Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа

Предприетите мерки са адекватни, смята той
15 мар 2020 11:23, Ния Христова
286
Ангел Кунчев: Новите случаи на COVID-19 са предимно от върнали се от Европа
Снимка: БГНЕС
"Очертаващото се като тенденция е, че новоизлизащите като положителни проби отговарят точно на профила на хората, които очаквахме. Близо 90% са хора, които в рамките от няколко дни до две-три седмици са посещавали страни от Западна Европа. Основният механизъм на възникване на заболяването в България все още е вносът от чужбина. Постепенно вървим и към другия етап – по-широко разпространение на вируса в нашето общество". Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инсектор, част от националния оперативен щаб във връзка с коронавируса, пред БНР. 
 
Според него това, че профилът отговаря на очакваното, е нак, че предприетите мерки - граничен контрол и наложената карантина, са адекватни
 
"Успяхме да намалим интензивния внос, което дава ценно време и на здравната система да е по-подготвена, започна производство на маски и защитни облекла в наши предприятия. Това ни дава време да имаме шанс да достигнем до ефективни лекарства, до ваксини". 
 
Д-р Кунчев отбеляза: "Изкуството е на баланс и намиране на пропорционални мерки... Не може да се подценява коронавирусната инфекция… Лошото при коронавируса е, че е масово разпространен, лесно се предава - един човек заразява трима-четирима души около себе си. Голяма част от хората са носители или карат инфекцията много леко – това са 80%. Голяма част и въобще няма да разберат, че са положителни. Ударът се поема от хората във възрастовата група над 60-65 години, а за тези, които имат и придружаващи заболявания, може да е фатално. При тях смъртността е 18-20%. Ние трябва да мислим за тях". 
 
Д-р Ангел Кунчев отбеляза, че в момента България е една от най-слабо засегнатите страни в Европа. От друга страна сме едни от първите, въвели статута на извънредното положение, за да могат да се предприемат по-бързи и по-ефективни мерки. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 4 години
малцинствата
221
0
 
0
 
! Отговори
666 преди 4 години
Мисля че *** не ги хваща 👑 вируса 🤷,до сега не видях такъв случай 🧐
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблемът на българите в Бг е че поради задълбочените си познания придобити от прекрасното образовния, обширния личен опит и природните си дадености смятат, че от Витоша по-високо нема и от Искъро по-длибоко нема.
219
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чакайте! Чакайте!Да паднат коча .... ушите!Всички се залетели към центъра на света.Имате толкова малко вирус щото никой не идва в Бг, а враждебна е с капацитет на селско летище.
218
1
 
2
 
! Отговори
Майтап голям преди 4 години
Чакайте да видите какво ще стане като се юрнат тези от Америка насам.Много бързо ще си намерят българските паспорти и ще се сетят,че само по документи са американци.
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този вирус е против интелигентните хора и няма да засегне българина!Вижте колко малък процент е на засегналите от вируса!От форума тук няма да има нито един засегнат! Е те тва *** успокоява!Иронийка, метафорка за 80%-те, ако ме разбирате!
216
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западна Европа, четирите годишни времена са все още враговете на бившите комунисти! Айде бързо в крематориума!
215
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И кво ще ядете сега, когато боко ви тик.вата изби козите, кравите, прасетата, ааАА-А? Ше му ядете Ф-16ките. За 2 милиарда. Да ви е сладко !
214
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не сте разбрали - бабата и дедото, дето си заминаха, светла им памет, са празнували китайската нова година преди месец в Ухан.
213
1
 
3
 
! Отговори
Tashunko Sapa преди 4 години
Продавам прасе.Женско-175 кила.Отговаря на името порки.Много е възпитано.Не пие не пуши ,малко псува и скача на бой като е гладно.
212
5
 
0
 
! Отговори
BSP корупцията преди 4 години
Затворете си границите и стойте по цял ден в интернет и как ще стане това? Нали ще искате да се видите с приятелите си от чужбина.This is bullshit
211
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Червените *** искат да затворят границите за да тормозят населението с поставената си мутра Бойко Б
210
1
 
6
 
! Отговори
АК-47 преди 4 години
Ама, затворете границите!!! Ало-ооо, Борисов, направете го най-после. След два-три дни ще се биете в главите, че пак сте закъсняли. ГРАНИЦИТЕ ЗАТВОРЕТЕ!!!
209
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ!Защо държавата е затворена, а границите са широко отворени?Защо? Нещастни жални политици...ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ!
208
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това с щамът Андромеда беше за интелигентно поколение, за милениялите вирусите са като от картуун нетуърк, с кръгче около тях, за да не ги объркат с някоя друга клетка
207
1
 
0
 
! Отговори
олеле вируси преди 4 години
Този корона вирус е нищо в сравнение с щамът андромеда, дори не е дошъл от космоса.Вие станахте наистина smart с тези телефони и тяхната "процесорна мощ", ама в обратния смисъл на думата. Елките еволюирали до изчислителни машини, а те до компютър, но хората се върнали към елките гарнирани с малко чат, ами това си е ваш проблем, обаче нужно ли е да ви четем и въобще да ни занимавате с интелектуалната ви немощ
206
0
 
4
 
! Отговори
voice of homeopathy преди 4 години
Освен това маските са за медици и парамедици, кой ви каза, че болни могат да носят маски? Ако при тях има затруднени респираторни функции?
205
3
 
1
 
! Отговори
voice of homeopathy преди 4 години
Това е форма на репресивна медицина и паника, в хомеопатията това дори не е регистрирано като заболяване, защото не е. Това са група от сезонни вируси, които някой обсесиран от темата за брекзит и английската монархия е нарекъл "корона вирус", един вид всечки ние, цялата земя почти апокалиптично да преболедуваме ?брекзита. Добре ама това е измишльотина все пак, иначе боледувайте от каквото си искате, тамън емоционално ще превъзмогнете това
204
8
 
2
 
! Отговори
Mmm преди 4 години
Всички се побъркахте с тоя вирус, нито е толкова страшен, нито толкова опасен.Всичко е бутафория , да се вземат пак някакви пари от Европа и да излезе, нашият човек национален герой ,че е спасил нацията.Образовайте се малко, мислете извън това което ви дават по тв- то.Тоя грип е по- слаб даже от свински, а за него не вдигаха такава тупурдия .Пламен Пасков, потърсете в тубата изказване на тоя човек и ще ви се изяснят много неща.
203
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЗАТВОРЕТЕ ГРАНИЦИТЕ БРЕ!