цената на електроенергията като тази от АЕЦа, тогава нарушителите сами ще се откажат.
46
8
 
9
 
! Отговори
Диагноза преди 4 години
Тези червени кметове и партийни секретари, окопали се във властта на тези села и градове веднага да бъдат уволнени и на съд !!! Толкова години само са се гушили с измислени разходи и не са вложили една стотинка в подобряване на живота на селяните ! Уволнение - веднага !!! И нови хора да се заемат отговорно и със срокове за решение на проблемите ! Не се ли справят в срока - уволнение и да плащат за наглостта си да стават властници и управляващи ! Време е за Видов ден !
45
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
интересна работа мутрата управлява 20г а те били пред фалит. явно *** е виновна или не виновен е костов явно тоя *** е бил
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
къв сезон ако пуснат всички аква паркове и басейни вода за пиене няма да има
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да пита орбан той ги почна
42
1
 
15
 
! Отговори
..... преди 4 години
А в Силистра,Добрич,Търговище всичко ли е наред,че народа от 30години плаща най скъпата вода?
41
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Сливен нали знаете защо са пред фалит? Защото от град гонещ 120 000 души население, със развита промишленост, в момента има реално около 60 хиляди души, като половината са на банкянския електорат. А както всички ние знаем, те вода не плащат, като това го потвърди и местен шеф на дружеството, но тиквата му каза да мълчи, защо му клати стабилността. Сливен се е превърнал в развъдник на ***, направо е трагедия.
40
1
 
19
 
! Отговори
?! преди 4 години
Има ли нещо ормално в нашата държава?
39
0
 
15
 
! Отговори
Сандо преди 4 години
а да видим кога морето ще източат
38
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До stiling 37Селски, ВИКа няма да смени тръбите без значение дали му плащаш или не.Просто ако платиш те ще откраднат парите през някоя от многото схеми на Бойко-Банкянски.Толкова е просто за разбиране
37
6
 
27
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
От 2009 година държавата е във фалит ! ГЕРБ е на власт! Кражби,убийства ,изнасилвания,безводие,мръсен въздух !!! Тов е държавата ГЕРБ...
36
1
 
32
 
! Отговори
Въййй преди 4 години
Вижте собствениците,директорите и управителите на тези дружества. Вижте как живеят и дали са фалирали.
35
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С Боко-тиквето цялата държава ще фалира.Само гледайтИ, селяни прости!!!Сами си *** избрахтИ.......ха-ха
34
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Президента ти Радев се вида че е един кокошкар, него за пример и акъл не го давай.
33
1
 
24
 
! Отговори
Мдааа преди 4 години
Пълното безхаберие възпитавано с години и схемата наш човек,страшна далавера и гешефти водят до това.