Експерт: 80% от зеленчуците у нас внос – нищо ново

Ситуацията е така от години, особено зимата
22 фев 2020 11:28, Елка Василева
49
Експерт: 80% от зеленчуците у нас внос – нищо ново
Снимка: архив, БГНЕС

Само 20% от зеленчуците на пазара са български. 77 на сто от краставиците са вносни. 81% от доматите също. Вносните зеленчуци оказва се са по-евтини. Това показа анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища.

„Това не е нещо ново или сензационно. Ситуацията е такава от много години, особено през зимните месеци. Сезонът засилва тези тенденции и затова в момента доминират зеленчуците внос. Българското производство е в недостиг, за да задоволи вътрешното потребление”, посочи доц. Божидар Иванов от Центъра за анализи в селското стопанство пред Нова тв.

„През лятото се постига баланс и по-добро съотношение на родно производство към вносно. Когато говорим за проценти, много зависи откъде ги измерваме. Ако говорим за търговските вериги, там пазарът е един и там не може да се каже, че голяма част от зеленчуците са български, дори и през летните месеци. На пазарите обаче можем да кажем, че там преобладаващата част са българско производство”, добави Иванов.

„През зимните месеци България няма сравнителни предимства, за да може да произведе евтина продукция на тези цени. Преобладаващата част е оранжерийно производство и южните страни са облагодетелствани в тази ситуация и могат да предложат добра цена за потребителите”, коментира доц. Божидар Иванов.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: вносзеленчуци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 19Явно не си ходил, тъй че какво точно коментираш? "Едни и същи борси". Явно нямаш и идея, че на тези места продават много производители, но то на някой който си е решил какво да говори му е все тая каква е реалността.Иначе с която искаш кривни, то си е за теб. Като те мързи ще ядеш ***. Само не се оплаквай.
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като сравнявам малкият избор от плодове и зелечуци българско производство преди 1989 година, със сегашното огромно разнообразие на вносни плодове и зеленчуци по магазините, без колебание избирам качественото, което сега го няма.
21
2
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
С коя патерица да кривна? С лявата или с дясната, за да стигна до твоите пазари, дето също продават плодове и зеленчуци купени от едни и същи борси? Заслужава ли си да си строша патериците, за да купя същия ***?
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 16КООП идва от "Кооператив", младежо, и си продаваха плодове и зеленчуци, наред с други неща. "Плодове и Зеленчуци" имаше изписано на още по-малко магазини, главно в големите градове. Явно че освен в София баба ти и дядо ти не са излизали от града та са ти разказвали че навсякъде е като в магазина дето обслужва цял панелен квартал. КАжи сега за голямото разнообразие в тия магазини през зимата.
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само, че са вносни плодовете и зеленчуците, но и са безвкусни и скъпи. Истински домат по магазините няма от доста години, а и не само домата.
18
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 13Отиди до пазара в Младост или Красно село и си купи НО КОГАТО СА В СЕЗОН и стига сте ревали че НЯМА, защото ИМА. А ако кривнете малко от столовете пред компютрите и белким излезете малко от тая София, НАВСЯКЪДЕ можете да си купите местно производство, но ПАК В СЕЗОН. Егати ревливото племе
17
0
 
8
 
! Отговори
До 16 преди 4 години
Кооп младежи бяха едни други магазини. Имаше малко магазини продаващи плодове и зеленчуци с кооп в името. Дядо ти и баба ти не си ги слушал, когато са ти разказвали.
16
3
 
12
 
! Отговори
Стар Софиянец преди 4 години
Никога не съм виждал недостиг на български плодове и зеленчуци в магазините преди 1989 година. Не достигаха бананите, портокалите и мандарините, които бяха внос.
15
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Реалист"Едно време в тогавашните магазини Плод и Зеленчук (КООП се наричаха, младеж) имаше всичко, което се произвеждаше в България"Което ни връща на факта, че през зимата в тях имаше, ПРАЗ, КАРТОФИ, ЗЕЛЕ/туршия, ЛУК, ТИКВИ и ябълки. ТОВА беше.
14
4
 
6
 
! Отговори
не съм вносител преди 4 години
Не яжте български зеленчуци,защото ако знаете какво има вътре,ще ви се изправи косата!Лошото е,че не може да се изчисти!
13
1
 
7
 
! Отговори
Бате Гойко преди 4 години
"Само 20% от зеленчуците на пазара са български."Останалите 80% е пластмаса, като навсякъде в Европа."Гръцките зеленчуци са най-вкусни!!! Факт!!!" Няма по-добри плодове и зеленчуци, от българските. И друг път съм казвал, че тук карат и само такива купувам, макар че са скъпи. Човекът, който ги кара, продава над 500кг. домати за по-малко от два дена, отделно останалия зарзават.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ли не бих дал за кило домати от Плод и зеленчук от едно време, но няма. Сега са едни гумени, безвкусни,...
11
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЖоТе сегашните млади си мислят че това са похвати за да правят филмите смешни, не мислят че това е реално. Същото и с тукашните дето говорят с носталгия за соца и повечето от които въобще не си ги спомнят тия времена (ако изобщо са били родени тогава). Обаче, да, "пускаха", "дойде", "чакаме" и пр. ****тщини си бяха нормално нещо.
10
4
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
От държава голям износител на селскостопанска продукция се превърнахме в държава голям вносител, благодарение на демокрацията и пазарната икономика. Едно време в тогавашните магазини на Плод и зеленчук имаше всичко, което се произвеждаше в България и беше качествено и евтино. Сега качествен плод или зеленчук няма по магазините, но за сметка на това ментетата са скъпи.
9
4
 
8
 
! Отговори
Жо преди 4 години
ФИЛМ- "Двойникът"-Доцент Кулишева (Надя Тодорова) с две пълни торби влиза закъсняла за научен съвет и и се оправдава пред доцент Денев (Тодор Колев)-"В Плод-зеленчук бяха пуснали чушки. До обед щяха да свършат"Така беше!Обърнете внимание на думата "пуснали". Чушките и всички други блага ни ги "пускаха" онези, отгоре, които ни определяха и какво да четем, каква музика да слушаме, тези, които ни забраняваха да ходим на църква и много други забрани.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До въпросКупих си сирене, кисело мляко, авокадо, айсберг, хляб и мая, защото за това ме беше пратила жената. В къщи имам кивита, ябълки и банани. Що питаш?
7
10
 
3
 
! Отговори
А преди 4 години
Гръцките зеленчуци са най-вкусни!!! Факт!!!
6
3
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 4 години
Валутният борд доведе България -всичко да купуваме ,защото валутният борд убива експорта ...оттам безработица... .
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3Най-ме кефят турските лимони вътре като ябълка, пръснах си изтисквачката, мъчейки се да го изстискам и накрая го изхвърлих. За полските ябълки като камъни не ми се говори.
4
3
 
6
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
до 3 : и какво си купи от всичко изброеното от теб,...... или много бързаше?