Какви документи са ни нужни за регистрацията на газова уредба?

Сигнали за опашки пред КАТ идват от цялата страна
26 фев 2020 08:50, Ния Христова
38
Какви документи са ни нужни за регистрацията на газова уредба?
Снимка: БГНЕС

Шофьорите у нас се втурнаха към КАТ след масовите проверки на газовите уредби на автомобилите от "Пътна полиция", съобщи bTV.

През 2014 г. се прие закон, който изисква автомобилите на повече от един вид гориво да бъдат с нови талони. Малка част от шофьорите обаче са ги сменили.

Сигнали за опашки пред гишетата на КАТ идват от цялата страна. В столицата също става бавно подаването на документи. Вписването на газова бутилка в талона отнема минимум три часа.

Шофьорите, които се притесняват от глоби, търсят помощ и от сервизите. От Асоциацията на автогаз сервизите разясняват, че бутилки, монтирани преди 2014 г., по закон само се регистрират.

"Преди 2014 г. в нито един нормативен документ не е отразено, че талонът трябва да бъде сменен. Единственото условие е било, което все още остава, при ГДП системата да е вписана в талона за ГДП, където е споменат номерът на бутилката. И нищо повече не се прави", поясни Георги Илиев, зам.-председател на Асоциация на българските автогаз сервизи.

Ако монтажът на бтилката е след това, имате срок от три години да смените талона си, защото при установено нарушение ви чака глоба.

"След като ви е монтирана газовата уредба, до следващия годишен технически преглед трябва да се направи т.н. първоначална проверка на газовата уредба. Така нареченият "розов лист" - това търсят всички. След издаване на този розов лист срокът за вписване в талона на автомобила в КАТ е три години", допълни Илиев.

Глоби ще се правят и при газови бутилки с изтекъл експлоатационен срок, който обикновено е 10 години.

Акцията на „Пътна полиция“ е до 28 февруари, но проверките ще продължат и след това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
30
 
! Отговори
Agenta преди 4 години
Цялата ситуация е Поп-фолк. Не сд занимавайте с глупости, минала ли е технически преглед значи всичко е наред според закона ..
10
5
 
23
 
! Отговори
Инженер преди 4 години
А друг е въпроса,че по сервизчета им слагат газови уредби всякакви неграмотници хванати от пътя и които нямат представа какво изобщо вършат...само за заплатата са там!Къде има училище където издават дипломи за завършено образование по монтаж на газови уредби?Къде бе?
9
1
 
29
 
! Отговори
Тураник преди 4 години
Цял ден обикалях по газаджия, КТП и къде ли не заради тази простотия. Накрая ми писна и отидох в КАТ. Офицера ,който стои там на прегледите ми каза - Всичко без да регистрираш в талони си ти е наред. Имаш преглед и това е. Преди 2014 не се вписват в талоните! Не се връзвайте на газаджии и сервизи.
8
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не ми е ясно с какво ще стане по-безопастно когато се регистрираш, че си на газ и го отбележат в талона. Това си е пълно безумие минаването на ГТП за газовата уредба за което се плаща допълнително не им стига и са решили да приберат още едни пари.
7
0
 
54
 
! Отговори
Ох преди 4 години
Поредното безумие на МВР и КАТ. Вместо да следят за нарушения по пътищата и да няма катастрофи те надничат по багажници и колите. Всичко Мара втасала та до това опряха. Поне да признаят, че това е поредното изпразване на джобовете на собствениците и пълнене на касичката на ония 240.. хрантутници.
6
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не можахте ли да отложите малко срока?Точно сега със задаващия се пик на коронавируса ще катщрате хората да видят по опашки.
5
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
дДкументи ? Само един розов лист хахахахахха абе еййййй журналяяяяя научете се да обуславяте заглавието с написаното ви излияние след това а не бля бля бля!ПОСЛЕДНО ... КВИ ДОКУМЕНТИ ТРЯБВАТ - ПОСОЧЕТЕ ТОЧКУВАНО!
4
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лобистчетата с газовите си сервизчета !Там е заровено кучето!В Тиквария всичко е корпоративен интерес!Гладни и нямат наяждане!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Бг ,никога не знаеш ,откъде ще те полази !!....карам луксозен цип ,на газ!?:))))
2
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво им уйдисвате на милиционерските тъпотии? Карайте си колите и хич да не ви дреме. Данчо КАТерицата от глад ли да умре.
1
57
 
8
 
! Отговори
хи-хи-хи преди 4 години
Карайте на газчица за да ви е евтино...........и сега се редете на опашки, понеже сте тарикати.