В Бургас слагат диспенсъри с дезифектант пред големи магазини

Общината прие нови мерки за справяне с COVID-19
17 мар 2020 15:23, Нели Христова
12
В Бургас слагат диспенсъри с дезифектант пред големи магазини
Снимка: Facebook

Община Бургас проведе извънредно заседание, на което взе нови мерки за борба с коронавируса. Една от мерките ще е поставяне на диспенсъри с дезинфекционна течност пред големите магазини. Все още няма заразени жители на града, а под карантина се намират 110 души в Бургас и 80 в останалата част от областта.

Ето какво написа кмета на града Димитър Николов във Facebook:

"Най- важното от днешното ни заседание!

До този момент няма заразен с коронавирус жител на Бургас и областта. Хората под задължителна карантина в Бургас са 110, като броят им постоянно се мени. За цялата област са 190.

Ще поставим автоматични диспенсъри с дезинфекционна течност на входовете на големите магазини. Устройствата вече са поръчани. Търговските вериги трябва да имат отговорник, който да следи наличностите в техните контейнери, за да може винаги да бъдат пълни и да се ползват от гражданите.

Правим го, защото масово хората не могат да се снабдят с дезинфектанти. Няма нито в аптечната мрежа, нито в търговските обекти достатъчно количества защитни маски и дезинфекционни материали. Ние сме длъжни да осигурим на нашите съграждани тази възможност за дезинфекция.

При осигуряването на по-големи количества диспенсъри ще се пристъпи към монтирането им на различни места в града, като пешеходни зони, паркове и автобусни спирки, но това допълнително ще бъде уточнено.

Допълнително осигуряваме 17 жилища от общинския резервен фонд за ползване по предписания на кризисния щаб за хора в карантина и ако е необходимо, за привличане на медицински специалисти от други населени места.

И днес доставяме храни и лекарства на възрастни хора, включително и на такива, които са под карантина. Увеличава се броят на хората, които доброволно се поставят под карантина.

Осигурени са ромски медиатори за големите групи от ромско население, които разясняват мерките, въведени от Националния кризисен щаб.

Продължава изпълнението на графиците за дезинфекция на спортните площадки и улиците в Бургас. На гражданите се препоръчва да се въздържат от използването на общодостъпна инфраструктура и съоръжения, тъй като това е предпоставка за пренасяне на заразата.

УМБАЛ – Бургас е готова да посрещне случаи на коронавирус. Изграден е алгоритъм на действие. Днес се очаква доставка на още лични предпазни средства. Заради засилените мерки притокът на пациенти към болницата е намалял, хоспитализациите също.

Наблюдава се тенденция, при която много хора от вътрешността на страната идват към черноморските общини. Това са граждани, които имат имоти тук.

Комисар Сотиров от ОД на МВР обяви, че освен срокът за подновяване на личните карти, ще бъде удължен и срокът за подмяна на шофьорските книжки. Осигурени са екипи, които извършват контрол на достъпа на лица в търговските обекти, като проверки се правят денонощно."

Вече има задържано лице за неизпълнение на заповедта на Министерството на здравеопазването. Това е собственик на заведение, който не е изпълнил разпорежданията да затвори обекта за клиенти и е продължил да работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А защо няма лаборатория където доброволно да се изследва човек
9
3
 
2
 
! Отговори
Киро Х преди 4 години
Сетила се Мара, да се побара!
8
0
 
1
 
! Отговори
Любен Стойков преди 4 години
Бизнесмени! Сега е момента да се наслагат вендинг машини за маски, кърпички и други дезинфектанти. Това ще е нужно от тук нататък както кафето, цигарите и вафлите.
7
0
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 4 години
това е интересно...Но за Бога,какво означава "диспенсъри"?
6
1
 
2
 
! Отговори
о .... преди 4 години
Имам 9 песа и 19 котки в къщи; изпитвам страх за моите животинки! По няколко пъти на ден им мия лапките, хем котки все още не са навън.Песовете ходят навън, но с верижки.Тези дни очаквам една писанка да ме дари с наследство.В МОЛове не съм влизал от години, пък нямам работа там; всичко си купувам от 2-ра употреба. Не си харча ей така парите. Дали са нови или стари дрехите, нали един ден ще ги метна в гюма?Иначе съм пич и широкоскпроен мъж.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на Бургас ...проверяват аптеки малко късно но все пак им реакция, но има много по големи аптеки с персонал по 10 и повече,а други градове институциите спят ли?използват положението и отиват на цени кви то им удобно
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези диспенсъри ще издържат точно 30 мин. Хубава постъпка, но .. такива неща се правят в цивилизовани държави. Тук върлуват хуните ...
3
5
 
5
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 4 години
Сега ще ги източат тия диспенсари и щу почнат да продават в нета
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А гей-парад ще има ли ? За един приятел питам.
1
3
 
3
 
! Отговори
оф преди 4 години
... ами това какво е ?къде ще го слагам това?