Специалисти: България не е подготвена за коронавирус

Правим много малко за профилактика на населението, смятат те
Обновена: 27 фев 2020 11:17 | 25 фев 2020 22:30, Петя Славова
107

На територията на страната няма регистрирани случаи на коронавирус. Властите у нас свикаха кризисен щаб и взимат превантивни мерки.

"Засега в България няма установени случаи с коронавирус, но ние трябва да имаме готовността. Беше направена демонстрация, която страхотно приличаше на спасяване от особено опасни инфекции", каза бившият директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков в предаването "Денят ON AIR".

Според председателя на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев, ние не знаем как да реагираме срещу коронавируса, защото светът и науката знае много малко какво да прави.

"Ние, като държава, много малко правим за профилактиката и информирането на населението. Говорим си само за профилактиката колко е важна, но тук няма ясно разписана политика за истинска такава профилактика и за здравно образование. България е на последно място по ваксинационно покритие за грип, което се доближава до най-бедните африкански държави", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

Д-р Хасърджиев посочи, че в Европа има държави с 90% от населението, което се ваксинира за грип всяка година, а тук са под 3%.

Още по темата

"Работодателите не трябва да допускат никой, който има съмнение за грип. Тук не сме подготвени, не се мисли за тези неща, тук се мисли за това кой краде от болничните, а когато дойде истинската опасност - правим кризисни щабове. Трябва да има постоянно действащи структури, постоянно образование и подаване на информация към хората как да се пазим от тези неща", категоричен е д-р Хасърджиев.

Доц. Спас Спасков допълни, че трябва да се научим да спазваме лична хигиена и хигиена на общуване, а когато имаме здравен проблем - да се ограничим в контактите си, да не се събираме в големи групи.

Не всяка кашлица ще е коронавирус, посочи той.

"Човечеството е имало няколко световни трагедии. Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец. Пандемиите са циклични, те се повтарят. Коронавирусът също има потенциал да се превърне в пандемия", коментира д-р Станимир Хасърджиев.

Доц. Спасков посочи, че основният проблем на коронавируса е, че той е изненада за нас и ние знаем малко за него.

"Нас ни плаши незнанието. Има нежелание в хората да се ваксинират", каза още той.

Според д-р Хасърджиев голям проблем в хората е, че заради страха си те са склонни да премълчават, ако са имали контакт със заразен човек или са били на място, където има случаи на коронавирус.

"В момента са поръчани още 5 хил. теста, но има и един проблем - те са недостатъчно и не е възможно всички искания да бъдат покрити. Производителите не могат изведнъж да задоволят това масово искане на такъв продукт", категоричен е доц. Спасков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
0
 
7
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Е 30г демокрация и не сме готови Това си е чиста лъжа
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аааа,подготвени сме.Всичките 240 хрантутника,че +1000 около тях,знаят много добре как се крадат,сега му викат присвояване,на пари и то в особено големи размери.А те говорят за някакъв си вирус.МНОГО ВАЖНО.
78
0
 
4
 
! Отговори
Рътътъ преди 4 години
Е сега ни оправиха станахме милион и половинаИ то защото сме подготвени Ами ако не бяхме с
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що пък да не е подготвена. Имаме чесън, ракия, билки. Китайският посланик в Москва каза, че най-добри резултати е дало лечението с китайска традиционна медицина. Е пък ние си имаме българска такава. Наздраве! Кукерите забравих.
76
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е абсолютно подготвена, за смешния вирус, с който плашат добитъка.Редица специалисти и здравни служби се изказаха, че България е подготвена.Червените сайтчета разбира се твърдят съвсем друго.
75
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В малайзия и филипините доктори посрещат всеки турист, а в България на летището ги блъскат като кокошки на опашка и най-вероятно ги карат да пишат на хартия декларации, че не са са болни, все едно пък ще знаят ако са.
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И заглавията ви са такива! Свежи, оптимистични, а текстът под тях - само полезна информация.
73
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
То България за какво ли е подготвена. Сложили едни термокамери, които са неефективни, и това е.
72
1
 
40
 
! Отговори
Молете се преди 4 години
България не е готова за нищо. 10 сантиметра сняг я блокират. Молете се да се размине. Когато в Западна Европа имаха готови болнични крила специално за коронавируса, в БГ още нямаха тест за болестта. Пълна трагедия.
71
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да пази Господ!!! Иначе ако чакате българи да са готови за нещо, по-хубаво си копайте гpoб и се заравяйте сами. Относно летищата, там от десетилетия се работи САМО с връзки. Как очаквате някой да мисли адекватно?
70
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само едно не ми е ясно, защо никаде няма снимка на тоя"вирус", говоря за истинска снимка, от електронен микроскоп, защото това което показват, една топка и стърчащи от нея нещо като иглички не е снимка а е компютърна анимация.
69
0
 
28
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
"Специалисти: България не е подготвена за коронавирус"Че кога ние сме били подготвени за някакво събитие.Винаги се върви след събитията,които като правило са трагични.Тогава се декларира вземане на мерки,кършене на ръце,посочване на виновните,обещания и като правило безрезултатно.Просто българските институции са специалисти по нищоправене.Та чиновниците да не са назначени на тези постове ,за да работят?Те просто са поставени там по съответната партийна повеля,просто,за да вземат заплата.
68
1
 
18
 
! Отговори
Пародия на държава преди 4 години
При министър Калинка със старческа деменция и мислене да спести някой кирлив лев на аверите на шайката какво искате. Най-добре ще е да ни удари яко и да избие дъртите другари от ДС и аверите им мутрокомуняги. Всички са 55-60+.Кеф. Явно Ванга е била права че Короната ще оправи България 2020.
67
2
 
11
 
! Отговори
Митев преди 4 години
Този г-н Хасърджиев съм го гледал по телевизията няколко пъти. Много го бива да говори глупости , но с АВТОРИТЕТ! Поредното НПО, което само дрънка хлопките. Четох за него в Нета. Не видях в коя болница работи. Явно е видял болен само на снимка. Дипломата не го прави лекар. Между доктор и лекар има балкан разлика.
66
2
 
14
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 4 години
По всичко личи, че този вирус не е по-страшен от ежегодния грип по това време на годината. Ако сравните данните, грипът тази зима е убил повече хора от коронавируса, но за него не се пише. Не е интересен за медиите, които се хранят от вашата паника. Изсмукват я като вампири.У нас няма регистриран случай на коронавирус. Само в Свероизточна България има поне три смъртни случая от грип, за които знам. Сигурно има и такива, за които не знам. Така е всяка година. Очевидно не е толкова страшно.
65
0
 
25
 
! Отговори
Светозар преди 4 години
" Най-скорошната беше с т.нар. "испански грип" 1935 г. Той заличава 1/3 от населението на Земята за месец."=================================================Тъй като ги пишете такива, чувате ли се какво говорите ? Испанския грип е бил през 1918 - 1920 и не е унижощил 1/3 от населението на Земята и то за един месец. Това и чумната епидемия не е правила. Не говорете глупости.
64
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всяването на паника е престъпление, другарки и другари. Смъртността на този вирус не е 30%, а около 2,5-2,7% по официални данни, което е леко завишение, защото за заболели се приемат само тези, при които вирусът е доказан лабораторно, което намалява изкуствено бройката. Тези които карат вируса леко или безсимптомно, не се броят, защото не се изследват. От др страна умрелите са доказани болни с усло нения. При тях няма грешка. Реално смъртността е между 1% и 2%, и то основно старци и хроници.
63
1
 
12
 
! Отговори
медиен терор преди 4 години
Нека тези специалисти да кажат коя ктрана в света е готова за коронавируса? Няма готови. А лешоядите надушат ли кръв, стават бикове. От сутрин до вечер по всички медии се говори едно и също, нажежава се обстановката, тероризира се и се плаши населението. И всяка медия първа е съобщила определена новина. Ако не беше толкова тъжно, щеше да е много смешно. Спрете да говорите едни и същи неща, Една лъже повторено 100 пъти, става за някои истина. Че е страшно, страшно е , но като говорим едно и също
62
2
 
8
 
! Отговори
Здравна каца преди 4 години
И сега, кой ще плаща болничните.
61
0
 
15
 
! Отговори
уау преди 4 години
Какви специалисти са тия бе, защо говорят глупости. Испанският грип е заразил, а не заличил 1/3та от населението. От тях около 10% са починали. И това се е случило през 1918, специалисти !