Частник загради част от двора на БАН

Учените от Академията излязоха на протест
27 фев 2020 11:20, Ния Христова
58
Частник загради част от двора на БАН
Снимка: БГНЕС

Частен собственик загради част от двора на БАН и предизвика учените да излязат на протест, съобщи bTV. Те твърдят, че заградения имот е придобит неправномерно. Собственикът обаче е предоставил документи, че земята е негова.

Става въпрос за площ в парка на БАН - между „Цариградско шосе“ и ж.к. „Младост 1“. Площта на парка е около 800 дка.

"Това от 60 години е терен, който е даден на физическите институти на Българската академия на науките да се прави наука с всичката инфраструктура, която е необходима и изградена тук. Миналата седмица се оказва, че в нашия имот се появи ограда. Тази ограда ограничи една част от имота ни. Трябва ясно да кажем, че се води съдебен спор. Заведен е през юни в Районния съд, така че не виждам никакво основание да се слага ограда тук", коментира Димитър Тонев, зам.-директор на Ядрения институт към БАН.

Учените са сигнализирали прокуратурата, полицията и общината.

Въпросът, който остава неизяснен, е как тези имоти стават частна собственост. Оказва се, че собствениците са прекупвачи на реституирани парцели.

Стефан Стефанов, кмет на община Младост, обясни, че съгласно Подробния устройствен план територията е и многофункционално предназначение: "Конкретно имотът е с предназначение за общежитие. При нас е дошла преписка от легитимния собственик на имота – искане за издаване на услуга виза за изграждане на надземен паркинг. Обикновено това е нещо, за което като кмет на Младост съм твърдо „за“. При положение че досега не е реализирано това, което планът предвижда, може да бъде изграден паркинг".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
2 - преди 4 години
, ако не се ползват по предназначение, могат да бъдат отнемани.
57
0
 
5
 
! Отговори
1 - преди 4 години
Имотите на БАН струват 5 милиарда лева. Това установи международният одит, който се състоя през 2010 г.Въпросът е как се използват тези имоти.Каквото е дарено на БАН от частни лица, си е на БАН, но това не означава, че овластени шефове могат на воля да спекулират и да използват тези имоти за частните си нужди и за да уреждат свои близки. Някакъв контрол трябва да има. Но въпросните имоти са си на БАН.Парцелите и сградите, предоставени на БАН от държавата или от общината, ако не се ползват по
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оставам с впечатлението, че дори работещите в БАН в по-голямата си част не са много информирани за имотите на БАН и за това как те се използват, кой ги използва, кой какво печели от тях и т.н.
55
0
 
5
 
! Отговори
... за да я принудят преди 4 години
да напусне. Тя обаче вече нямала сили сама да тича да си урежда старчески дом.Последното, което чухме за нея беше, че ползва тоалетна при съседка, с която били приятелки. Оттам си наливала и вода. Това беше преди поне 15 г., може и повече. Всички коментираха скандала.Не разбрахме кой е искал да направи далавера с този златен имот на ул."Раковски" и с тази цел е подлъгал бабката.Не знам каква е била по-нататъшната съдба на тази жена, нито за какво се ползва днес онзи апартамент, още ли е на БАН
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Подлъгали старицата, че ще й дадат някое от маломерните жилища, с които БАН разполага в "Младост" и тя отказала жилището, което й предложили от Общината, когато други хора от БАН освобождавали стаи от този огромен апартамент и получавали общински.Накрая от БАН не дали нищо на бабата, а в Общината й казали, че щом два пъти е отказала общинско жилище, вече губи правото да получи такова. За капак от БАН изпратили работници да разбият тоалетните и банята в апартамента на Б.Филов, за да я принудят
53
0
 
5
 
! Отговори
Апартаменти ли? преди 4 години
Помните ли случая с този на Б.Филов, дарен на БАН? За него се вайкаха, че можел да бъде разделен на 3 жилища, но имал само 2 входни врати.Имаше разправии през 90-те години, служители на БАН не искаха да го освобождават, но някой искаше да го прилапа. Накрая се разбра, че са подлъгали нещастницана 80 г., която някога работила в БАН, останала без близки, оставили я да живее там в една стая, някой имал сметка да не се освободи веднага апартаментът. Нея подлъгали, че ще й дадат от маломерните
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преди 60 години мястото е било далеч от града, някъде в полето.Но сега е в самия град. Хората, които работят в този институт, да кажат дали реакторът представлява опасност.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерих го на картата, адресът е "Цариградско шосе" 72. Местоположението е приблизително между клиниката "Аджибадем" и "Интер експо център".Трябва да се пътува още, за да се стигне до "Младост 1А" и до "Дружба 2", ако си тръгнал на изток от центъра на София.Атомен реактор на такова място? В самия град?
50
1
 
7
 
! Отговори
Не разбрах преди 4 години
БАН ползва ли нещо от онова, което се намира върху тези 800 дка?Някой е написал, че върху терена има бараки и атомен реактор. Този реактор действащ ли е или е нещо, което е остаряло и не се ползва?Когато теренът е даден на БАН, наоколо имало ли е други сгради? Днес ситуацията променена ли е? Наистина ли там се осъществяват ядрени изпитания, както пише някой тук? Град с над 1 милион жители ли е мястото за такива изпитания?Материалът не дава пълна представа за реалното състояние на нещата.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само че семейното дете на този академик решило да направи от двата апартамента един и наредило да разрушат носещата плоча, върху която се намирал апартаментът на по-горния етаж. "Детето" пожелало да остане да стърчи от стената само едно парче от тази плоча, върху което била разположена спалнята му. Никой не посмял да гъкне и да протестира.Коментираше се как служебната кола със служебния шофьор на могъщия татко обслужвала "детето". В моето детство са ми показвали тази кола.Такива ми ти работи.
48
1
 
5
 
! Отговори
хе хе преди 4 години
Апартаментите зад "Електроника", значи?Аз пък израснах с кварталните коментари за случки в една от онези жилищни сгради с твърде големи апартаменти, които навремето са били строени за най-богатите хора. Доколкото знам, строила ги е австрийска фирма през 30-те години.После ги взели от богатите и ги дали на едни други хора. ДВА такива апартамента, намиращи се един над друг, били дадени на мастит академик, също толкова известен и всесилен през соца, както и онзи, когото споменава коментатор 45.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 38И аз знам истории за онези апартаменти. Много пъти са препродавани вече, не знам дали може да им се хванат дирите, освен ако не познаваш някой, който да е бил включен там от самото начало и да им знае спатиите.
46
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
ше са изядат взаимно ХИЕНИТЕ,налазили "столицата".."НЕМА,не ке се роди по-тъпо изделие от софиянче"..-българо-македонска народна песен,леко префразирана..
45
4
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 4 години
Колко пъти фамилията Сендов се среща в този жилищен имот?
44
3
 
9
 
! Отговори
В БАН преди 4 години
Няма учени. Не заблуждаайте хората. Има академици с 3000 лева пожизнена пенсия.
43
2
 
12
 
! Отговори
Nuclear blast преди 4 години
Ама там е полигон за ядрени изпитания, обяснете му на "частника" и сам ще се махне, с оградата барабар.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В 39:Грешка "Този", а не "Кози" :),извинявам се.Довечера мога да продължа дискусията, сега съм на работа.
41
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 4 години
На въпросния нов собственик едва ли държавата му е възстановила нещо поне на този терен. По-скоро иде реч за познатата ни от години схема с поредния "добросъвестен" (пре)купувач. Дали и доколко е такъв, остава въпрос на факти, доказателства и обективно проучване. Още повече,а и за разлика от много страни, у нас регресния иск в тази област е повече на хартия, отколкото факт. Сега важното е да се избърза със строителството преди евентуалното му сприране, пък после ще се доказва кой има/няма сестра
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 35Не правим тук политическа пропаганда, а говорим за безхаберието на БАН. Премиерът се е намесил, като е дал пустеещи в "Ив.Вазов" имоти, за да бъдат използвани за нещо полезно.
39
4
 
6
 
! Отговори
Кози кооперативен преди 4 години
жилищен имот беше завършен чак след промените. Някои от БАН-ските шефове, уредени там, просто продадоха въпросните свои нови апартаменти и направиха по този начин добър бизнес - хем тези допълнителни жилища не им трябваха, хем ги построиха с вече обезценяващите се български социалистически левчета, хем после продадоха апартаментите за долари на свободния пазар.А в жилищни имоти, подарени преди 1945 г. на БАН от богати хора, стари учени и държавници, бяха настанени техни близки, а не млади учени