Частник загради част от двора на БАН

Учените от Академията излязоха на протест
27 фев 2020 11:20, Ния Христова
58
Частник загради част от двора на БАН
Снимка: БГНЕС

Частен собственик загради част от двора на БАН и предизвика учените да излязат на протест, съобщи bTV. Те твърдят, че заградения имот е придобит неправномерно. Собственикът обаче е предоставил документи, че земята е негова.

Става въпрос за площ в парка на БАН - между „Цариградско шосе“ и ж.к. „Младост 1“. Площта на парка е около 800 дка.

"Това от 60 години е терен, който е даден на физическите институти на Българската академия на науките да се прави наука с всичката инфраструктура, която е необходима и изградена тук. Миналата седмица се оказва, че в нашия имот се появи ограда. Тази ограда ограничи една част от имота ни. Трябва ясно да кажем, че се води съдебен спор. Заведен е през юни в Районния съд, така че не виждам никакво основание да се слага ограда тук", коментира Димитър Тонев, зам.-директор на Ядрения институт към БАН.

Учените са сигнализирали прокуратурата, полицията и общината.

Въпросът, който остава неизяснен, е как тези имоти стават частна собственост. Оказва се, че собствениците са прекупвачи на реституирани парцели.

Стефан Стефанов, кмет на община Младост, обясни, че съгласно Подробния устройствен план територията е и многофункционално предназначение: "Конкретно имотът е с предназначение за общежитие. При нас е дошла преписка от легитимния собственик на имота – искане за издаване на услуга виза за изграждане на надземен паркинг. Обикновено това е нещо, за което като кмет на Младост съм твърдо „за“. При положение че досега не е реализирано това, което планът предвижда, може да бъде изграден паркинг".
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
5
 
! Отговори
2 - преди 1 месец
, ако не се ползват по предназначение, могат да бъдат отнемани.
57
0
 
5
 
! Отговори
1 - преди 1 месец
Имотите на БАН струват 5 милиарда лева. Това установи международният одит, който се състоя през 2010 г.
Въпросът е как се използват тези имоти.
Каквото е дарено на БАН от частни лица, си е на БАН, но това не означава, че овластени шефове могат на воля да спекулират и да използват тези имоти за частните си нужди и за да уреждат свои близки. Някакъв контрол трябва да има. Но въпросните имоти са си на БАН.
Парцелите и сградите, предоставени на БАН от държавата или от общината, ако не се ползват по
56
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оставам с впечатлението, че дори работещите в БАН в по-голямата си част не са много информирани за имотите на БАН и за това как те се използват, кой ги използва, кой какво печели от тях и т.н.
55
0
 
5
 
! Отговори
... за да я принудят преди 1 месец
да напусне. Тя обаче вече нямала сили сама да тича да си урежда старчески дом.
Последното, което чухме за нея беше, че ползва тоалетна при съседка, с която били приятелки. Оттам си наливала и вода. Това беше преди поне 15 г., може и повече. Всички коментираха скандала.Не разбрахме кой е искал да направи далавера с този златен имот на ул."Раковски" и с тази цел е подлъгал бабката.
Не знам каква е била по-нататъшната съдба на тази жена, нито за какво се ползва днес онзи апартамент, още ли е на БАН
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Подлъгали старицата, че ще й дадат някое от маломерните жилища, с които БАН разполага в "Младост" и тя отказала жилището, което й предложили от Общината, когато други хора от БАН освобождавали стаи от този огромен апартамент и получавали общински.
Накрая от БАН не дали нищо на бабата, а в Общината й казали, че щом два пъти е отказала общинско жилище, вече губи правото да получи такова. За капак от БАН изпратили работници да разбият тоалетните и банята в апартамента на Б.Филов, за да я принудят
53
0
 
5
 
! Отговори
Апартаменти ли? преди 1 месец
Помните ли случая с този на Б.Филов, дарен на БАН? За него се вайкаха, че можел да бъде разделен на 3 жилища, но имал само 2 входни врати.
Имаше разправии през 90-те години, служители на БАН не искаха да го освобождават, но някой искаше да го прилапа. Накрая се разбра, че са подлъгали нещастница
на 80 г., която някога работила в БАН, останала без близки, оставили я да живее там в една стая, някой имал сметка да не се освободи веднага апартаментът. Нея подлъгали, че ще й дадат от маломерните
52
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Преди 60 години мястото е било далеч от града, някъде в полето.
Но сега е в самия град. Хората, които работят в този институт, да кажат дали реакторът представлява опасност.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намерих го на картата, адресът е "Цариградско шосе" № 72. Местоположението е приблизително между клиниката "Аджибадем" и "Интер експо център".
Трябва да се пътува още, за да се стигне до "Младост 1А" и до "Дружба 2", ако си тръгнал на изток от центъра на София.
Атомен реактор на такова място? В самия град?
50
1
 
7
 
! Отговори
Не разбрах преди 1 месец
БАН ползва ли нещо от онова, което се намира върху тези 800 дка?
Някой е написал, че върху терена има бараки и атомен реактор. Този реактор действащ ли е или е нещо, което е остаряло и не се ползва?
Когато теренът е даден на БАН, наоколо имало ли е други сгради? Днес ситуацията променена ли е? Наистина ли там се осъществяват ядрени изпитания, както пише някой тук? Град с над 1 милион жители ли е мястото за такива изпитания?
Материалът не дава пълна представа за реалното състояние на нещата.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Само че семейното дете на този академик решило да направи от двата апартамента един и наредило да разрушат носещата плоча, върху която се намирал апартаментът на по-горния етаж. "Детето" пожелало да остане да стърчи от стената само едно парче от тази плоча, върху което била разположена спалнята му. Никой не посмял да гъкне и да протестира.
Коментираше се как служебната кола със служебния шофьор на могъщия татко обслужвала "детето". В моето детство са ми показвали тази кола.
Такива ми ти работи.
48
1
 
5
 
! Отговори
хе хе преди 1 месец
Апартаментите зад "Електроника", значи?
Аз пък израснах с кварталните коментари за случки в една от онези жилищни сгради с твърде големи апартаменти, които навремето са били строени за най-богатите хора. Доколкото знам, строила ги е австрийска фирма през 30-те години.
После ги взели от богатите и ги дали на едни други хора. ДВА такива апартамента, намиращи се един над друг, били дадени на мастит академик, също толкова известен и всесилен през соца, както и онзи, когото споменава коментатор № 45.
47
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 38

И аз знам истории за онези апартаменти. Много пъти са препродавани вече, не знам дали може да им се хванат дирите, освен ако не познаваш някой, който да е бил включен там от самото начало и да им знае спатиите.
46
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
ше са изядат взаимно ХИЕНИТЕ,налазили "столицата"..

"НЕМА,не ке се роди по-тъпо изделие от софиянче"..-българо-македонска народна песен,леко префразирана..
45
4
 
3
 
! Отговори
До 38 преди 1 месец
Колко пъти фамилията Сендов се среща в този жилищен имот?
44
3
 
9
 
! Отговори
В БАН преди 1 месец
Няма учени. Не заблуждаайте хората. Има академици с 3000 лева пожизнена пенсия.
43
2
 
12
 
! Отговори
Nuclear blast преди 1 месец
Ама там е полигон за ядрени изпитания, обяснете му на "частника" и сам ще се махне, с оградата барабар.
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В 39:
Грешка "Този", а не "Кози" :),
извинявам се.
Довечера мога да продължа дискусията, сега съм на работа.
41
1
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 1 месец
На въпросния нов собственик едва ли държавата му е възстановила нещо поне на този терен. По-скоро иде реч за познатата ни от години схема с поредния "добросъвестен" (пре)купувач. Дали и доколко е такъв, остава въпрос на факти, доказателства и обективно проучване. Още повече,а и за разлика от много страни, у нас регресния иск в тази област е повече на хартия, отколкото факт. Сега важното е да се избърза със строителството преди евентуалното му сприране, пък после ще се доказва кой има/няма сестра
40
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До 35

Не правим тук политическа пропаганда, а говорим за безхаберието на БАН. Премиерът се е намесил, като е дал пустеещи в "Ив.Вазов" имоти, за да бъдат използвани за нещо полезно.
39
4
 
6
 
! Отговори
Кози кооперативен преди 1 месец
жилищен имот беше завършен чак след промените. Някои от БАН-ските шефове, уредени там, просто продадоха въпросните свои нови апартаменти и направиха по този начин добър бизнес - хем тези допълнителни жилища не им трябваха, хем ги построиха с вече обезценяващите се български социалистически левчета, хем после продадоха апартаментите за долари на свободния пазар.
А в жилищни имоти, подарени преди 1945 г. на БАН от богати хора, стари учени и държавници, бяха настанени техни близки, а не млади учени