Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди

Населението е предупредено да не ползва водите
22 фев 2020 08:48, Елка Василева
34
Ново замърсяване на реките Юговска и Чепеларска с цианиди
Снимка: архив, БГНЕС

При извършено контролно пробонабиране на водите на река Юговска и река Чепеларска бяха установени наднормени концентрации на цианиди при устието на река Юговска, Асеновград и в село Бачково.

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров разпореди незабавно проверка, която ще бъде направена в събота сутринта. Това съобщи пресцентърът на Министерството на околната среда и водите.

Басейнова дирекция Източнобеломорски район изпрати предупреждение за предприемане на действия съобразно правомощията на общините по поречието на засегнатите реки за предупреждение на населението за замърсяване на водите в река Юговска и река Чепеларска и ограничаване на ползването им.

Предупреждение е изпратено до ВиК Пловдив и РЗИ Пловдив за необходимостта да извършат анализ за качеството на питейните води от водоизточниците, разположени в терасата на река Чепеларска, а Напоителни системи следва да извършат анализ на водите за напояване, като се вземе предвид, че евентуалният източник на замърсяване е свързан с добив на метали в района на гр. Лъки и да дадат указания за тяхното ползване от населението.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички управници много добре знаят,че от както съществува в Лъки мината и до днес работят с цианид.На какви ми се правят...
28
0
 
2
 
! Отговори
Justice Defend преди 4 години
Това си е терористична антибългарска геноцидна политика и трябва всички съучастващи в нея които са се обогатили да бъдат осъдени и експулсирани о България като вносителите на отпадъци и на заразени ваксини, на замърсители на въздуха и безогледно продали и бг вода на производители, бг земи на турци, и подготвили закони да откраднат и законната совбсвеност на бг християни църкви и дори бг деца. Замърсяването ан водата с отрова е опит за масово унищожени и вероятно от ислямси терористи, бг фашисит
27
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
тежка вина има,квалифицирана като ПРЕСТЪПЛЕНИЕ,потърпевши ИМА,ЩЕТИ в кошмарни количества ИМА,само дето..ВИНОВЕН "НЕМА"!Трескаво ще предупреждават населението,ще вземат проби и "вземат мерки" да са не пие тая вода,тумба лумба,но никой и не споменава за НЕЗАБАВЕН АРЕСТ на допусналите тая катастрофа,глоба /ако не може затвор/ и СПИРАНЕ на виновната дейност,докато не даде гаранция,че това няма да се повтори.Сега обаче "1" е зает с кокошкарите по селата..Да го не притесняваме човека!.
26
0
 
6
 
! Отговори
Иво Христов БСП преди 4 години
Такова директно ОТРАВЯНЕ С ЦИАНИД (който е 100 процента СМЪРТНА ОТРОВА ЗА СЪРНА, МЕЧКА И ЧОВЕК) ------ НА ОБЩЕСТВЕНА СЛАДКОВОДНА РЕКА Е ВЕДНАГА ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА НА СОБСТВЕНИКА НА МИНАТА И ФИРМАТА МУ....ДИРЕКТНО ЗА СМЪРТНА ПРИСЪДА, БЕЗ ДЕЛА , СЪДИЛИЩА И СЪДЕНЕТА...ТОВА АКО СТАНЕ В САЩ -- ЩЕ ГО ЕКЗКУТИРАТ НЕЗАБАВНО .ДАНО И ГЪРЦИЯ ДА ОСЪДИ МОЩНО И ЗВЕРСКИ Бълкария -- за УМИШЛЕНО СМЪРТНОНОСНО ОТРЯВАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНА СЛАДКОВОДНА РЕКА, КОЯТО СЕ ВЛИВА НА ГРЪЦКА ДЪРЖАВНА ТЕРРИТОРИЯ .
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прочистваме Територията. Извиняваме се за причиненото неудобство. Ще е само временно и само за тези, които се запъват.
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До путинистите:Разберете се най после поръчените самолети стари ли са, или са нова технология която е няма още на проект?! Стига с вашата шизофрения. А замърсяването е защото никой в тази държава не носи отговорност за нищо. Държавните чиновници си получават бонусите независимо какви глупости и престъпления са направили, справка НАП. Единствено ако си бивш костовист който е станал пале на Боко може да те съдят, справка Нено Димов и Пепи готино то.
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Спокойно, всичко върви по план, златото се промива с цианиди. Заради високия риск от екокатастрофа и ръст на заболеваемост и смъртност на населението, концесиите за добив на злато от чужди "инвеститори" възлиза на непосилните заробващи условия от 0,5% концесионна такса срещу несигурността да добият нещо от най-богатото златно находище в Европа.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Родопите има доста хора, които се занимават нелегално със златодобив по малки рекички и деренца. Някой от тях е направил белята. Опущил е материала.
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До изкуфелия пенсионер 21Е то това злато си беше там и при комунизма бе. Защо великия бай Тошо не го извади тогава та да си плати борчовете?
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отровата идва от правителството .Там има 240 отровни змии .
19
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само в България златото е подарено и базите са безплатни за Америка .Освен това дори платихме пари за самолети които ги няма и на проект .Да не говорим че с добитото злато можеше да купим от Путин сто самолета мигове .Ама го дадохме на Америка пък тук пенсионерите хляб и мляко търсят .
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съд и затвор за виновните.
17
1
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
БАЛКАНЪТ ПЕЕ ХАЙДУШКА ПЕСЕН
16
0
 
11
 
! Отговори
Метал преди 4 години
Малей екологична катастрофа птиците и жабите покрай реката са обречени .Рибата е отровна която е останала жива !Не яжте риба от Марица много умряха вече .И още ще отровят !Няма екологичен добив на метал !Не е измислен метод дето да не трови хората при добив на мед и злато.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е правилно да се спира пиенето на тази вода , ПРосто трябва да накарат Ревизоро и колегите му министри , заедно с депутатите да пият от тази вода ,докато се пречисти ...истината е ,че на "ени наши бизмесмени" им даваме да правим каквото си искат , а после с пари на данъкоплатците се опитваме да чистим поразиите
14
1
 
11
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ВАЖНО Е ДА ИМА РЪСТ НА ИКИНОМИКАТА
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бегето отива към нищото. Скапайтегендари. Кой не скача е червен
12
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Системно унищожяване на ресурсите на страната ни. Тровене на хората и пълнене на нечий джоб.. А народа - бееееееее
11
1
 
15
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 4 години
Цианид се употребява само при добив на злато....Дреме им на разбойниците ( назовавам ги общо)за народа и Природата. И по лошо ще става в продадена и поробена БГ
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
с цианиди се добива злато,кой в района вади руда с наличие на злато,и нали няма флотационна фабрика тук,нали го изнасяха във вид на руда,или греша,докога ще ни щибат в собствената ни страна,веднага да се прекратяват всички концесии на природни богатства,те са си наши,когато решим ще си разработим сами и всичко ще е за нас,може да не е сега,може и след 20 г,нека си стои,няма да избяга,ще го вземем