Психолог: МОН е неподготвен за сексуалното образование в училище!

Говоренето за секс не подтиква децата да го правят по-рано, уточни той
21 фев 2020 09:06, Петя Славова
76
Психолог: МОН е неподготвен за сексуалното образование в училище!
Снимка: БГНЕС

Говоренето за секс и сексуално образование на деца няма да ги подтикне да започнат да правят секс по-рано. "Тезата, че децата ще станат сексуално активни на такава малка възраст, си е направо огромна глупост, която многократно е била изследвана и отхвърлена от какви ли не изследователи", съобщи пред БГНЕС психологът Иван Игов.

Подобна теза е отхвърлена от всякакви изследователи по света поради два основни фактора – единият е развитието на юношеската сексуалност, когато с навлизането в пубертета хормоните започват да си казват думата и започва да се развива онзи дял в мозъка, който на практика отговаря за сексуалните желания. "Фактът, че не говорим за секс, не означава, че децата ни чисто физически нямат такива потребности и те не търсят начин да ги удовлетворят, лошо е ако не знаят как", обяснява специалистът.

Още по темата

Вторият фактор – мит е, че "като не говорим с децата за секс, те не знаят за какво става дума – този мит е особено глупав, когато децата още от предучилищна възраст започват да сърфират в интернет, където поне една трета от съдържанието има сексуален и порнографски характер", смята психологът.

Българските мъже имат най-големи проблеми със сексуалността, а 95% от тези проблеми са свързани с психогенни фактори, съобщи още психологът.

България е на едно от първите места по раждания от малолетни майки на възраст под 14-годишна възраст, и тук не говорим само за момичета от малцинствата. Това означава, че деца раждат деца, с които не е говорено за секс. Това означава, че липсата на сексуално обучение и информация всъщност води до това.

И третият факт – в развитите страни, включително и в България, хората започват все по-късно да сключват брак и да раждат деца, което не е непременно лошо, но липсва семейно планиране и все повече жени започват да прескачат детеродната възраст.

"Ако родителят просто подхвърли книжки, вместо да говори с децата си, това не създава онзи комуникационен канал, който е толкова важен. Тоест, от най-ранна детска възраст децата трябва да започнат да говорят с родителите си – не трябва да ги учим, че има нещо срамно от половите ни белези, нашата сексуалност, или пък как се раждат децата", смята Игов.

У нас има добри помагала за обучение на децата от най-ранна възраст – например кукли момче и момиче, където децата могат да видят как изглеждат другарчетата от другия пол. Защото децата имат нужда да разбират различията, и ако ние не сме им показали, те сами намират начин да разберат. "Родителите някак си не са склонни да ходят на курсове или семинари по родителство, а точно там получават знания как да говорят с децата си на такива деликатни теми. Затова обикновено в горните курсове на училищата има часове по семейно планиране, и още в училище подрастващите трябва да се научат как да планират бъдещите си деца, как да ги възпитават, и как да ги научат на това, че човешката сексуалност е вид общуване. Само при хората сексът е общуване, а не задоволяване на нагони", поясни Игов.

Министерството на образованието не прави нищо по въпроса, и го прави от години, смята психологът. "Въпреки че многократно е повдиган този въпрос, самите учители не са подготвени да говорят за сексуалността, защото те самите не са наясно със своята сексуалност. Биолозите биологизират проблемите, другите учители просто казват, че не е тяхна работа. Затова са нужни специализирани курсове, но те не бива да бъдат откъснати от останалите форми на общуване и социализация на децата, то трябва да е част от това. Ние повече от 10 години предлагаме такива обучения, но като че ли в българското училище е по-важно от първи клас да се учи математика".

За съжаление, в момента повече НПО-организации са подготвени да говорят с децата, отколкото експерти от МОН, затова не трябва така панически чиновниците от министерството да спират всеки образователен проект в училищата, смята психологът.

"След оръжията и наркотиците, порнографията носи най-много приходи по света – това е милиарден бизнес, който печели толкова много неслучайно. Силата му е също толкова разрушителна, както и на първите две", завърши Игов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
4
 
! Отговори
123 преди 4 години
Нали преди време нпо- активисти образоваха децата из училищата с брошури за приключенията на пениса Кънчо-"Кънчо се събуди, готов да се труди....."по немски модел.Разкараха тая простотия,сега пак са си отворили отверстията да смучат пари от нашите данъци.Психологът дори твърди,че математика можело да не се учи,обаче сексуално "образование" от нпо и родителски семинари задължително.Кърлежи гадни
61
0
 
4
 
! Отговори
245 преди 4 години
МОН не било подготвено,обаче НПО-та били напълно подготвени т.е. на *** и Пульо ще им бъдат изплатени десетки милиони от нашите данъци да говорят, каквото си поискат на нашите деца.Какви са тия нпо,какво са завършили техните активисти,каква професионална подготовка имат.НИКАКВА,набутали се в нпо-то,завършили или не някакъв курс и ходят да давата акъл срещу щедро заплащане вместо да отиде за полезни за децата цели.Кога се подготвиха тези нпо-та за това и как?
60
0
 
4
 
! Отговори
245 преди 4 години
Тия луди ли са,кукли как било изглеждал другия пол...Всяко дете е с телефон и интернет, дали няма представа,а? Борбата е МОН да отпусне милиони за това и куцо и сакато от нпо да ходи из училищата да говори,каквото си поиска вместо милионите да отидат за училищните бази,спортни и други занимания.Що не минат първо през гетата да ги образовта като са загрижени.Под формата на уж секс.обр.ще им обясняват колко нормален бил хомосексуализма,транс и прочие.
59
0
 
5
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 4 години
Аз на мойте деца им обяснявам как да избягват неадекватни мнения хора и най-вече емоционално нестабилни личности каквито са 90% от психолозите, журналистите и учителите.
58
9
 
0
 
! Отговори
да преди 4 години
Говоренето за секс има обратен ефект, именно говоренето за него убива желанието. Сексуалното образование трябва да бъде задължително!
57
1
 
8
 
! Отговори
Другарю преди 4 години
Игов,ако не е тайна, колко Ви платиха от НПО-тата за подобна,поръчкова статия???А най-добре,защо не отидете и да върнете дипломата на "псохолог",която най-вероятно сте получили от някой Свободен университет!!!
56
7
 
1
 
! Отговори
1 преди 4 години
Вие луди ли сте или на луди се правите???По телевизията вървят ДЕНОНОЩНО филми с всякакви секс сцени, всякакви видове убийства, смъркане и употреба на всякакъв вид наркотични вещества, стрелби с оръжие от всякакъв калибър, безумни катастрофи с всякакви превозни средства и т.н и т.н.Да не говориме какви клипове се въртят по Интернета на телефоните на всички от 3-ти клас нагоре!!!
55
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата им правят секс а те ги изкарват не знаели те ли незнаят хаха
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 32 ти имаш деца и точно децата ти са от тия малките дет се праскат точно те се праскат
53
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата ви секс правят от 4 5 клас а вие си мислете ,че вашето не е от тях ама нал иг ивиждаме по-цял ден кво правят да ви пуснем камерите да видите има камери
52
4
 
2
 
! Отговори
До 34 преди 4 години
Ти си *** аз не съм активист но явно си бавноразвиващ се *** в 4 5 клас си знаят всички бил съм ученик знам какво беше ***
51
0
 
6
 
! Отговори
лсд преди 4 години
МОН е неподготвен за всичко - за некадърност, корупция, такса спокойствие..........
50
0
 
10
 
! Отговори
Shark преди 4 години
В МОН, и във всички министерства работят калинки, назначени по втори, трети и пети начин, наши хора, послушни, без нужната квалификация и образование. Затова МОН не са готови за нищо, както и никое министерство не е готово за нищо и не иска нищо да работи.
49
2
 
6
 
! Отговори
6 преди 4 години
До АИгов е една куха лейка .Нищо сериозно не е написал освен едно преписано компилативно учебниче .нонимен
48
1
 
9
 
! Отговори
8 преди 4 години
МОН не е подготвено за нищо съвременно и конструктивно ! Там са едни стари каки , парясници, бездетни и прочее дилетанти !
47
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе хора, вие дето роптаете против сексуалното възпитание!Не следите ли Вайбър и други приложения на смартфоните и компютрите на децата си бе???Такива неща си пишат, че косите ще ви щръкнат! Знаят повече от вас за секса!В кой век живеете??? В 19-ти може би?Били емоционално неузрели...Ми тъкмо защото са незрели трябва да знаят какво ги очаква - от Гугъл и порно сайтове ли искате да се научат?
46
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Майката на Иванчо казала на баща му:"Я вземи обясни на детето за секса, вече е време да знае! Измисли нещо - за кученцата, за котенцата..."И той му казал:"Иванчо, нали почти всеки ден гледаш през балкона в прозореца на съседния блок комшията какво прави с комшийката?""Да, тате.""Еми... при кученцата и котенцата е същото!"
45
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А бе бездетните хомосексуалисти и лесбийки от НПО-тата са много загрижени за чуждите деца. Що така?
44
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До тяКажете го на тринадесетгодишната си дъщеря / племенница, братовчедка.../ когато довтаса с "благата" вест за промените в коремчето й!
43
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ivailoИван Игов е един от най-добрите български детски психолози.Ивайло е лахана.Нормално е един Ивайло да не познава Игов, няма психолози сред другарчетата му.