Преди старта на тол системата: Превозвачите на протест

По план системата ще тръгне от 1 март
27 фев 2020 16:50,
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


Превозвачите не се отказват от протестите, въпреки уверенията на кабинета, че тол системата стартира, но с гратисен период до 27 март.

Няколко десетки камиони се събраха на входа на столицата на Цариградско шосе. Те останаха до 16,30 ч. следобед, като не предвиждат да минават през града. Движението в района бе малко по-натоварено. Хората са притеснени как ще продължат да работят занапред.

Още по темата

Вчера собственици на фирми за автобусни и товарни превози обявиха, че спират превозните си средства в деня на тръгването на тол системата. По план от 1 март превозните средства с обща маса над 3.5 т ще ползват платени участъци от републиканската пътна мрежа на база на изминато разстояние, като плащат тол такса. Досега те имаха нужда от електронни винетки.

Превозвачите посочиха, че само една десета от общия брой лицензирани превозни средства са оборудвани с бордови устройства за тол системата. Те подчертават, че технически е невъзможно до 1 март такива да имат 70 хил. превозни средства. Предложението на превозвачите е отлагане на влизането в сила на тол системата или смесен вариант за таксуване в рамките на преходен период. Превозвачите имат несъгласия и с вариантите за ползване на бордовите устройства от компаниите, които ги предлагат. Към момента те могат да се вземат само на месечен абонамент, който включва и такса за обслужване, без вариант да се наемат или закупят.

От бранша обясниха, че едва онзи ден са разбрали, че фирмите доставчици ще начисляват месечен абонамент за ползваните бордови устройства. Националните доставчици работят на комисиона около 7%, т.е. тази сума се приспада от цената на винетките и тол таксите, преди да влезе в държавния бюджет. Въпреки това доставчиците товарят фирмите с наем за обслужване.

Именно от това се оплакаха превозвачите на срещата си с премиера Бойко Борисов вчера вечерта. На нея министър-председателят разпореди тол системата да тръгне "в рамките на тези 7%". Той даде срок до 27 март всички проблеми да се решат, но не уточни дали този период ще е гратисен за превозвачите, за да свършат всичко необходимо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фирмите.....ФИРМАТА доставчик, на КОИ. Има монопола на тока!
17
1
 
3
 
! Отговори
До 14 преди 4 години
Само че в Сърбия,Гърция и Макодония спираш пред гишето плащаш и тръгваш.Всичко отнема около 1 минута.В Турция пък въобще не спираш,лепиш стикер на предното стъкло и системата автоматично те таксува.Само в БГ кочин***та ще има бордови устройства.
16
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тука повечето още живеят в соца, говорейки глупости от рода на държавна фирма за превозване. Нема надежда.
15
1
 
11
 
! Отговори
и защо преди 4 години
трябва да има частни доставчици които да прибират 7 % !!! защо не се направи една държавна фирма или целта е да крадат наши хора !!!
14
2
 
11
 
! Отговори
Tomorrow преди 4 години
После ходим до Германия викаме си ей кви пътища имат тия, никога няма да ги стигнем и пак се връщаме до основния въпрос. Как ли са го постигнали. Дали пък нямат, Тол система. Дали пък тежкотоварния трафик не плаща повече. Щом и в Сърбия вече има тол система и Сърбия, колкото и да я връщат винаги ни настига и задминава си отговаряйте на въпроси. А боосвете нека си правят протестите на мен лично не ми е мъчно за тях а на Вас?
13
2
 
7
 
! Отговори
Tomorrow преди 4 години
За това няма как да се оправим, защото шепа хора правят големите пари, а масата финансира банкета. С тази Тол система не откриваме топлата вода, просто се получава познатата схема. Тези с парите и връзките вдигат шумитевица, активизират работниците си със заплаха, че иначе ще бъдат уволнени и накрая всичко пропада и пак масовия българин плаща, трансп.босове правят милионите и всичко е 6....
12
3
 
9
 
! Отговори
Tomorrow преди 4 години
В цяла Европа има Тол системи, дори и в част от Балканските държави, но не тук транспортния бранш, който между другото се държи от шепа хора не иска да плаща, за ползването и амортизацията на пътищата. До коментарите по долу. Как да се поддържа добре пътната мрежа като със сегашната винетна система тя се финансира основно от водачите на автомобили, които в повечето случай правят под 10к КМ. на година и съизмеримо с тежкотоварния трафик правят много по малки поражения.
11
5
 
4
 
! Отговори
Константин преди 4 години
И ми е интересно, как се намеси пак комунизма.
10
5
 
8
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До GanjoАз се чудя как има такива наивници, които вярват, че парите ще отиват за пътища, а не в нечии политически и частни джобове. Колко години се плащат данъци към общината, винетки и граждански от собствениците на МПС, а пътищата са в окаяно състояние. Може само през манастирски ливади, до бул. България да се разходите и ще видите, че има едно събиране на пари, които потъват в неясна посока. Но наивни хора колкото искаш.
9
0
 
13
 
! Отговори
Жони Пешеходеца преди 4 години
Разбирам да протестираш ако са ти казали вчера, че от неделя ще заработи една ТОЛ-система...........но в случая!!!
8
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 4 години
Както се казваше в един стар анекдот:- П.......си, сър! - отговори икономът
7
7
 
17
 
! Отговори
Ganjo преди 4 години
Мили хора...Комунизма свърши. Няма такова животно..безплатен обяд. Всичко трябва да се заплаща и така ще вървим напред.Нали искаме хубави и подържани пътища да има в България. Как да стане без пари...
6
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 тира пред НС да блокират София трябва докато търбуха не си отиде , така само си хабят горивото.
5
10
 
13
 
! Отговори
Глашатай преди 4 години
Изгражда се тол система по герберастки. Изгражда се тол система по герберастки. Изгражда се тол система по герберастки.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз имам пари да си платя, но други може и да нямат. Ноооо на чужд гръб и 100 тояги са малко, нали ***?
3
5
 
19
 
! Отговори
Maybe преди 4 години
Абсалютно подкрепям Тол системата! Абсалютно НЕ подкрепям протеста на тоя бранш!
2
7
 
6
 
! Отговори
Пак ще го "избе преди 4 години
Пак ще го "изберат", повервате ми!
1
15
 
13
 
! Отговори
Б.Б(Биг Бос) преди 4 години
Плана за разрушение и обезлюдяване на България върви с пълна сила.Чудесно.Другия път пак ме изберете