Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа

Предприетите мерки са адекватни, смята той
15 мар 2020 11:23, Ния Христова
286
Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа
Снимка: БГНЕС
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инсектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, пред БНР. 
 
Според него това, че профилът отговаря на очакваното, е нак, че предприетите мерки - граничен контрол и наложената карантина, са адекватни
 
"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини". 
 
Д-р Кунчев отбеляза: "Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях". 
 
Д-р Ангел Кунчев отбеляза, че в момента България е една от най-слабо засегнатите страни в Европа. От друга страна сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТе самите професори са неграмотни и не знаят за тоя вирус, защото е нов, но поне да си признаят и да кажт, че не знаят а не да лъжат населението. Затова единствената възможна мярка беше както в Китай пълна изолация и затвареняе на границата с карантина на големите гардове София, Пловдив, Варна , Плевен и Бургас.
161
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истинските водачи казават: След мен!Лъжовните казват: Напред!
160
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И новите и старите случай и безотговорните неспазващи карантина са все на хора за които е характерно да са неграмотни защото не могат да си напишат адреса в декларациата като престигнат и се наименуват с кодовото име на едно моряшко пиене!
159
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Специалистът преди месец каза, че е безопасен, лек вирус, по-лек от сезонния грип. Има ли кой да пусне старите изказвания на спецовете?
158
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Преценете си риска, и се организирайте така, че да продължавате да работите, спазвайки указанията. Икономиката не трябва да се нулира.Каквото и да правите, бъдете готови, да ви се случи да прекарате вируса. Дори и да утихне, няма да изчезне. Масова ваксина се очаква не по рано от септември.Много няма как да се отделим от социалните контакти за толкоз дълъг период от време. А живота трябва да продължава. Така че без паника, с мъдрост и малко жертвоготовност. Напред!
157
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега се връщат в България и търсят спасение а преди зовяха напуснете тази скапана държава
156
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 месец май ще им бъде недостатъчен и ще поискат постоянна дясна диктатура?Всички десни ще се съгласят и ще подкрепят десния тоталитаризъм.
155
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май ще се мре.... На почивки...
154
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя Ангел Кунчев не беше ли същия, дето разправяше че тоя вирус не бил нещо повече от едно обикновено грипче, даже смъртността била по-малка. За какво се е запритеснявал?
153
2
 
12
 
! Отговори
то хубаво, ама... преди 4 години
на фантастико пенисонрите, превъртат всички краставици, домати, и претъркалят лимоните. После всички останали да си седят вкъщи, изобщо не им пука.
152
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вируса така или иначе, трябва да премине през популцията. Няма друг вариант. Не съществува такава изолация, която да преустанови това, и едновременно да се запази организирано общество. А организираното общество, е основата на човешката цивилизация.За това логиката е в мерки по овладяване на процесите, а не тотална борба с вируса и носителите му.Все пак след огън и ядрено оръжие може и да се реши генерално проблема, но тези филми са само в холивуд и въображението на сценаристите.Разума е сила
151
2
 
33
 
! Отговори
Стойте си вкъщи преди 4 години
Първо ги пускат на границата без проблеми, а после почват да ги издирват, че и не ги намират. Бог да ни е на помощ с такива ***!
150
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щом продължават да се появяват заразени идващибот чужбина, значи организацията е много слаба или изобщо я няма, което е по-вероятното. Неадекеатно поведение на управляеащите, което ще ни струва живота.
149
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само не разбрах защо преди месеци, когато се появи вируса не въведоха задължителна карантина и изследване за вируса на всички, които влизаха в България без изключения?
148
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
добър ден ... то бива бива ама ще ни уморят такива завърнали се
147
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мерките са адекватни!Това че се откриват нови носители на вируса, означава, че службите установяват пътя на вируса по възникналите огнища.Това вече е превенция с висока степен на ефективност, с минимум ресурс.Карантината е домашна, но проверки за спазването и се правят.Това с нечетливия адрес, не означава, че службите не го издирват, а само че губят повече време.България е по малка по население от г. Ухан. И по гъстота на население сме много по добре. За сега се справяме доволно добре.
146
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
затворете границите и летищата, нлокирайте софия като огнище с най много случаи. вдичко друго е въдух безполезен. Стига констатации и математика, блокитрай за да има ефект.
145
0
 
15
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
В Израел на летищата как разбират къде ще отседнат и как ще се издържат влизащите в страната? Евреите ли са умни или нашите гранични са ***. Ами докато не си удостовери адреса го слагаш на едно походно легло в ЗалаАрмеец.
144
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България е обявено извънредно положение и гражданите трябва да си стоят вкъщи!До тук добре обаче връщащите се от чужбина попълват просто една декларация, че ще си стоят вкъщи и от Аерогарата направо в Метрото за да се приберат вкъщи а в Метрото кашлят вируса и заразяват още!Преди време по телевизията даваха едни китайци се прибрат на аерогарата ги чакаха с коли и ги взеха съмнявам се тези които попълват неграмотно декларациите дали ги чака някои за да ги отведе у тях без да ползват Метрото!
143
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега миячи на чинии и берачи на марули като се приберат по гетата и плъзнат по улиците ще сринат карантинатаЩо се връщате бе Нали там си живеете добреВаща майка про даж ници