БДЖ кани: На 3-ти март заедно в теснолинейката

Ще бъдат осигурени допълнителни вагони към състава на влак "Родопи"
21 фев 2020 05:30, Анисия Иванова
10
БДЖ кани: На 3-ти март заедно в теснолинейката
Снимка: БДЖ

БДЖ ще осигури пет допълнителни вагона към състава на влак "Родопи" на 3 март, който се движи по маршрута Септември-Добринище. Влаковата композиция ще пътува с увеличен състав във връзка с превърналата се в традиционна инициатива на Гражданско сдружение "За теснолинейката“ под мотото "На 3-ти март: Заедно в теснолинейката", съобщиха от "БДЖ-Пътнически превози" ЕООД.

Събитието се организира за пета поредна година по повод отбелязването на Националния празник на България и с всяка следваща година привлича все повече желаещи да се присъединят към празничното пътуване.

Теснопътният влак ще замине от гара Септември в 08:35 ч. След неговото пристигане в гара Якоруда пътуващите с композицията могат да се включат в шествието до центъра на градчето, където в големия салон на читалището местни и гостуващи самодейци отново са подготвили разнообразна празнична програма.

Цената на билета от Септември до Якоруда е 4.60 лв., а на запазеното място 0.50 лв. Желаещите да пътуват могат да ползват различни оферти за намаление при пътуване в двете посоки, пътуване на групи или срещу представяне на железопътни карти, които дават право на намаление.

За деца до 7-годишна възраст служителите на билетните каси ще издават безплатни билети с нулева стойност срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта им. Безплатните билети за децата са без право на ползване на отделно седящо място, но може да им бъде закупено запазено място срещу 0.50 лв.

Билетите за пътуването са вече в продажба и могат да бъдат закупени от билетните каси и бюрата във всички гари в страната, както и онлайн на електронен адрес: https://bileti.bdz.bg/.

От днес, 20-и февруари, могат да бъдат закупени предварително билети от железопътните гари и бюра в страната и за пътуване с бързите влакове до 3-и март. За удобство на клиентите предварителна продажба се осъществява и през онлайн системата за резервации и билетоиздаване, чрез която могат да бъдат закупени билети за пътуване 30 дни преди датата на пътуването.

БДЖ традиционно подкрепя инициативи на любители на железопътния транспорт, които допринасят за пътуване към изконните ценности и корени на българщината и са свързани с отбелязването на паметни исторически дати.

***

Теснолинейната линия по маршрута Септември-Добринище е включена в списъка с най-интересните железопътни линии в Европа, публикуван в Пътеводителя за Европейските железопътни разписания, издаден от германските железници (DB). Средната скорост, развивана от теснолинейната композиция по маршрута е 40 км/ч. Линията преминава през множество живописни кътчета с многобройни тунели и мостове. По трасето се намира гара Аврамово, която е най-високо разположената гара на Балканския полуостров – на 1267 м надморска височина. Железопътната линия е с междурелсие 760 мм и дължина около 125 км, като започва от Горнотракийската низина, преминава през западните Родопи и Аврамовата седловина (разделяща Рила и Родопите) и достига разложкото поле в подножието на Пирин.
 


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
8
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Вчера ползвах услугите на теснолинейката, топло, чисто, комфортно е наистина. Има едни "***" индивиди ако ги няма, наистина ще е страхотно!
6
5
 
4
 
! Отговори
Rollercoaster преди 1 месец
Не минава ли и през някоя "ромска" махала да го замерват с камъни, за допълнителни емоции и адреналин на пътниците?
5
32
 
0
 
! Отговори
Чичо преди 1 месец
Малии, тая развалина още ли се мъчи да се съществува?! Да я закриват по-скоро - да ходи за скрап!
4
1
 
23
 
! Отговори
Пътувал преди 1 месец
Не случайно този маршрут е в топ 10 на най-атрактивните жп линии в Европа!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
БДЖ се опитва да продаде теснолинейката и и прави реклами.Целият маршрут на Теснолинейката се нуждае от ремонт.И който се излъже,душа да му е яка.От Приватизацията останаха само ,,вътрешните гуми''.По времето на Приватизацията всеки тръгваше с милиони ,,позитиви''.Никой не се прецака с ,,вътрешна гума''.Демек да се овътриш от сделката с ....и аз не знам с кой.Всъщност когато се продаваше/раздаваше за без пари,така и не се разбра кой на кого и за колко подарява.На народа дадоха книжки някакви.
2
0
 
32
 
! Отговори
Браво преди 1 месец
Влакчето е супер,природата-чудесна!
1
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Влакчето на ужасите welcome :))
Предпочитам пеша до Паметника на този Ден.