Екоминистърът: Недопустимо заустване направо в реката!

Димитров провери замърсяването на реките Чепеларска и Юговска
22 фев 2020 10:58, Елка Василева
46
Екоминистърът: Недопустимо заустване направо в реката!
Емил Димитров. Снимка: архив, БГНЕС

Министърът на околната сред и водите Емил Димитров на място провери голямото наднормено замърсяване с цианиди на реките Юговска и Чепеларска.

Вчера бе установено многократно /20 пъти над нормите/ превишение на концентрациите на цианиди. Министър Димитров каза, че са установени неправомерни действия - направо заустване в реката чрез система от тръби, предназначена да прелива от хвостохранилището и директно заустване в реката. Това е недопустимо, категоричен бе Емил Димитров.

В инспекцията участваха още областният управител на Пловдив Дани Каназирева, представители на МОСВ, Басейнова дирекция "Източнобеломорски район", РИОСВ-Смолян и РЗИ.

Още по темата
Замърсяването идва от предприятието "Лъки Инвест" и хвостохранилището. По думите му някои очакват, че държавната администрация не работи от петък до понеделник и че ние няма да реагираме, а в понеделник всичко ще бъде чисто. Той уточни, че още от вчера са затворени шлюзовете, за да не отиде замърсена вода за напояване.

Няма опасност за питейната вода, предприети са всички действия и са уведомени институциите за спиране подаването на вода към рибарниците и напоителните канали. Взети са проби вчера и днес, каза областният управител Дани Каназирева. Тя е на мнение, че това се прави умишлено. По случая са сезирани полиция и прокуратура.

Срещу предприятието предстои в понеделник да бъдат връчени вече наложените санкции за неуведомяване и заустване без разрешение за замърсяването преди десетина дни. Сега след излизане на резултатите ще преценим какви ще бъдат глобите, каза Екатерина Гаджева, директор на РИОСВ-Смолян. По закон максимума е 10 000 лева, но ще се търси обвързване и с размера на екологичната щета. Тя поясни, че в този случай не говорим за инцидент, а за умишлено заустване.

След инспекцията в Областна администрация Пловдив ще бъдат дадени подробности от всички отговорни институции.
/БТА/


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама това е недопустимо! Не мога да го допусна! Главата ми не го побира! Главата ми! Главата! Снимахте ли? Айде сега да ревизираме оня живарник с чевермето до пътя, дали ще ни покрият евро-нормата за деня.
10
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Както и с буклока, търсим собственика, за да му върнем цианида.
9
8
 
0
 
! Отговори
somebody преди 4 години
Ако комунистите бяха на власт, това нямаше да се случи! Просто нямаше да има работещо предприятие!
8
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Министерство на Постфактумите
7
3
 
9
 
! Отговори
Алов преди 4 години
А бойко с изгората ще се пече у барселоната
6
1
 
7
 
! Отговори
екозор преди 4 години
Този, който на всеослушания обяви, че България ще внася регламентирано с кораби токсичен *** от чужбина, седнал да рони крокодилски сълзи за замърсяването?Е няма таковал ицемерие!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проверява, проверява и само проверява.Министерство на проверките
4
1
 
13
 
! Отговори
мак преди 4 години
Така наречените контролни органи, без значение дали става дума за незаконно строителство, сметища, замърсяване на реките, вършат ли някаква работа, или само тогава напомнят за себе си, когат скандала излезе на бял свят?
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бок лукЗоро, кой ги прави тия неща, бе?Чия мафиотска партия управлява последните 10 години?
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А после ще ривете за европейски пенции.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
взривявайте го това предприятие, онзи си каза, че нямало смисъл от инвестиции