Щабът: Мерките за грипа са адекватни, ще мислим по-нататък

В Габрово и Плевен трябвало да приемат спешните случаи
Обновена: 9 мар 2020 13:53 | 9 мар 2020 13:31, Веселина Йорданова
123
Щабът: Мерките за грипа са адекватни, ще мислим по-нататък
Снимка: БГНЕС

Няма починал под 60-годишна възраст в Италия, учениците не са сред застрашените групи за коронавирус.

Данните са от анализ в най-засегнатата европейска страна, който обяви генерал-майор Венцислав Мутафчийски след видеоконферентна връзка със световни лидери, в която участва премиерът Бойко Борисов.

Още по темата
На нея беше коментирано и какво да правим след грипната епидемия, която у нас е обявена до сряда.

Взетите мерки за грипа са адекватни, изтъкна той, но посочи, че ако за него основният таргет са младите, то за коронавирус това са възрастните хора. Щабът ще предложи мерки след сряда.

"Солидарност беше думата за решаване на проблема, която беше възприета от лидерите от нашия премиер", каза Мутафчийски по повод видеоконференцията. Основен акцент в нея бяха мерките, предприети от държавите, участници в разговора – Израел, Унгария, Румъния, Италия, Австрия, Кипър и Хърватия.

По думите му 107 държави вече са обхвани от вируса - с единични случаи или масово, и проблемът е световен.

Мутафчийски каза, че има консенсус по въпроса леките случаи да са в домашни условия и за това трябва да се изработи механизъм. Той отново каза, че при съмнения за вируса, следва обаждане по телефона към джипито, а не се ходи на място.

Всички са се обединили и около това, че трябва да се насърчава разработването на ваксина, особено от страни, които имат капацитет за това.

Гледаме какво правят нашите партньори, не си измисляме. Обмяна на информация, идеи, мерки, посочи специалистът.

Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че в Плевен не е спазена заповедта му точно и хора със спешни случаи  трябва да бъдат обслужвани, същото било и в Габрово.

Недопустимо е приемът на хората, които имат нужда от хемодиализа, химиотерапия, лъчетерапия, ТЕЛК, да бъде отказван. Въпреки че в Габрово подобна ситуация няма, същия разговор проведох и с директора на габровската болница, обясни той.

По отношение обезпечеността с лични предпазни средства предстои да бъдат получени количествата, договорени с Турция. Успоредно с това се водят разговори с други държави-членки на ЕС, както и с трети страни, за осигуряване на още предпазни средства.

Върви и процесът по производството на защитни маски и облекла у нас. Дискутират се и различни варианти как общопрактикуващите лекари и търговците на дребно, каквито са аптеките, да бъдат снабдени с нужните им количества. Обсъжда се възможността това да стане чрез нарочни заявки до регионалните здравни инспекции на територията на страната, стана ясно още от думите на здравния министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
3
 
! Отговори
Без паника,ей.. преди 4 години
Вируси ще има за всички от сърцеВажното е да си умрем изкъпани
97
0
 
5
 
! Отговори
Ясно преди 4 години
Мерките ни са ги взели вече двата вируса. Единият мори младите,другият довършва старите.Както е казал Швейк:,, Спукана ни е работата,,Да си носим новите дрехи и това е.
96
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На червените *** пак не е ясно кое е грипен,кое е корона вирус
95
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са адекватни на щаба. Какъвто "щабът" - такива и "мерките".
94
1
 
6
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Този в голавата глава генералчето с болтовете във "ВМА", служителите му викат помежду си "плазмодия" ,трябва да бъде осъден, от Военен Трибуна за своята Държавна Измяна.Изобщо никаква подготовка нямаха и нямат за коронавируса. Нито имат в запаси маски, нито предпазни дрехи, а навремето в складовете на НБА се пукаха по шевовете от противочумни защитни военни облекла, които можеха да се използват при сегашната ситуация от епидемия, но явно всичко е откраднато и продадено нейде! Национален предател
93
1
 
3
 
! Отговори
Електра преди 4 години
Да забранят на пъпчивия ***, да разпространява кому вируса с всекидневните си екскурзии, на наш гръб...
92
0
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
айде стига с тая корона!..Дайте нещо по-весело и желано!.."Очен въйрос в целом мирегрипа вирус три,четъйре,ширится ,растьот заболевание.Если хилъй сразу гроб,сохранит здоровье чтоб,применяйте люди обтирание!Разговариват-не надо!Приседайте до упада!Да не будте мрачними и хмуръйми!Проч влияния извне,Привикайте к навесне.."...и по-нататък не си спомням текста на тая велика песен на Висоцки..Но тъй като е по ГРИПНОВИРУСНАТА тема,можете да я потърсите в нета..приятно забавление!
91
0
 
6
 
! Отговори
Хе,хе! преди 4 години
Никакви мерки няма да ни спасят ! Единствено правилното решение е да викат бат' Динко и да му се възложи командването на Кризисния център !!!
90
0
 
6
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
То от АДЕКВАТНи мерки приложени от НЕАДЕКВАТНИ управници файда няма
89
0
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
За коронавирус целия свят заговори от декември. Сега март се оказва, че нямаме достатъчно маски, нямаме достатъчно дезинфектанти, защитни облекла за лекарите нямаме тепърва ще внасяме от Турция, но иначе мерките са АДЕКВАТНИ. СМЯХ В ЗАЛАТА
88
0
 
5
 
! Отговори
ЧЕТЕТЕ преди 4 години
За коронавируса, манипулацията и стадото с овце.. Психолог Моника Балаян
87
1
 
9
 
! Отговори
Боб преди 4 години
Тия искат ДА НИ ИЗБИЯТ ВСИЧКИ...
86
1
 
2
 
! Отговори
дано да е измислица преди 4 години
До пияница мистикПрилича ми като на заметен случай на коронавирус. Колко са?А от утре децата отиват на училище.Най-добре родителите да ги обурудватс предпазен костюзм и да ги обеззаразяват на влизане в къщи.
85
0
 
2
 
! Отговори
ъхъ преди 4 години
До НемецаЗабрави ***..ност и некомпетентност; алчност и агресия; наглост и простория. Иначе си на прав път.
84
0
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 4 години
Току що прочетох за някаква жена на 52 години от Враца, която паднала пред Спешната Помощ там и починала. От няколко дни била с висока температура. Аутопсията установила, че не е инфаркт или нещо сърдечно. Имала белодробна инфекция. Как ви звучи, само да попитам? Когато този смeшниk го спомене този случай и потвърди, че не е корона, тогава ще започна да им вярвам какво говорят
83
0
 
13
 
! Отговори
Немеца преди 4 години
Уважавам българската войска, но предлагам на генерала лекар да отиде до летището и да види за какъв хаос става въпрос. Хората пристигат отвсякъде, смесват се един с друг, кой е от рискова страна не се знае. Служителите не знаят и кои са рисковите страни Някакви декларации се подхвърлят които са само на английски. Караници, викове, крясъци. Направо България се е превърнала в еманация на безтопанственост и безпомощност. Просто сме заникъде хора.
82
0
 
3
 
! Отговори
до 94 преди 4 години
Е тоя не е много вървежен.Търся Голф 1 ,произведен 74 година с двигател1,1 бензин 50 к.с. с 5 врати,без теглич и да е под 25 000 км.Да е с първи собственик пенсионерка и да е гаражен с оригинална боя,без ръжда.В Голфа да има дузина бастуни и/или чифт проходилки за достоверност.Ако под седалките има забравени 300 DM съм съгласен и 1000 лева да платя.
81
0
 
8
 
! Отговори
да де преди 4 години
До БГТочно там е нелепостта на ситуацията. Сибитие на отркито в планината беше забранено, а в същото време децата бяха на училище на закрито. Разбирам да се беше подходило принципно, нямаше никой да недоволства за отмененото честване.
80
0
 
10
 
! Отговори
До къде я докарахме преди 4 години
Тоя Годжи що не си води предаванията и да си свири на баскитарата, ами излязъл тук да се прави на супер-доктор.
79
2
 
6
 
! Отговори
Акта-Бацилирегуларис преди 4 години
Продавам хап-ове за имунна система, хляб дълголетие, маски, амидофен, светена вода и Голф 2-ка (в перфектно състояние)Насам народе. Кой разбира, при мен се спира!