От болницата в Раднево: Кога медиците ще получат заплатите си?

Управителя на болницата остана за постоянно в ареста
25 фев 2020 10:10, Ния Христова
14
От болницата в Раднево: Кога медиците ще получат заплатите си?

Управителят на болницата в Раднево остава за постоянно в ареста, съобщи bTV. Срещу нея е повдигнато обвинение за длъжностно присвояване в големи размери. Освен нея бяха задържани още служителка, която е отговаряла за работните заплати и шофьор на здравното заведение.

Болницата в Раднево вече е задлъжняла в размери между 1,4 млн. лв. и 1,6 млн. лв. От тях 800 000 лв. са задължения за заплати и осигуровки.

Три от отделенята не работят въпреки, че не са закрити. По този начин продължават да се трупат разходи за заплати и осигуровки. Работят само четири отделения, а болницата остана без управител и ръководно тяло.

Здравното заведение остана и без болнична храна. Кмета е издал заповед закуските, обядите и вечерите да се приготвят от социалната кухня.

Шофьора и началничката ТРЗ са обвинени за пране на пари и присвояване на големи суми, а главната счетоводителка, която е под домашен арест, е обвинена за присвояване на суми.

Персоналът на болницата сподели, че трудно се оправя от заплати. Част от служителите смятат да напуснат.

В сряда ще се предстои общинска сесия, на която ще се избере нов управител на болницата, който да подпише нов договор с НЗОК.

"Проблеми в тази болница очевидно има от няколко години и въпросът е какво е правила общината относно контрола върху дейността на болницата. Всички по-малки общински болници са в по-тежко финансово състояние, но тук се прибавят и престъпни дейности", коментира Мими Виткова, бивш здравен министър и председател на Асоциация на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване.

Още по темата

Тя смята, всичко, което се е случвало в болницата, няма как да не е било обществено достояние.

"Информацията не даде толкова отговори, а повдигна нови въпрос - защо Агенцията за национална сигурност се занимава с болницата в Раднево, както и защо разследването е възложено на НСлС, която по закон трябва да разследва случаи с изключителна правна сложност или извършени извън страната", каза Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Това нямаше да се случи, ако своевременно беше извършена приватизация на тези лечебни заведения. Това не се направи през години и сега берем плодовете на едно лошо решение", сподели той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 4 години
Разгрома на БГ и всичко българско продължава с пълна сила чрез кражби и разпродажби. На ви Капитализъм,на ви Демокрация....
8
1
 
4
 
! Отговори
до 154 преди 4 години
До АнонименДругарю нямаш си представа какво крадене беше при бай Тошо и БКП. Денонощтно се крадеше от заводи, ТКЗС-та, болници и всичко от което може да се влачи. Стигнаха до там комунистите , че жени си пъхаха в гащите краве масло и кашкавал в хранителните фабрики. По лошото е , че нямаше никакви наказания, защото партийния секретар викаше, оставете жените.
7
0
 
7
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Сега като и треснат една условна присъда с 3 годишен изпитателен срок ела да видиш.
6
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е наследството на БКП на бай Тошо. Хората бяха научени да крадат от всички държавни структори. Иначе в такова малко градче всичко се знае, но всеки краде и си трае.
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма място до което да не се е докопала крадливата герберска ръка.Краде се от всичко ,навсякъде и по много.Краде се в несвяст ,като за световно.Болниците са само част от голямото герберско крадене.
4
1
 
5
 
! Отговори
Няма такава държава преди 4 години
Ако дойдат прокурорите в Ямбол ,да видят пък тук как един пияндурник-гербераст окраде болницата ,тези в Раднево ще ги провъзгласят за светии...
3
1
 
10
 
! Отговори
Дебел депутат преди 4 години
Да отиват да берат маслини в икономически изостанала Гърция,пари тук за вас няма.
2
0
 
10
 
! Отговори
До кога??? преди 4 години
ако парите за тези климатици , дето са ги накичили като в Бронкс, ги бяха похарчили за цялостна климатизация със сигурност щеше да им е по-евтино, ама пусто крадене.
1
0
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
НА ВРЪБНИЦА