Синът на болната от COVID-19 в Карлово: Първо я пуснаха от болницата!

По думите му, негативните коментари от хората влошили състоянието на майка му
24 мар 2020 13:55, Нели Христова
144
Синът на болната от COVID-19 в Карлово: Първо я пуснаха от болницата!
Снимка: БГНЕС

В Карлово има един потвърден случай на заболял от COVID-19 - жена, която се е върнала от Англия. Няколко дни след като тя бе хоспитализирана, синът й, рейнджърът Мирослав Близнаков, разказва през какви перипети е преминал, за да бъде приета майка му в болница и как негативните коментари на хората са причината състоянието й да се влоши.

Близнаков казва, че е прибрал майка си от Англия, защото смята, че мерките срещу заразата там са недостатъчни. Още седмица, преди майка му да пристигне, той се изолирал, като си е взел отпуска и е отпратил семейството си при роднини.

Отпускът на военнослужещия е от 13 март. Детето и съпругата му са при родителите й от 19 март, а на 20 март е прибрал майка си, пристигнала от Англия на летището в Пловдив.

Близнаков е под карантина, спазва стриктно и отговорно наложените мерки и ограничения, като е проверяван ежедневно от органите на МВР, съгласно законовите разпоредби, наложени в страната.

"Аз лично взех решението да прибера майка ми от Англия поради причината, че там не бяха взети никакви мерки за ограничаване на заразата, а пък майка ми е от най-уязвимите. Тя е със сериозно сърдечно-съдово заболяване, има операция и хронично заболяване на белите дробове. Тя нямаше никакъв шанс да пропусне тази зараза. Затова реших да я прибера, даже малко закъснях. Около седмица преди това излязох в платен отпуск с цел да огранича всякакви контакти, да спрат да ме виждат", споделя пред "Карлово Прес" Близнаков по телефона.

По думите му самолетът кацнал на 20 март в 8:24 ч.

"След като я взех от летището, майка ми нямаше абсолютно никаква симптоматика, чувстваше се добре. Притесняваше се единствено, че самолетът е бил пълен. Прибрахме се вкъщи, изкъпахме се и си легнахме. Към 23 часа майка ми ми звънна, понеже спи на долния етаж, и ми каза, че е вдигнала температура. Температурата беше около 38 градуса. Взех декларацията, която дадоха на летището и, според указанията, се обадих на РЗИ. Обясних им случая, записаха всички данни. Звъннах на Бърза помощ, дадоха ми указания и след около 40 минути дойдоха екип с линейка. С всички предпазни мерки, бяха екипирани, качиха я и я закараха в Инфекциозно отделение - Карлово. Аз останах вкъщи. Около 2 часа майка ми ми позвъни и каза: "Ела да ме прибереш, нищо ми няма, така ми казаха". Питах я дали е сигурна - тя потвърди, че докторът казал да я прибера. Отидох, спрях пред отделението, тя слезе, качи се в колата, а аз разговарях с доктора около минута. Даде ми указания, че няма симптоматика за това заболяване, че е просто от стрес и умора. Не сме били контактни с абсолютно никой друг. На другия ден ми се обадиха по телефона и ми казаха: "Докарайте майка си, защото трябва да е под наблюдение". Попитах защо изобщо са я изписали. Сложихме си маска и ръкавици, не съм слизал от колата, като я оставих пред инфекциозно, не съм я чакал дори", споделя за случая Близнаков.

От този ден той твърди, че стои вкъщи под карантина.

"Направил съм си сметката, запасил съм се, защото знаех какво ще последва. Аз трябваше да остана 14 дни вкъщи. Не си подавам носа отвън, даже и на двора не излизам, за да няма излишно напрежение сред съседите", казва рейнджърът. 

В момента поддържа връзка с майка си по телефона. Чуват се през час.

"Сами разбирате, че в създалата се ситуация не спират да звънят по телефоните и на двамата, дали от загриженост, дали заради клюката. Майка ми до тази сутрин беше много добре, но с оглед на адската помия, която се изля, я помолих да не чете в интернет и да не гледа новини. Майка ми много се притесни, макар да даваше вид, че не ѝ пука. Замесиха семейството ми, жена ми, детето ми, работата ми. Жената се притесни да не ми навреди. Симптоматиката се появи след като се изля всичко това върху нея. От днес вече има пробождане в гърдите, кашлица започна лека, силно притеснена е", каза Близнаков.

Той помоли медиите да оставят майка му на мира.

"Никой не е застрахован. В нашата община се прибраха много от чужбина и ги съветвам да се подсигурят и да звъннат веднага на органите на реда, независимо какви са симптомите, за да се реагира навреме. След като се спазва карантината и заразата ще се тушира в зародиш. Чист съм пред себе си и съгражданите си, каквото трябваше да направя - направих!", казва военнослужещият.

Той е в карантина до 3-и април. Казва, че си е удължил отпуската по тази причина. След изтичането на карантината Близнаков ще прецени дали ще остане още известно време изолиран.

"Ще приема решението с готовност, без резерви. Зависи как ще протече болестта при мен, ако проявя симптоми или развия болест. Чувствам се в прекрасно здраве, вероятно ще изкарам на крак или ще съм носител. Ще поискам , ще изследване преди да се върна на работа", категоричен е рейджърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
31
 
! Отговори
Вирус преди 4 години
Значи като видиш зора се прибираш като хубавичко замърсяваш самолета. Иначе после си съвсем стриктен, даа глупаво. Но това на всеки може да се случи и почти всеки би реагирал така. Много хора в момента заразяват контактите си. Още е срамно да си заразен. Ще се оправим когато разберем че сме едно цяло и приемем факта че ще се заразим. Това е само вирус. Спрете паниката. Стреса отключва болести. Масовият стрес поражда истерия и отключва епидемия. Прибавете и Медийния шум и става Пандемия
68
0
 
35
 
! Отговори
ПРОДЪЛЖЕНИЕ преди 4 години
Ще работя където си искам и ще се връщам в България когато си искам, защото го заслужавам. Освен българския трябваше да науча още 3 езика(няма турски и гръцки между тях). Ако си мислиш, че можеш да ми забраниш да правя каквото искам ела да ми го кажеш лично. Балък! Положил съм толкова усилия за да се образовам и ако си мислиш, че ще ги оставя напразни жестоко се лъжеш. Айде сега затваряй си мизерната необразована уста и си гледай живота. Р а п о н.
67
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поредната грешка на щаба (от многото)!Всички пресичащи границата трябваше веднага да се карантинират задължително в бежанските лагери или по празните хотели на морето. Така и хотелиерите щяха да вземат нещо тази година , а и работата щеше да се свърши както трябва. Ноо, от пожарникарски акъл - толкова.
66
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много гл*у*па*ци в нашата мила родина. Този вирус е в страната ни и останалите страни още преди карантината в Китай. Този вирус бе донесен от Китай по целият свят от така нареченият елит,от бизнесмените,които обикалят света да правят бизнес сделки. Защо не обвинявате Кирчо, че е болен? С тази жена или без нея covid19 бе в Б-я месеци преди това,ама къде толкова мозък във вас. Та те започнаха да тестват за него преди 3,4седмици. И защо си мислите,че като кажат 200 болни и това е? Десетки хиляди са
65
3
 
38
 
! Отговори
до 83 преди 4 години
Слугинажът кариера не гради, именно затова е слугинаж. 95% от емигрантите.
64
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама много сте ми интересни като започнете да плюете по имигрантите, било то изградили кариера, било то "допотопен слугинаж". Ами отишли са хората да си градят кариера или да си изкарват прехраната, също като останалите тук. И те, и ние тук, работим срещу заплата, а не "на ползу роду". И ще помагат на близките си, естествено, на тях кой им е помагал?
63
5
 
40
 
! Отговори
до 80 преди 4 години
Какви кюфтета са яли там, бе?! 95% от тях допотопен слугинаж, 1 седмица да остане без работа и няма пари за хляб, яли били. Нали ги виждаме- с подвити опашки ми се връщат тука. Дори една стая не могат да си плащат там и то стая, в която живеят по трима. Разбира се, има едни 5% ерудирани, изградили живот и кариера българи в чужбина, това не можем да отречем.
62
12
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Господин рейнжъре, за жалост си безотговорен и пpoст като майка си! Ясно е, че мамин убав иска да спаси мама от лапите на лошия вирус, ясно е колко стриктни сте били и по самолети, и по летища, ясно е колко си се изолирал преди мама да се разболее. Абсолютно безотговорен егоизъм и застрашаване на хиляди други животи с цел мама да не умре. Ами, прави са хората да се сърдят. Какви карантини си спазвал ги говори на някой друг!
61
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Питам: ГА ЯДАХТЕ КИФТЕТАТА, ПО АНГЛИЯ, ИТАЛИЯ, ИСПАНИЯ, ГЕРМАНИЯ И ДР. СЕ ХВАЛИХТЕ ПО ФОРУМИТЕ А СЕГА, РОПТАЕТЕ. ЗАЩО. Какво да кажем НИЕ които се мъчихме и се мъчим още.Сега търсите спасение и затова не ви искаме.
60
2
 
32
 
! Отговори
do 76 преди 4 години
абе кой ще те пита теб бе! ???
59
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако заради здравето на бой близък трябва да наруша карантината изобщо няма да се замисля.
58
5
 
56
 
! Отговори
bafff преди 4 години
Аз ще направя извадки от форумите и то години назад и ще се види че злобата която се лее по българите емигранти от живущите в БГ е неописуема. И то само защото са отишли да работят където има работа, да изкарат парите си честно вместо да висят на социални.
57
3
 
49
 
! Отговори
Алабала преди 4 години
Много злобен народ ще се окажем. Били сме спасили евреите. Ако това е сега, ще ги тикаме във вагоните май без да ни мигне. Как за 75 години станахме кофти хора?
56
8
 
52
 
! Отговори
xmmm do 74 преди 4 години
абе какво е избрал бре,отива да работи там човека да издържа семейството си, искаш да седи без работа в БГ и да чака на помощи, все "умници" сте останале у БГ-то.Връща се при семейството си, не при държавата. От държавата нито е получил нещо, нито ще получи.На държавата другарю така и харесва и го прави нарочно - младите навън, няма кой да критикува, да протестира, няма кой да я съди,няма безработица,статистиката в икономиката е супер,внасят готови пари у БГ и прочие, това е държавата, такава си я харесвате, ми стойте си,другите няма да *** заради вас.
55
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами българска работа бе, тя кво е очаквала като се прибере? То си беше ясно, че пестят тестовете. След десетина дни ще е голямото тестване. Тя е изтеглила късата клечка, че се е прибрала рано. Абе споко, да не се впечатлява много. Българска работа си е това с изписването, както и с помията, дето се излива върху всеки. Нормално е. Тук е така.
54
16
 
40
 
! Отговори
хичо преди 4 години
ОЩЕ КАТО Е ТРЪГВАЛА Е ЗНАЕЛА ,ЧЕ ИМА ВЕРОЯТНОСТ ДА Е ЗАРАЗЕНА И ДА ПРЕНЕСЕ ЗАРАЗАТА В БЪЛГАРИЯ -СЪЩОТО СЕ ОТНАСЯ И ДО СИНЧЕТО И-ОТГОВОРНИЯ БЪЛГАРИН-СМЕХ ГОЛЕМ-АКО НЯКОЙ ДРУГ УМРЕ ЗАРАДИ ТЯХНОДО БЕЗХАБЕРИЕ-ЩЕ МИНЕ ПОД ГРАФАТА-НЯМАЛ Е КЪСМЕТ...
53
11
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо ги прибират от чужбина? Нали там е по хубаво защо искат да се лекуват тук и сеят зараза!
52
3
 
46
 
! Отговори
xmmm преди 4 години
какво те интересува какво говорят в БГ,това си могат, затова и държавата е на това дередже и няма да се оправи разбира се с такива хора. А жената е отишла при сина си, ако е бил в друга държава пак при него отива, защото семейството се събира при бедствия да си помага.Иначе доктора:"няма симптоматика за това заболяване,просто от стрес", какво повече да каже човек.
51
5
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ето един българин, който постъпва с чувсто за отговорност, с дисциплина и съзнание. А медиците защо са я изписали за един ден? Плюс това явно няма тестове, сигурно няма и лекарства в наличност по болниците. Ами, българска работа
50
2
 
38
 
! Отговори
Dr. Know преди 4 години
До ГаздовСпокойно ... да дадем още малко време. Картината в Италия се развива 2 МЕСЕЦА след Китай. Ние вървим около месец - месец и малко след Италия. Нека да видим какво ще се случи към 10 Април (а може и преди това). Рано е да вадим прибързани изводи.