БАБХ откри кашкавал, произведен от неработещо предприятие

В Националния регистър фирмата била с преустановена дейност
2 мар 2020 14:44, Анисия Иванова
9
БАБХ откри кашкавал, произведен от неработещо предприятие
Снимка: pixabay

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи кашкавал, произведен в неработещо предприятие. При рутинен контрол инспекторите са взели проба за лабораторно изпитване. Направена е и проверка на производителя в Националния регистър на одобрените производствени предприятия, при която се установява, че то е с преустановена дейност, съобщиха от БАБХ.

Извършена е проверка в обекти, в които е доставен кашкавал с обявения регистрационен номер на неработещото предприятие. Открити са 68 кг и 400 гр в склад. Кашкавалът е възбранен и насочен за унищожаване.

От началото на 2020 г. до 13 февруари 2020 г. при съвместни проверки на инспектори от БАБХ, КЗП, двете асоциации на млекопреработвателите в България и асоциация "Активни потребители“ са взети и изследвани за съдържание на немлечни мазнини и по физикохимични показатели 32 проби от млечни продукти. 20 проби са от сирене, 10 от кашкавал, 1 проба от прясно мляко УХТ и 1 проба от крема сирене с билки.

Наличие на немлечни мазнини в млечни продукти е установено в 1 проба от сирене. При проследяване на партидата е установено, че на етикета е посочена една фирма производител, но ветеринарният регистрационен номер е на друго предприятие.

Извършена е проверка в двата обекта, при която е констатирано, че обявеното за производител предприятие е неработещо.

Предприятието, чийто регистрационен номер е отбелязан на опаковката, не е произвеждало сирене с проследявания партиден номер. При инспекцията са констатирани несъответствия в дейността на обекта.

Инспекторите са предприели административни мерки - издадена е Заповед за спиране експлоатацията на обекта, съставен е акт. Законът за храните предвижда глоба до 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за повторно.

Несъответствия при лабораторното изпитване по физикохимични показатели са установени в 8 проби. В шест проби краве сирене и една козе сирене е установено по-високо водно съдържание и по-ниско маслено от заложеното от производителя.

В една проба кашкавал е установено несъответствие по показател съдържание на сухо вещество. На основание протоколите за изпитване са изготвени и връчени на производителите предписания, издадени са два акта по Закона за храните.

Взети са две проби от кашкавал за изследване във външна акредитирана лаборатория за наличие на вложено нишесте. При лабораторното изпитване е установено, че няма вложено такова.

В 3 изследвани проби са отчетени минимални количество мазнини, което не позволява установяването на вида вложена мазнина. По случая са проверени трите предприятия, складове и обекти за търговия на дребно, в които са реализирани количествата от продуктите.

В едно от предприятията са намерени 40 пластмасови кутии по 8 кг без етикети. Количествата са насочени за унищожаване, тъй като бизнес операторът не може да докаже произхода на продукта. На производителя е съставен акт. Глобата и за това нарушение е в размер 4000 лева за първо нарушение и до 6000 лева за второ.

След анализ на резултатите от проверките БАБХ предприема засилен контрол в млекопреработвателните предприятия, в които са открити несъответствия. Бизнес операторът ще предоставя ежеседмично проби, взети в присъствието на инспектора, контролиращ дейността на предприятието. Изследването ще се извършва за сметка на производителя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на хрантутниците от БАБХ. Ям спокойно зарад тях.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това сирене ще го ядеш ли или да го мия??? :D
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не купувайте сирене и кашкавал от малките магазини Всички продават сирене и кашкавал без никаква информация на етикета който залепят на опаковката и дори без срок на годност По този начин пробутват стара стока Например в Кауфланд като ви го претеглят лепват един голям етикет с цялата информация , за производител , състав , масленост и срок на годност
6
1
 
7
 
! Отговори
СТАР ЧОВЕК преди 4 години
Що за статия е това вкоето ужким нещо се казва а всъщност нещо не се казва.,,Извършена е проверка" ,,Взети са проби",,Установени са несъответствия" ,,ЩЕ СЕ ВЗЕМАТ МЕРКИ" Дрън,дръН ,общи приказки,НИЩО КОНКРЕТНО !Публична тайна е че във ВСИЧКИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ,се влагат сухо мляко,немлечни мазнини,суперминимален срок на зреене и ерзац продукти наречени сирене,най различни видове.Истински продукт се получава от истинскохмляко и спазена технология,а такова нещо днес няма -НИКЪДЕ!!!
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А някой и най-вече БАБХ знае ли какво съдържа кашкавала , а и другите хранителни продукти на производителите с действащи предприятия.Или е търговска тайна на производителя ?
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато глобата за некачествена храна е 1000--2000 лв ше продължаваме да ядем боклууци.
3
0
 
6
 
! Отговори
Георги преди 4 години
Значи е узрял!
2
1
 
35
 
! Отговори
mery преди 4 години
С това криене на марките и имената на производителите на фалшиви стоки нищо не правят проверяващите освен да съберат малко пари от глоби! Ако са толкова сигурни в резултатите да обявят имената и марките публично, и потребителите ще ги накажат. Ще им излезе много по солено от някакви си 4000-6000лв.
1
1
 
28
 
! Отговори
Мразя ФАЩ преди 4 години
А колко е достигнало до пазара и са изяли вече хората и Бог не знае и какви са тия смешни глоби 4000-6000 това е само в абсурдистан.Пародия на държава и контрол!