Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип

Поне 25% от хората смятат, че паниката е изкуствено създадена
27 фев 2020 17:30,
149
Страх ли ни е от коронавируса? 1/4 са загрижени, за 10% – поредният грип
Снимка: БГНЕС

Страхува ли се българинът от коронавируса и има ли паника в обществото? Според проучване на "Барометър България" близо 1/3 от българите следят внимателно новините, свързани с новия вирус Covid-19.

На фона на зачестилите случаи на заразяване с коронавирус в Италия ситуацията у нас е балансирана.

Преобладаващата част от респондентите (30,2%) следят активно новините по темата и се вълнуват от развоя на събитията, но за момента не се чувстват застрашени.

Още по темата

Почти е изравнен броят на тези, които смятат, че се създава изкуствена паника (26,4%) и хората, според които всички опасения са основателни и сме на ръба на епидемия (25,6).

За 10,1% от анкетираните коронавирусът е просто поредният грип, с който се сблъскваме, а 7,7% нямат позиция по въпроса.

Въпреки това в последните дни по аптеките се забелязва тенденция все повече хора да търсят маски, въпреки че зареждане няма от почти 20 дни, видя репортер на Dnes.bg. Много хора са прибегнали и до помощта на имуностимуланти.

Други хора се притесняват от евентуална по-дълга карантина и епидемия и са решили да се запасят с дълготрайни хранителни продукти като макарони, боб, леща, консерви.

На този фон ескпертите успокояват, че при поддържане на добра лична хигиена, миене на ръцете с вода и сапун за поне 30 секунди, или използване на дезинфекциращ гел със съдържание на спирт, могат да ни предпазят.

От СЗО предупредиха, че след измиване на ръцете сешоарите с топъл въздух или ултравиолетивите лампи не са ефективни за предпазване от вируса.

Епидемиолозите предупреждават, че макар че вирусът се предава по въздушно-капков път, промивките на носа не са гаранция срещу заразяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
7
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Т.е. събират се само приключилите случаи! Оздравели + починали... След това броя на починалите се дели на общия брой приключени случаи по 100... Това е процент смъртност при приключени (в една или друга посока) случаи... Защото текущо болните (а има и много критично болни) могат да приключат в едната или другата посока, но за момента са неопределени...
79
5
 
14
 
! Отговори
българин преди 4 години
Мнението ми е че.Америка си свърши " перфектно работата в случая с вируса в Китай и в Европа като цяло! Но пък Китай ще докаже.Че е организирана нация. И ще намери изход от ситуацията. Понеже са задружен и организиран и интелигентен народ! Не напразно са номер 1 икономически! САЩ за това иска да ги унищожи! Събуди се българино! Вируса е икономическа война между 1 и много други континенти!
78
4
 
6
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Смъртността я изчисляват като разделят броя на починалите на броя на заразените по 100... Обаче!!! Това не е коректно при развиваща се обстановка... Защо? Защото остават текущо болните (непочинали, но и неоздравели)... Затова! Най-правилно е следното: Вземане под внимание само ПРИКЛЮЧЕНИТЕ случаи...
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 77Потърси в Интернет с Гугъл.
76
2
 
5
 
! Отговори
33333 преди 4 години
Имаше инфо ,че в Италия предпазните маски скочили от 1 цент на 10 евро !!!! какво ли не прави паниката А отделно за най-обикновените маски пишат ,ч е няма полза от тях . И трябва да се сменят на 2- 3 часа . Някъде казват и на половин час
75
1
 
2
 
! Отговори
яя преди 4 години
на оня с калкулациите, смъртността е около 2.5% за сега и ще падне още
74
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
бухайте яко чесън !!!
73
7
 
17
 
! Отговори
смок преди 4 години
Скапаните медии, скапано надуват паниката. Същото беше и със свинския и с пилешкия грип. Как един не излезе да каже, че това е просто поредният грип.
72
0
 
4
 
! Отговори
хммм преди 4 години
До Анонимен 77Може би ще го мутират още няколко пъти . Засега се разпространява успешно , ама с малка скорост
71
3
 
9
 
! Отговори
ss преди 4 години
умряли от грип 240-640 хиляди за миналата година, умрели от короната 2300.....за къде тая паника, умират хора на преклонна възраст и то със сериозни допълнителни заболявания
70
0
 
4
 
! Отговори
яверт преди 4 години
В Щатите изпробвали също и лекарства срещу Ебола за лечението на коронавируса
69
0
 
4
 
! Отговори
малко от мен преди 4 години
До 73"Тайландски лекари постигат успех при лечението на тежки случаи с новия коронавирус, като прилагат коктейл от лекарства за грип и СПИН, съобщи РойтерсПървоначалните резултати показват значително подобрение на пациентите четиридесет и осем часа след прилагане на лечението."
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Корона вируса може да се сравни с испанската чума през 1918 година. Когато са се възнесли 40 милиона човека. Така поне се подразбира от всички медии и предприеманите действия от Органите. Всъщност нещата са планувани много отдавна. По какъв начин може да се унищожи най голямата Комунистическа икономика. Чрез Война би било самоубииство. Как да избиеш милиард и четиристотин милиона човека. Но пък чрез вирус хем е чисто хем не бие на очи. Но не са помислили че този вирус ще зарази целият свят.
67
4
 
6
 
! Отговори
Румбата Радев преди 4 години
Не знам какъв е този Грип,но аз твърдо съм за Грипен.
66
1
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
България и Турция без заразени.Доган каза, че пътя на Бг към Европа минава през Босфора !
65
4
 
5
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Но коронавирусът не е грип, а родствен на ХИВ, май бях чел... Щом опитват да лекуват болните с лекарства против СПИН... Разбира се, няма цялото население на страната да се зарази с коронавируса, поне да се надяваме...
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До БобиСъсипва сърцето и качва инфарктите.
63
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 4 години
Някой беше дал данни за грипен сезон 2017-2018 в САЩ май, и при изчисление смъртността беше 0.135%...
62
0
 
9
 
! Отговори
до МНЕНИЕ преди 4 години
ААХАХАХ бате спешно спри филмите и сериалите :Д и какво ще направиш с това брашно бе? ще се окупираш в панелката? а като трябва да излезнеш да си платиш интернета или да си купиш ново брашно какво? :Д:Д:Д бати филмираните хора без ежедневие и лични проблеми.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Боби15 % смъртност от населението на България е ужасяващите 1 милион възможни жертви. Прибави и риска от повторение върху оздравелите.