Цените на имотите се вдигали заради нощувките през Airbnb

Ван Мюлдърс: Центровете на градовете ще се превърнат в мъртви зони
2 мар 2020 19:30, Анисия Иванова
33
Цените на имотите се вдигали заради нощувките през Airbnb
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българският парламент пропусна шанса да започне с налагането на регулации. Отхвърляйки предложението имот да може да се отдава под наем на краткосрочен принцип, ако има предварително съгласие на поне 50% от собствениците на имоти в сградата, депутатите дадоха право на всеки собственик на имот да нарушава спокойствието на всички съседи. Личното ми мнение е, че в най-скоро време обитателите на тези сгради ще почукат на вратата на общината и ще поискат такива регулации. Това каза Марк Ван Мюлдърс, вицепрезидент на Европейската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите, в предаването "ИмоТиТе" с водещ Христо Николов по Bloomberg TV Bulgaria.

"В Брюксел, например, е нужно съгласието на три четвърти от собствениците в блока, за да може имот да бъде отдаван на краткосрочен принцип. В това има логика. При положение, че в сградата има 4 жилищни имота, ако един собственик е против, това няма да спре схемата. Но двама ще попречат на отдаването. И това е нормално", даде за пример той.

Още по темата

Мюлдърс коментира, че апартаментите за краткосрочни нощувки предизвикват изкривяване на пазара.

"Много е важно да играем на един и същ терен с еднакви правила. Имах възможност да бъда в българския парламент и да наблюдавам гласуването на промените в Закона за туризма. Много е важно да се разбере, че когато участваш в споделената икономика чрез имот в жилищна сграда, има голяма вероятност да се стигне до проблеми с другите обитатели", смята той.

Според него недвижимите имоти стават все по-скъпи заради краткосрочните нощувки.

"Ако липсват регулации на този пазар, това ще доведе до отлив на постоянно живеещи хора от централните зони на градовете, защото отдаването под наем в Airbnb е поне 2 пъти по-печелившо от традиционните наеми. Това е глобален проблем. Ние не сме против отдаването на апартаменти, но нека общините са внимателни, защото центровете на градовете може да се превърнат в мъртви зони", прогнозира Марк Ван Мюлдърс.

Целият разговор гледайте тук
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макдоналдс, ЕйърБиЕнБи, Уизеър икономични полети, евтини туристически разходки в открити автобуси, спортни анцузи и маратонки в градът, ядене с ръце на обществени места, селфита с електронни дрънкулки... никакви стандарти и достоинство в 21ви век.Хубавото е че светът се връща към състояние, в което плебеите се гордеят със своята "практичност" и пошлост и сами се маргализират. Поне им личи от далече.
22
0
 
1
 
! Отговори
Унуфрий преди 4 години
Аз също предпочитам да ползвам еърбнб за апартаменти. Проблема не е много тежък в България, но в други страни хората искат да си живеят в семейните жилища спокойно а се получава така, че чуват непознати през уикендите да крещят по стълбищата и апартаментите, защото са взели апартамент за нощувки. Отделно проблема с цените - израстнал си в даден квартал а не можеш да си купиш апартамент вече там, защото цената е скочила заради еърбнб. Въпроса е, че ако човек не страда лично, вика: позволявайте.
21
1
 
10
 
! Отговори
kris преди 4 години
Никога, ама никога не отсядам в хотел, ако имам опция за airbnb. За какво? Стая със санитарен възел или цял апартамент с кухня, балкон, обзавеждане, техника и тн за поовината пари?? Избора е ясен...
20
2
 
8
 
! Отговори
Бббб преди 4 години
Вашите хотели да не би да са правени с честен бизнес. Постоянно се говори за нередности както за построяването на един хотел така и обслужването му! Много сте се загрижили.... Ама за собствения си "бизнес"!
19
2
 
12
 
! Отговори
Абе ей, хотелиерче преди 4 години
Нещастни сте, нали. Ми направете цените по хотелите човещки и готовооо. А то сега какво - в цялата мизерна България по 100-140 лв на вечер, кой може да си го позволи. Естествено, че хората ще изберат много по-евтиното, че даже и по-качествено.
18
10
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
И като знаем ние българите колко сме завистливи, никой няма да може, да събере съгласието на 50% от съседите си.Защото как тъй комшията ще печели пари, а аз няма !?Стига с тези забрани !Стига с тези ограничения !Оставете хората свободно да правят бизнес !Ако сме искали да живеем в казармен ред щяхме, да си запазим социализма, защото поне при него имаше грижа за хората.Нали затова отхвърлихме социализма ? За да живеем свободно !Защо сега търпим да ни ограничават все повече и повече ?
17
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На който му е скъпо - на село, там евтиняци - бол.
16
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дрън, дрън, какво по различно да каже председателят на асоциацията на хотелиерите в Европа и в тон с нашата кифломинистърка с конската физиономия.....светът се променя, и биткойн ще има, и Uber и и Airbnb, а мендите да го...
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма падане тука. Може и да има локален спад, но след това нагоре в още ++.Една назад, две напред.Преди 20г едно НОВО жилище в Сф беше 15-25К USD, а сега колко е?И по света е така, само че в друг мащаб.
14
5
 
7
 
! Отговори
алъш вериш преди 4 години
Както са се дигнали цените, така и ще паднат. Пари се дават за работа, а не за тарикатлък.
13
2
 
16
 
! Отговори
Бум преди 4 години
Поредния балон...
12
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цените на имотите се вдигат, зашото всичко останало се вдига.Отделно, за големите градове (не само Сф/Бг) - всеки там гледа да се навре по редица причини, да не задълбавам.
11
5
 
17
 
! Отговори
Преден или заден преди 4 години
До среден от пост 9Ами селяните си хапват пресни и свежи зеленчуци,пият си домошарката и духат на греяното вино.Тях не ги мисли.Ама ти каква супа духаш ?Щото турските зеленчуци може в Пирогов да ти го забият отпред или отзад. Според количеството.Въобще не те мисля.
10
8
 
10
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
България се управлява от рентиерска паразитна прослойка. Докато не се озаптят Рентиерите и Инвеститорите в страителство на ваканционно развлекателни комплекси ИКОНОМИКА НЯМА ДА ИМА.
9
4
 
20
 
! Отговори
V преди 4 години
Зените не само на имотите ще се вдигат заради обезценяване на парите . В бъдеще ще има голямо обезценяване особено на еврото. Много маймуни крадат по различни схеми от работника .Кражбата е чрез печатане на пари и кредитната система. Престъпна схема която спира инвестициите и даже ги прави чиста загуба на пари.
8
3
 
23
 
! Отговори
Кр. Иванов преди 4 години
До БизнеспаркоАми ела в нашия вход. В празния апартамент на съседа 5 алкохолици и чалга на макс до 05.00 часа, пък аз ставам в 05.30 за работа. Та ела и си почини за работа 2-3 дни.
7
15
 
10
 
! Отговори
Среден преди 4 години
Тези ограничения са чисто лобистки...духайте супата селяни и се научете да правите бизнес в условията на конкуренция....
6
5
 
16
 
! Отговори
МЕн преди 4 години
Разбира се, редно е хотелиерите ако искат да отворят да имат първо 50% от съгласието на съседите си в радиус на 20 метра от хотела. Дето се вика нека има еднакви правил за всички...
5
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами какво лошо има в това? Специално за България, ще се спре тенденцията *** и пульо да се опитва да се навре да живее в центъра.Време е да се развият и предградията и околните на градовете села, както е в нормалните държави.
4
1
 
32
 
! Отговори
Бизнеспарк преди 4 години
И да не се изкарва двойно то самият имот много повече се пази от гости отколкото живеещо под наем семейство с деца примерно :))) да не говорим че гостите идват и излизат на разходка, наемателя пържи и слуша чалга!