Доброволната карантина - за сметка на отпуската на работника

Личните лекари носели отговорност за наблюдението в домашни условия
Обновена: 27 фев 2020 11:18 | 25 фев 2020 20:15, Петя Славова
200
Доброволната карантина - за сметка на отпуската на работника
Снимка: БГНЕС

Платен или неплатен отпуск трябва да си пуснат хората, които се връщат от високорисковите райони и има съмнение, че могат да са болни от коронавируса. За тяхното наблюдение в домашни условия носят отговорност общопрактикуващите лекари. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, след провелото се заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, предава БГНЕС.

"Когато гражданин влиза на територията на страната имат два варианта. Единият е когато те имат температура и термокамерите констатират, че те имат температура. Веднага здравните органи ги поемат и те постъпват в определените здравни заведения. Във втория случай когато гражданинът е минал през контрол и не е бил с температура, но идва от Китай или друг район, засегнат от коронавируса той се прибира в жилището си и там стои 14 дни под карантина като е под наблюдение на личния лекар", обяснява Ананиев.

Още по темата

Попитан дали на тези хора ще им бъде издаван болничен лист, той каза, че в този случай няма как да им бъде издаден такъв, защото няма установена болест и не е налице нормативно основание, на което да му се даде болничен лист.

"Два са възможните варианти – или платен или неплатен отпуск през тези 14 дни", уточнява Ананиев и добавя, че разчитат на съвестта на хората доброволно да остават под карантина у дома, както и че първата му работа е да се обади на работодателя си и да го информира, че е дошъл от опасен район и, че му се налага да си остане у дома.

"Близките на човека, останал под карантина ще продължат да ходят на работа, но той трябва да се затвори в една стая и да не комуникира по традиционния начин в този 14 дневен период", обяснява министърът.

От своя страна социалният министър Деница Сачева коментира, че ще бъде обсъден вариантът Наредбата за работното време и отпуските да бъде променена.

"Ще поставя този въпрос да бъде обсъден и да има координационен механизъм. В момента обръщаме повече внимание на медицинската част, а управленско-организационните аспекти още са неясни. По-скоро смятам, че трябва да има координация на регионално и национално ниво. Не на последно място смятам, че трябва да бъдат включени по-активно и личните лекари в преценката кога хората трябва да останат вкъщи", заявява министър Сачева.

 Според нея е по-наложително да има ясен национален координационен механизъм на всички институции, защото проблемът, с която и да било пандемия е както медицински, така и свързан с общата система на здравеопазването и икономически.

"Нали разбирате, че ако всички масово в паника излязат в отпуска това също ще има сериозни икономически поражения. Трябва да действаме много внимателно в това отношение“, коментира тя.

На въпрос защо лични лекари не знаят как да действат в случай на човек, за който има съмнение, че е болен от коронавируса, здравният министър Кирил Ананиев, посочва, че на страницата на министерството са публикувани точни инструкции как да действат при такива случаи, както и че регионалните здравни инспекции трябва също да са ги инструктирали.

А по отношение на горещия телефон, с който връзката е много трудна, Ананиев посочва, че на ден получават над 100 обаждания дневно и на това се дължи постоянният сигнал "заето", който чуват хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
1
 
! Отговори
пенсионер преди 4 години
До Ха ха ха,Според твоята логика излиза,че не карантината е важна,а дали ще е с болничен или отпуска.Заради такива като теб,е най-добре карантината да е с болничен и на легло,в болницата!
174
1
 
7
 
! Отговори
Нещастни управници преди 4 години
Държавата тотално е абдикирала от своите ангажименти! Прехвърля цялата тежест на хората които си плащат осигуровки! Следователно тя нарушава обществения договор с тях! Което дава право на гражданите да освободят от длъжност представителите на държавата и да назначат нови!!!
173
1
 
11
 
! Отговори
ОСВЕДОМЕН преди 4 години
Доброволната карантина - за сметка на отпуската на работника НЕ СТЕ ЛИ МАЛКО НАГЛИ И ЩО НЕ ВЪРВИТЕ НА ......
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 188Той си има мис-ка. Тия хипопотами ви ги е сложил за вас да ги гледате, атракция един вид.
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ли пък не - отпуска. Ако причината е била служебно пътуване ще ми ги платят като работни дни всичките! Държавна или частна работа няма никакво значение! Стига сте говорили глупости!
170
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Боко къде ги намира тия грозилища?!? Хайде крадат, лъжат, нагли са ок! Вземи поне некое хубаво девойче да радва окото! А те бате сложили некви такива Цоцолани....ужасно е!
169
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонименболнични и сега вземат само работещите на държавно, в частните фирми хората работят болни защото не смеят да вземат болнични така ще е каквото и да се случва...
168
0
 
10
 
! Отговори
Всъщност преди 4 години
Преди малко по Нова Томислав Дончев опроверга невежия си колега и каза, че ако личният лекар прецени на база на възраст, регион на пътуване, имунитет и т.н. може да даде болничен за карантина. Когато счетоводител е министър на здравеопазването нещата са по-сложни.
167
0
 
3
 
! Отговори
Тарзан преди 4 години
Гладът е по-силен от съвестта....
166
0
 
12
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
За невежият министър:1. парични обезщетения за:а) временна неработоспособност поради общо заболяване, трудова злополука и професионална болест, за санаторно-курортно лечение и при належащ медицински преглед или изследване, карантина, отстраняване от работа по предписание на здравните органи, гледане на болен или на член от семейството под карантина, належащо придружаване на болен член от семейството за медицински преглед, изследване или лечение, както и за гледане на на здраво дете, върнато...
165
1
 
8
 
! Отговори
Ха ха ха, преди 4 години
тогава ще пламнем всички.От 20 дни отпуска да загубя 14 няма да стане .Отивам си на работа ,пък каквото ще да става.
164
0
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
"уточнява Ананиев и добавя, че разчитат на съвестта на хората доброволно да остават под карантина у дома" Понеже вие сте съвестни и разчитате на хората да си изразходват отпуската заради други? Хората са егоисти бе ***. Много малко ще го направят! А вие сте ***! Нямало основание. Когато човек се обучава му се дава отпуск за преиода на обучение, когато е на изпит, също, когато пише дипломна работа също. А при епидемия няма основание за карантина и ти разчиташ на съвестта? Ти си ***.лоумен бе
163
0
 
42
 
! Отговори
Цкжкжкжк преди 4 години
Държавата тотално е абдикирала от своите ангажименти! Прехвърля цялата тежест на хората които си плащат осигуровки! Следователно тя нарушава обществения договор с тях! Което дава право на гражданите да освободят от длъжност представителите на държавата и да назначат нови!!!
162
0
 
39
 
! Отговори
Chccjcjc преди 4 години
Тия счупиха ***! Каква е тая доброволна карантина дето я няма в никой закон?!?!?
161
0
 
11
 
! Отговори
Точно и ясно преди 4 години
Както казва другаря Иречек още през 19 век-в България можещите,водещи от незнаещите вършат невъзможното за благото на неблагодарните.Население от 2 млн е разделено на три групи-бивши,настоящи и бъдещи министри.Иоще-българин с българин не може да се разбере.Преследват се един друг и се стремят да развалят работата на другия.Отнасят се мило с чужденците,но бедата е,че се отнасят лошо със своите....нищо ново.
160
0
 
39
 
! Отговори
Ванката преди 4 години
Напротив - има в наредбата основание за болничен при карантина и доста родители са го ползвали при шарка, скарлатина и пр.! Министърът да не се прави на улав... Никой няма да си вземе отпуск за да пази другите, след като никой няма да му храни къщата.
159
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако нямам отпуска и нямам пари, няма да си взема неплатена. Аз така или иначе ще съм болна. Какво ми пука, че ще заразя останалите? Изключително глупаво предложение. Разчита се на съвестта на гражданите, а не на държавата. А ако освен държава, няма и съвест?
158
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пенсиите са малки, защото държавата раздава пари на хора без стаж: дава на деца с увреждане 930 лв, отделно дава социална пенсия на деца над 18 години 159лв, дава финансова подкрепа от социални грижи 206 лв. за хора без стаж. Отделно на майките -калпазани дава пари за личен асистент. Ами един лекар начинаещ или един млад човек не получава толкова много. Кресливите женички като чуят думата работа и почват да искат оставка. Ай стига наглост, нагли майки. Хората 45години работят без болнични дори
157
3
 
11
 
! Отговори
Пенсия от Тръмп преди 4 години
Банкянският СПИН Бойко Методиев Борисов ще му сърбате попарата на бистришките комунистически баби и дедовци от уж можещите червени комунисти като Министър Кирил Ананиев и прочие дето като ударили 80-те се сетили че трябва да крадът на поразия с подкрепата от ГЕРБ и да са милиардери за отвъднотоИстината е че след 25 години ще бъдат ОТМЕНЕНИ ПЕНСИИТЕ и Бойко се подготвя за фалита на НОИ като насърчава ненаситната алчност на рухнали дърти червени комунисти от неговото БКП за сметка на ДЕЦАТА Ви
156
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е явно логиката е,че ако човек оцелее липсата на отпуска ще му е най-малкия проблем.Лягаш в къщи и чакаш оная с косата.Ако те прибере е все едно имаш ли отпуск,платен ли е или не е.