Правят по 1000 защитни маски всеки ден в Кнежа

Цената на една маска е 1 лев
Обновена: 13 мар 2020 09:29 | 13 мар 2020 09:29,
21
Правят по 1000 защитни маски всеки ден в Кнежа
Снимка: БГНЕС

Общинско предприятие в Кнежа спешно започна да произвежда защитни маски. Това се случва след разпореждане на кмета на града. Шивашкият цех е създаден по европроект през 2018 г., съобщава bTV.

Още по темата

„Имахме възможност по оперативна програма да участваме с идея за създаването на социално предприятие. Тогава реших да създам шивашки цех. Идеята първоначално бе да се шие спално бельо за нуждите на детски градини, болници и държавни институции“, обясни кметът на Кнежа Илийчо Лачовски.

„В такива моменти е хубаво всеки да помага с това, което има като възможности. В момента имаме възможност да шием тези предпазни маски. Основно към момента ги предлагаме на държавни и общински институции“, допълни той.

Интересът към защитните маски е голям, но капацитетът на шивашкия цех е малък, тъй като там работят само осем жени, които не смогват да ушият всичко, което е заявено.

Предпазните маски са за многократна употреба. Изработени са от 100% памук, двупластови и с джоб, в който може да се сложи стерилна марля, която се сменя на два часа. Маските могат да се перат.

Заявката е да се произвеждат по 1000 защитни маски на ден. Цената на една е 1 лев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Никк преди 4 години
Добре де, вярно че не съм мениджър на шивашко ателие, но защо не се вкара производството на 3 смени от по 8 часа например за месец - два, докато има нужда? Толкова ли няма в целия регион още 16 шивачки които да почнат работа веднага!? Все пак стоката е важно да се произведе за минимално време
20
0
 
4
 
! Отговори
Хасан II преди 4 години
Сигурен съм че нито една бройка от тези качествени и евтини български маскиняма да стигне до местните ни аптеки, където ще продължават да ни се предлагатвносни маски на скромната цена от . . .20 лева !
19
0
 
5
 
! Отговори
до 17 преди 4 години
в кнежа , шивачка и заплата след облагане 1600лв няма. Като цяло всички в този "бизнес" са на минимални заплати.
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000 маски на ден , за многократна употреба са повече от 0 маски на ден.Гледайте позитивно, кнежа не е голям град, 1000 - 1000, колкото могат толкова.Всички маски са да не заразявате ВИЕ ако сте болни, а не обратното, та не го обръщайте на кой знае какво. Тука колеги ползват по 1 която е за еднократно с дни, та тези платнените звучат супер.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
20 работни дни в месеца, по 1000 маски, по 1 лев, са 20000 лева приходи. Даже и да няма разходи и всичките пари да отиват за заплата и осигуровки на тези 8 жени, това прави брутна заплата от 2100 лева и нетна заплата от 1630 лева. Слаба работа, ниска производителност.
16
2
 
3
 
! Отговори
Калинка преди 4 години
На България са нужни 5 милиона на ден. Ща са справим скоро....Иначе работят шивачките колкото могат
15
0
 
6
 
! Отговори
Ваня преди 4 години
Къде скриха всички маски?
14
4
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Когато вече е късно !!!
13
1
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 4 години
Не съм виждал N95 сад сменяем филтър.
12
0
 
2
 
! Отговори
Do 9 преди 4 години
N95 има с филтър, без филтър за еднократна или многократна употреба. Не знам къде могат да се намерят в България? Респиратор от типа Р100 със сменящи се филтри е по-добре. По- неудобен е но е по ефективен. Може би там където продават бои за пръскане?
11
4
 
2
 
! Отговори
Странно!!! преди 4 години
Първо искам да видя дизайна на тия маски. Нещо фалшиво звучат. "Имали джоб за стерилна марля?" А джобът как се стерилизира? И каква е тая марля, която спира ВИРУСИ, да не би да е от графен ?
10
1
 
1
 
! Отговори
Агент Гибс преди 4 години
Купете си , докато ги има , защитни маски за автобоядисване ! Не са евтини , но са сигурни и вечни ! Има модели с ретортен въглен , като армейските противогази .
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора кажете каква маска и от къде да си взема. На N95 ползват ли се някакви филтри?
8
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обаче не мисля че тези маски от 1 лв и с марли могат да предпазват ефективно от този ужасен вирус ...... Маската срещу този вирус трябва да е с нано клапа , която филтрира въздуха и най -добрите маски които препоръчват лекарите , могат да се закупят от Амазон или от официален сайт на фирмата производител у нас - за 85 лв. -направете справка в Гугъл.Тези санитарни маски са само залъгалки за наивници. Нано маската не се сменя и издържа дълго време
7
0
 
4
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
За 5000000 души по една ще са необходими 5000 дни ! Добра перспектива -до тогава или вирус няма да има или нас няма да ни има !
6
4
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 4 години
Всички разбраха,че коронавирус се разпространява чрез ОЧИ, УСТА и НОС, те защитни облекла правят. Това да е не химическа атака?
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е много хубава новина и приветствам хората, които са осъществили производството.За съжаление, 8 шивачки е крайно недостатъчно. Производство от по 1000 маски на ден означава, че ако всеки българин поиска да си купи по една маска, за производството им ще са нужни около 20 години.Само лекарите в България (без сестрите, санитарите и администрацията) са 30000. За един месец ще им направят по една.Защо не започнат производство във всяка община?
4
2
 
14
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
Най после се намери някой в тази загубена държава да е адекватен. Браво! На кмета да му се връчи медал! Ако не си помогнем сами няма как да се оправим. Адмирации!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво! Това е правилното решение. Но дали ще стигнат някога до обикновените граждани? Все пак и ние сме част от обществото. И ние искаме да се предпазим. Дали управниците изобщо си задават този въпрос.
2
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Избива ме на смях. Както винаги последни, както винаги не разбрали и неподготвени. :))Само приказките големи иначе практическо покритие нулево!