Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа

Предприетите мерки са адекватни, смята той
15 мар 2020 11:23, Ния Христова
286
Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа
Снимка: БГНЕС
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инсектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, пред БНР. 
 
Според него това, че профилът отговаря на очакваното, е нак, че предприетите мерки - граничен контрол и наложената карантина, са адекватни
 
"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини". 
 
Д-р Кунчев отбеляза: "Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях". 
 
Д-р Ангел Кунчев отбеляза, че в момента България е една от най-слабо засегнатите страни в Европа. От друга страна сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
1
 
47
 
! Отговори
Иван преди 4 години
ЗАТВАРЯЙТЕ ГРАНИЦИ. АКО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИДВАТ С КОЛИ ОТ ВЕРОПА НЯМА ДА МОЖМЕ ДА СПАСИМ. КАТО НЯМА КОНТРОЛ И КАРАНТИНА 14 ДНЕВЕН СРОК КАК МИСЛИТЕ ДА СПРЕТЕ ЗАРАЗАТА ???
181
9
 
8
 
! Отговори
БалканджиЙово преди 4 години
Не мога да повярвам, русия не е виновна... ?!?! Къде гледат тия лидери... Ааа още не са разбрали, че е от там.
180
2
 
25
 
! Отговори
българин преди 4 години
Затваряйте! Всички знаеха че Не биваше да излизат!
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката не е Ангел Кунчев.
178
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ БРЕ!!!
177
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затворете границите и то веднага! Какво чакате още? Никакво движение, освен камиони със тока под конвой! Вижте примера на Сърбия и Албания от тази нощ, всички граници са затворени. В големите градове на Албания от петък е забранено всякакво движение на превозни средства.
176
2
 
49
 
! Отговори
Иван преди 4 години
То ясно че идват от други държави а защо не ги изолирате и не контролирате както трябва. Защо не затваряте граници за всички които идват. Затварянето на децки градини ли ще спаси положението или затварянето на граници ли ? Всеки дне идват хора от различни държави. границата трябва да се затвори и към Турция понеже дори да има по малки случаи там не се знае какви хора влизат и излизат без никакъв контрол.
175
3
 
28
 
! Отговори
??? преди 4 години
а до скоро казвахте, че обикновеният грип е много по-опасен!дори на сайта на 24 часа неотдавна пишеше , че е по-вероятно да спечелиш ЛОТАРИЯТА отколкото да се заразиш с коронавирус!Вместо да вземат незабавни мерки- те се стараеха да не всяват паника!
174
2
 
3
 
! Отговори
До 172 преди 4 години
Браво на Вас , това е начина за спасение!!!!!!
173
4
 
42
 
! Отговори
Затваряй ВЕДНАГА!!! преди 4 години
ЗАТВАРАЙ ГРАНИЦИТИТЕ ВЕДНАГА!!!СПИРАЙ ПОЛЕТИ И ДВИЖЕНИЕ НА ГАСТЕРБАЙТЕРИ !!! ЗАРАДИ НЯКОЛКО БАЙ ИЗГОРЕХМЕ СУМА НАРОД!!! АРМИЯ И ПОЛИЦИЯ ПРЕД МАГАЗИНИТЕ!!!
172
0
 
8
 
! Отговори
Само за сведение преди 4 години
Хубаво, ама нито един от двамата на сведение снимката, не е д-р Ангел Кунчев.
171
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това, че профила на новите открити с корона, отговаря на очакванията, означава че се работи с изпреварване на събитията.Това е ключ към овладяване на не контролирано разпространение. В комплект с социалната изолация, нещата не са изпуснати. Като държава и народ сме по организирани от общото очакване. Много по добре стоим. Икономиката ни е в малък и среден бизнес, и ако и там не се подадем на крайности, общия резултат ще е по добър от средния за ЕС.
170
2
 
16
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Не мога да разбера след като били взели всички мерки откъде се взе !
169
2
 
23
 
! Отговори
Доктор Хаус преди 4 години
Уж сме с Израел а не правим каквото правят те!Които пристига в Израел го изолира държавата не го пращат вкъщи като тукаАрестували ги били и ги завели у тях а трябва да ги водят в каменоломната да се изпотят и да им мине настинката
168
2
 
13
 
! Отговори
до 167 преди 4 години
Така е прав си някои трябва да пусне как ни оспокояваха, че са взели всички мерки!А какво излиза престигащите от Италия попълват НЕГРАМОТНО декларацияПосле не може да се прочете адреса на които уж ще карат карантината
167
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Здрасти,бе Кунчев,ти откри топлата вода.Нали вземате "адекватни" мерки,защо не затворихте границите,като не можете да прихванете болните?
166
0
 
6
 
! Отговори
До 169 преди 4 години
Да, Истинските следващи, ще си намерят истинските водачи.За тях е написаното, не за следващите.
165
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТепърва ще видим колко е лек или тежък.
164
7
 
49
 
! Отговори
Щаб в сянка преди 4 години
Затваряне на КПП-тата с изключение на по едно на всяка граница. Затваряне на летищата - всички. Медицински екипи на всяко останало КПП. Веднага тест на влизащите българи. Чужденци не се допускат. В най-близкия град до КПП-то - "очистване" на хотел/и , така че да е празен. С полицейски ескорт влизащите българи през КПП-то се съпровождат до хотела. Чакат там да излязат резултатите. Отрицателните се пускат до родните места, положителите - в болница с ескорт. Дезинфекция на стаите и отново същото.
163
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лек или тежък е вируса, зависи от гледната точка.За 70+г. е тежък, за до 30г. си е грип на крак. За човешката цивилизация е средна тежест, с негативни екстри. За иконоиката на Европа е бедствие сравявано с ВСВ.Та лек или тежък е вируса ?