Мангъров: Маските и ръкавиците не вършат работа при Covid 19

Той прогнозира, че у нас пикът ще е след 3 - 4 седмици
19 мар 2020 09:35, Петя Славова
325
Мангъров: Маските и ръкавиците не вършат работа при Covid 19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Предпазните марки и ръкавици не вършат абсолютно никаква работа при здравите хора", подчерта доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница пред bTV.

"Това са маски, а не противогази. Ако сте болен и си я сложите, маската ще предпазва от най-едрите плюнки. Най-фините частици обаче минават през нея и тя не предпазва. Носенето на маска дава една измамна сигурност, че човек едва ли не е защитен. Всъщност той е един рицар без броня", заяви специалистът.

Още по темата

Относно ръкавиците Мангъров обясни, че освен да хванем гъбички по ръцете, нищо друго няма да се случи. "Просто трябва да си миете ръцете, това е по-ефикасно. Миенето с обикновена вода и сапун е почти толкова ефективно, колкото и да се търкате с дезинфектанти. Ако не се миете, а се мажете само с дезинфектанти, само размазвате мръсотията", каза още той.

Мангъров отново подчерта, че за да спре една такава епидемия като коронавируса, трябва поне 70% от населението да преболедува и да изгради антитела.

По думите му най-вероятно именно това се е случило в Китай, където в Ухан за последното денонощие не е регистриран нито един случай. Огромната часто т случаите там са минали безсимптомно", обясни медикът.

Атанас Мангъров прогнозира, че най-вероятно пикът на заразата у нас ще е след три-четири семдици. Той бе категоричен, че човек не може да се зарази отново, защото в организма се образуват антитела.

"В Банско няма епидемия, там вирусът е докаран при четирима души. Да се затваря целият град е проява на сила, но от епидемиологична гледна точка е безсмислица. Епидемиологията е наука и трябва да се изхожда от нейните принципи", обясни Мангъров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


325
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
275
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е прав доцентът, ама *** *** като мисли, че маската му за 5 лева и ръкавици за 15 вършат работа....
274
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мангъров е единственият нормален и трезвомислещ специалист, на когото дават думата! Мутафчийски и останалите от НОЩ са брутално преиграващи актьори от провинциален драматичен кръжок по самодейност.
273
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти може да не си съгласен, а пък в същото време човекът да д прав. Не си ли се замислял над този вариант?
272
12
 
8
 
! Отговори
Стобор преди 4 години
Тоя много крайно се изказа и се подигра с взетите мерки. Не съм съгласен с всичките му приказки.
271
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИвоИзчезни бе, ченге...
270
2
 
3
 
! Отговори
Иво преди 4 години
Брей колко професори тука. Ей заради такива като вас извънземните не искат да си говорят с нас.
269
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой е този? Едно лекарче! Защо цялата международна общност не застъпва тезата му! -------Самият Мутафчийски казваше, че маската не предпазва на 100%, върни си предаванията по телевизията една седмица назад, когато изчезнаха маските.
268
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Китай вика са преболедували 70%, затова няма вече случаи. Около един милиард демек, жертвите са няколко хиляди, тоест смъртността е 0,00001%
267
13
 
21
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Този казва нещата ,както са !Дано мислят хората !Вирус със уединение не се лекува!Колкото и да не ви се ще и не искате няма как да се предпазите!
266
13
 
11
 
! Отговори
BG преди 4 години
Доцент работи за парите на аптечната мафия
265
8
 
9
 
! Отговори
До MD преди 4 години
Съласен! Аман от набедени експерти и доценти
264
10
 
16
 
! Отговори
С2Н5ОН преди 4 години
Т.е. за тоя "доцент" между парцалът с връвчици и противогазът няма нищо? А защо има класификации за степен на защита FFP1, FFP2, FFP3, филтри, микрони и т.н..? И защо тогава в Китай още от януари маските по улиците са задължителни? Този ние го хрантутиме! Той е толкова доцент, колкото аз съм Мис България!
263
14
 
12
 
! Отговори
MD преди 4 години
Този "доцент" съвсем е изперкал. Всеки ден ръси нови "открития". Егото му надхвърля многократно медицинските му знания. Интересно по каква тема е защитавал дисертация: явни не по епидемиология или вирусология...
262
2
 
7
 
! Отговори
Умилителна е... преди 4 години
...убедеността на някои интелекти тук, че маските, които обичайно струват стотинки / а сега са по 2+ лева/ имат нещо общо с маските, използвани от лекари, мед. сестри и санитари в професионалната им практика ;)
261
4
 
8
 
! Отговори
Skunka преди 4 години
Абе каза ми един приятел, началото на декември беше. Той е собственик на ливашки цех. - Дай да вземем 1 000 000 маски на 0,05 лв, ще има бум.1 000 000 х 0,05=50 000.Бой на тези маски по 2,00 лв, и щях да съм кспитан, ама те..., чета еи тъпоъиите:(
260
16
 
9
 
! Отговори
Тоз капут преди 4 години
Що не се самозарази и да придобие имунитет?Дейда и доцента ***
259
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Всички маски бяха продадени в Китай преди епидемията. И сега казват, че не помагат.
258
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
според мен всички, ама всички без изключение трябва да носят маски, и здрави и болни за свеждане до минимум на заразата, защото дори здравите може да са заразени, вируса протича безсимптомно първите дни, но може да сте заразени и да не знаете!!!! ако искате да излизате задължително с маски като в Чехия!!!!
257
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съвети от тоя ли ще взимам как да се предпазим от вируса!!!!? не е ли този същия дето е управител на инфекциозна болница, в която беше хоспитализирано едно здраво дете с хронично белодробно заболяване при пациенти болни от морбили в едно и също отделение!!!!? и което дете почина поради усложнения заради заразяването с морбили!!!?
256
0
 
20
 
! Отговори
seira преди 4 години
ВИЖТЕ СЛЕДНОТО ВИДЕО:"Имат думата вирусолозите и здравият разум. COVID19-3."НАРОДЕ!!!!!