Щабът ще говори със Светия Синод за събирането в храмовете

Църквата ни още не е излязла с официално становище
23 мар 2020 09:23, Петя Славова
99
Щабът ще говори със Светия Синод за събирането в храмовете
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Националният оперативен щаб ще поиска днес среща със Светия Синод, на която ще бъде обсъдено провеждането на масови събирания в православните храмове. До този момент към Българската православна църква бяха отправяни единствено вербални призиви.

Седмица след обявеното извънредно положение в страната, Светият синод все още не е излязъл с официално становище относно мерките, които Църквата трябва да предприеме срещу разпространението на коронавируса. Синодалните митрополити правят индивидуални обръщения, касаещи конкретната епархия, която ръководят.

Призивът е болните и възрастните хора да се отдадат на молитва в своя дом и да не посещават църквите. Православните храмове в цялата страна са отворени. В тях достъпът на вярващите остава неограничен. Все още не е ясно как ще се провеждат службите на Великден, съобщава Bulgaria ON AIR.

Следващите седмици предстоят големи празници, които ежегодно събират стотици миряни в Божия храм. В сряда Църквата чества Благовещение Господне, а в началото на април Лазаровден и Цветница.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
1
 
! Отговори
Чочо преди 4 години
Без много приказки и демагогии-да се издаде заповед за затваряне И НА ЦЪРКВИТЕ веднага !
81
3
 
1
 
! Отговори
фф преди 4 години
Абе БПЦ е независима от гръцката 1870. Дотогава гръцките духовници са съдирали кожите на вярвашите. Не случайно Родопите са приели мохамеданството. Така че не си преписвайте заслуги.
80
2
 
5
 
! Отговори
21 век сме преди 4 години
Никои не те задължава да правиш каквото и да е против волята ти сам можеш да прецениш кое е правилно и дали това ще навреди на теб или на другНе ходенето на Църква не е престъпление нито е бого неогодно ако имаш основателни причини а причините са много основателни и не са свързани с вярата а с здравето на много хора и които е отговорен не би рискувал.
79
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мислеща"Бог не е нито в църквите..."Църквата не е къща с кръст на покрива. Църквата дом Господен. И общност на миряни и клир, на всички православни.Когато си се скрил в килера да се молиш, сам си се изключил от тази общност.Страхът е присъщ на всеки. Преодоляването му - само на силните духом.
78
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ффСлагай си по един фес на тиквата ти и марш в анадола!
77
7
 
3
 
! Отговори
фф преди 4 години
Абе народа хубаво го е казал. Вържи попът та да е мирно селото.
76
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТъ.пако, какво зло са ти сторили вярващите и набожните хора, които се молят в православен храм? И само, защото са вярващи и се молят пред светите Икони според теб са виновни , въпреки че те НЕ са? С какво са ти навредили вярващите, бе, нещастнико прокажен? И те като тебе са ощетени от това , че живеят в скапано общество, че имат нагли, дебелоочи, безсрамни политици и държава, в която скапаняците безнаказано нарушават всякакви правила, а на обикновените хора се оказва терор!
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До нещастнициНа всички, които хулят Църквата ще кажа: ако нямаше БПЦ днес нямаше да я има и България. В най-трудните времена Тя е съхранила нацията. И пак ще го прави.
74
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За пореден път журналисните не са си написали домашното.Още пледи фаталния 13 март църквата излезе със становище .Там изрично е записано да се мият подовете и иконите минимум 4 пъти на ден ,да се постави пред всеки вход постелка с дизификтант през която да се влиза в храма, както и да се спазват всички предписания на властите....ама кой да чете?
73
11
 
3
 
! Отговори
нещастници преди 4 години
са тези, които сравняват магазина с църквата.Да се хранят само с духовна храна, там в миризливата църква.Тамянът е най-обикновена смърдяща смола. Който му хареса - да си кади.Ако имаше някакви лечебни свойства, нямаше 100000 българи да умрат от испанската болест.Нямаше цели полкове да измират от холера.Вие не сте вярващи, вие сте най-обикновени лъжливи лицемери, ано като лепнете заразата, ходете директно на гробищата, не влизайте в болниците.
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАз не съм против православната църква,напротив,гордея се с православната църква,но хората също са ни скъпи!БПЦ ясно е казала, че който се страхува от този вирус да НЕ ходи на църква и да не се моли с вярващите по време на Света Литургия! Псведовярващите " християни",идващи само да запалят по една свещ, нагло идват в църквите с маски и ръкавици! Недопустимо и неморално е хора да се молят с маски на лицата си и ръкавици на ръцете си в църковен храм! Като се притесняват, да НЕ ходят!
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е прекалено! Този щаб оказва натиск и ТОРМОЗ към БПЦ! НАГЛОСТ!!! Светия Синод ЯСНО е казал : Който се страхува за живота и здравето си да НЕ посещава църковните Храмове за молитва и Света Литургия! И престанете с тази истерия, заразените хора от уханския вирус са под 1% в СВЕТОВЕН МАЩАБ! Миряните, които РЕДОВНО се черкуват и се молят в храмовете и участват по време на Света Литургия са здрави и невредими!!! Има псевдовярващи - свещопалци, идващи в храма само да запалят по една свещ.
70
3
 
7
 
! Отговори
Павел преди 4 години
И още нещо: за доброто на всички е храмовете да бъдат отворени. Там поне малцина ще се молят за ВСИЧКИ, не само за себе си. Историята показва, че много пъти при войни, епидемии, земетресения именно общата молитва е прекратявала всичко. Освен това знайте, че тамянът убива всички вируси и пречиства въздуха. Доказано е - потърсете в Интернет. Вземете си тамян за вскъщи. А в Църката непрестанно се кади, как тогава там ще се заразиме?
69
4
 
12
 
! Отговори
Павел преди 4 години
Абе вие ли тръгвате да учите Църквата какво да прави? Вие, коието никога не сте стъпвали в Божия храм и се оправдавате с ДС, комунизъм, и т.н. Значи в магазините (където минават хиляди хора на ден) може да се редите на опашка за тоалетна хартия, а в Църквата, където се събират 50-60 човека ВЕДНЪЖ СЕДМИЧНО!!!, викате, че ще ви зарази? Слагайте ми минуси сега, но това е истината
68
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Православната църква винаги е била самостоятелна,но този път трябва да спазят хигиена и да предават литургията само по телевизията и нета,без да събират хора в храма!Аз не съм против православната църква,напротив,гордея се с православната църква,но хората също са ни скъпи!
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Дионисий СотерИзвинявай,но коронавируса не е дело на Бог ,а на учени,създали го в лаборатория,с цел именно да създава хаос и да умират хора! На някой, с извратена психика му е дошла тази нечовешка идея да убива човешки същества чрез вирус.
66
0
 
2
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
ето другарката "мислеща" е богомилка. прочетете малко да ви се отворят зъркелите бе.
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами предавайте празника само по телевизията,извършен от поповете,без да приемате хора,които да стоят в църквата!
64
6
 
4
 
! Отговори
Мислеща преди 4 години
Сега са особени времена- такива, в които израстваме духовно и проглеждаме за много истини в живота. Точно сега е момента да осъзнаем, че Бог не е нито в църквите, нито в джамиите и синагогите. Бог е навсякъде и най-вече в сърцата ни. Всеки носи в себе си божествената искра и от него зависи дали ще я разпали, или угаси. На духовния човек / не религиозният/не му трябва посредник, за да си общува с Бога!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
София НЕ е България!Поради факта, че в София не може да се осигури пространство за всички, нужно ли е да бъдат вързани хора от малки населени места?