Частник загради част от двора на БАН

Учените от Академията излязоха на протест
27 фев 2020 11:20, Ния Христова
58
Частник загради част от двора на БАН
Снимка: БГНЕС

Частен собственик загради част от двора на БАН и предизвика учените да излязат на протест, съобщи bTV. Те твърдят, че заградения имот е придобит неправномерно. Собственикът обаче е предоставил документи, че земята е негова.

Става въпрос за площ в парка на БАН - между „Цариградско шосе“ и ж.к. „Младост 1“. Площта на парка е около 800 дка.

"Това от 60 години е терен, който е даден на физическите институти на Българската академия на науките да се прави наука с всичката инфраструктура, която е необходима и изградена тук. Миналата седмица се оказва, че в нашия имот се появи ограда. Тази ограда ограничи една част от имота ни. Трябва ясно да кажем, че се води съдебен спор. Заведен е през юни в Районния съд, така че не виждам никакво основание да се слага ограда тук", коментира Димитър Тонев, зам.-директор на Ядрения институт към БАН.

Учените са сигнализирали прокуратурата, полицията и общината.

Въпросът, който остава неизяснен, е как тези имоти стават частна собственост. Оказва се, че собствениците са прекупвачи на реституирани парцели.

Стефан Стефанов, кмет на община Младост, обясни, че съгласно Подробния устройствен план територията е и многофункционално предназначение: "Конкретно имотът е с предназначение за общежитие. При нас е дошла преписка от легитимния собственик на имота – искане за издаване на услуга виза за изграждане на надземен паркинг. Обикновено това е нещо, за което като кмет на Младост съм твърдо „за“. При положение че досега не е реализирано това, което планът предвижда, може да бъде изграден паркинг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В БАН НЕ ПОЗНАВАТ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ ЗАЩОТО ТАМ КОМУНИЗМА НЕ СИ Е ОТИШЪЛ, КАКВО Е ТОВА ЧАСТНА СОБСТВЕНОСТ? ТАМ ВСИЧКО Е СОБСТВЕНОСТ НА ДИРЕКТОРА ХАХАХА ДОРИ ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА НЕ БЕШЕ ТАКЪВ БАРДАК.
17
5
 
6
 
! Отговори
за 14 преди 4 години
До АнонименТова го преценява държавата. БАН не се интересува от апетитни и неапетитни имоти, БАН не е агенция за недвижими имоти, БАН прави наука. Това че в БАН има хора мислещи "имотно" и смятащи държавната собственост за своя, както правят много директори е проблем на БАН и на държавата, а не решение. БАН е държавна научна структура, не е частна.
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам скоро и на едното поле на националния стадион да изникне хотелче, аааа общежитие с читалище исках да кажа.
15
6
 
11
 
! Отговори
.!. преди 4 години
Ами откакто гешефтара махна законния кмет на Младост Иванчева, и строежите почнаха! Паркинги, кмета бил съгласен! Ама то имота бил от 60г на бан даден! Абе няма такова нещо! Ама колко такива имоти "частни" бяха преебатизирани по едни такива начини! Едва ли гешефтара знае! И да номер 8 къде къде по-добре е да се направи паркинг на едно такова място отколкото да се развива наука! *** здраве да е! явно друго по тия прокълнати и забравени земи няма какво!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 6Да, ама "еквивалентният имот" не се намира на такова апетитно местенце.Но и във връзка с него изниква същият въпрос - какво ще прави БАН с "еквивалентният имот", след като толкова години не е направила нищо с този, за който днес протестира?
13
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В тая площ от 800 дка, заграбена от хората от комунистическия режим и дадена на БАН за "наука", каква наука се прави на 800 дка. Някакви бараки и Атомен реактор. Това място постепенно ще бъде застроено, защото е златен терен, а би могло да се направи ПАРК. Парк,бе Неразумний Юроде...
12
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
бан ще се оправи когато си отидат всички социалистически "учени"
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОГАТО КОМУНИСТИЧЕСКАТА ДЪРЖАВА КРАДЕ ИМОТИТЕ НА ХОРАТА ПОСЛЕ ВЪЗНИКВАТ ПРОБЛЕМИ. КОМУНИСТИТЕ ОТ БСП ДА СЪБЕРАТ ПАРИ И ДА ПЛАТЯТ ЩЕТИТЕ НА БАН ПРИЧИНЕНИ ОТ ПРЕСТЪПНИЯ КОМУНИСТИЧЕСКИ РЕЖИМ, ВМЕСТО ДА ОРГАНИЗИРАТ ПРОТЕСТИ.
10
5
 
12
 
! Отговори
За това ги бива преди 4 години
Да излязат на протест, а също и да викат "Дайте ни, искаме, малко ни давате!"За "ефективността" на днешната БАН няма смисъл да започваме разговор, каза се много, но продължаваме да хрантутим пълчища връзкари.Днес говорим за един имот. БАН най-напред да отговори как оползотвори това чуждо богатство, което някога е било отнето от някого и впоследствие е било дарено на хрантутниците. Те обаче са свикнали сдъвкано да им се слага в ненаситните усти. Каквото не ползват, не го дават, нали имат внуци?
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 8:Чакай от умрял писмо. Ти все едно не знаеш къде се намираш - в Сомалия на Европа, блатото на ЕС
8
4
 
6
 
! Отговори
за 1 преди 4 години
До АнонименАко се окаже че сградата на БАН е частна, значи е частна. Но имотите на БАН са държавна собственост. Те се на на учените, нито на институтите. В случая държавата връща частна собственост на частен собственик. БАН няма нищо общо с казуса, освен че държавата трябва да обезщети БАН с друг имот - държавен.
7
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Протестиращите учени от БАН да предоставят своите дворове за нуждите на БАН.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ИМОТЪТ СИ ИМА СОБСТВЕНИК, ДЪРЖАВАТА МУ Е ВЪЗСТАНОВИЛА СОБСТВЕНОСТТА. ДЪРЖАВАТА ДА ПРЕДОСТАВИ НА БАН ДРУГ ЕКВИВАЛЕНТЕН ИМОТ. ДА НАСТРОЙВАТ ХОРАТА СРЕЩУ ЧАСТНАТА СОБСТВЕНОСТ Е ГЛУПОСТ.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оствете човека да си бере двора на спокойствие.
4
2
 
3
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 4 години
ПОНЕ ДА БЕШЕ ИЗЧАКАЛ ДА ОТМИНЕ ВИРУСА
3
5
 
10
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Паркинг срещу наука ! Браво на тоя кмет, пожелавам му утре децата му да ги учат калайджии или прекупвачи..... То не, че БАН отдавна е забравил как се прави истинска наука и упорито бяга от модернизация.
2
3
 
10
 
! Отговори
BB преди 4 години
КРАДЦИ НЕЗЕМНИ А ГЕШЕВ АРЕСТУВА ТЕЗИ ОТКРАДНАЛИ АРПАДЖИКА
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този е платил където трябва и сега да не се окаже че и сградата на БАН е частна. Нали знаете, срещу заплащане стават чудеса.